FSD2293 Nuorisobarometri 2007

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorisobarometri 2007

Aineistonumero

FSD2293

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2293
https://doi.org/10.60686/t-fsd2293

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Sisällön kuvaus

Tämän Nuorisobarometrin teemoja ovat työllisyys, koulutus, tulevaisuus, sosiaaliset suhteet, tyytyväisyys elämään ja suhde yhteiskuntaan.

Aluksi kartoitettiin työhön liittyviä kysymyksiä. Vastaajilta tiedusteltiin esimerkiksi mikä heistä on tärkeintä työssä, mille sektorille he haluaisivat sijoittua työelämässä ja mitkä asiat he kokevat suurimmiksi esteiksi nuorten työllistymiselle. Nuorille esitettiin myös työttömyyttä ja työelämää koskevia väitteitä. Sen jälkeen tarkasteltiin koulutuspolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. Aiempiin Nuorisobarometreihin nähden uusina asioina kysyttiin esimerkiksi oppivelvollisuusiästä ja nuorisokoulusta.

Seuraavaksi vastaajat arvioivat erilaisten asioiden, kuten opiskelupaikan ja luonnonläheisyyden, vaikutusta asuinpaikkansa valintaan. Lisäksi he nimesivät kunnan/kaupungin, jossa haluaisivat asua. Sitten siirryttiin kartoittamaan yhteiskuntaan liittyviä kysymyksiä. Nuorille esitettiin väitteitä esim. Suomessa asuvista ulkomaalaisista, kaikille maksettavasta perustulosta ja omista vaikuttamismahdollisuuksistaan. Uutena kysymyksenä tarkasteltiin myös nuorten käsityksiä äänestysikärajan laskemisesta.

Vastaajilta tiedusteltiin lisäksi tulevaisuuteen liittyviä asioita. Nuorilta kysyttiin esimerkiksi kuinka tärkeänä he pitävät, että he ovat saavuttaneet 35-vuotiaana erilaisia asioita, kuten oma perhe ja lapsia, omistusasunto sekä korkea elintaso. Vastaajat arvioivat myös suomalaisen yhteiskunnan kehitystä tulevaisuudessa ja tämänhetkisiä sosiaalisia suhteitaan. Lopuksi he arvioivat kouluarvosana-asteikolla 4-10 esimerkiksi tyytyväisyyttä elämäänsä, taloudelliseen tilanteeseensa ja terveydentilaansa.

Taustamuuttujina olivat esimerkiksi ikä, sukupuoli, äidinkieli, perhemuoto, suoritetut tutkinnot, äidin ja isän koulutustaso sekä oma pääasiallinen toiminta.

Asiasanat

asuminen; elämänodotukset; koulutus; nuoret; sosiaaliset suhteet; tulevaisuus; tyytyväisyys; työ; työllistyminen; työttömyys; yhteiskunta

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Nuorisobarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • TNS Gallup Oy

Tuottajat

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Ajallinen kattavuus

2007

Aineistonkeruun ajankohta

2007-04

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15 - 29-vuotiaat suomalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Iän, sukupuolen, äidinkielen ja asuinpaikan mukaan kiintiöity otos muodostettiin väestörekisteritiedoista satunnaisotannalla. Tutkimusta varten haastateltiin 1903 nuorta, joista 103 oli ruotsinkielisiä.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

144 muuttujaa ja 1903 havaintoa.

Datan versio

3.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Muuttujan q5_10 frekvenssit ovat puutteelliset. Aineiston muuttujat on numeroitu puhelinhaastattelulomakkeen perusteella. Siksi numerointi eroaa hieman liitteenä olevasta lomakkeesta.

Arkistoinnin yhteydessä aineistosta on poistettu kunta- ja maakuntamuuttujat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorisobarometri 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-07-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2293

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Myllyniemi, Sami (2007). Perusarvot puntarissa. Nuorisobarometri 2007. Helsinki: Opetusministeriö. Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora), julkaisuja; 37 & Helsinki : Nuorisotutkimusverkosto. Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 79.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Myllyniemi, Sami (2007). Perusarvot puntarissa. Nuorisobarometri 2007. Helsinki: Opetusministeriö. Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora), julkaisuja; 37 & Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto. Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 79.

Danielsbacka, Mirkka & Tanskanen, Antti (2009). Nuorten asennoituminen työhön ja työttömyyteen. Työpoliittinen aikakauskirja 52(2), 46-55.

Lampinen, Kristiina (2013). Uuskonservatiivit? 2000-luvun suomalaisnuorten konservatiiviset ja yksilöä vastuullistavat kovat asenteet ja asennemuutos nuorisobarometrien valossa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos. Sosiologian pro gradu -tutkielma. URN:NBN:fi:jyu-201401261143

Lähde, Minna (2012) Yhtä suurta joukkoa vai eri laidoilla? Kuinka syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja työttömät nuoret eroavat muista nuorista Nuorisobarometrien valossa? Sosiologian pro gradu-tutkielma. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto.

Rivinoja, Telma (2015). Y-sukupolven työelämäasenteet ja -orientaatiot. Tampere: Tampereen yliopisto. Kasvatustieteiden yksikkö. Pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201505201457

Mäkinen, Jaakko (2017). Miten tähdeksi kasvetaan? Lapsuus ja nuoruus suomalaisten jalkapallotähtien elämäkerroissa 1995-2015. Turku: Turun yliopisto. Kulttuurihistorian pro gradu -tutkielma.

Pulkka, Outi (2017). Nuorten aikuisten kiintymystyylin yhteys sosiaalisiin suhteisiin. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.

Aalto, Aino (2024). Suomalaisnuorten kokema huoli työelämän vaatimusten kuormittavuudesta. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma. Turku: Turun yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.