FSD2304 Korkeakoulusta työelämään: sosiaali- ja terveysala 1999

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Korkeakoulusta työelämään: sosiaali- ja terveysala 1999

Aineistonumero

FSD2304

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2304
https://doi.org/10.60686/t-fsd2304

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Korhonen, Kristiina (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)
  • Mäkinen, Raimo (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)
  • Valkonen, Sakari (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)

Muut tekijät

  • Jokinen, Minna (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)
  • Pesonen, Minna (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)

Sisällön kuvaus

Korkeakoulusta työelämään -tutkimuksissa kartoitetaan eri alojen ammatti- ja tiedekorkeakoulututkinnon suorittaneiden sijoittumista työelämään valmistumisen jälkeen. Tähän kyselyyn vastasivat sosiaali- ja terveysalan tutkinnon suorittaneet. Aiemmista vuosista poiketen vuoden 1998 dataan on yhdistetty sekä amk, että tiedekorkeakoulujen vastaajat. Kyselyn pääteemat ovat opinnot, nykyinen työtilanne ja arvio työtilanteesta tulevaisuudessa.

Aluksi tarkasteltiin vastaajan suorittamaa tutkintoa keräämällä siitä perustietoja, kuten aloitusajankohta, koulutusohjelman nimi, tutkintonimike ja opintoviikkomäärä. Sen jälkeen tiedusteltiin vastaajan ammatillista ja pohjakoulutusta sekä työkokemusta ennen opintojen alkua. Vastaajalta kysyttiin myös työharjoittelusta, muusta työssäkäynnistä ja muista yhteyksistä työelämään opiskeluaikana. Lisäksi hän arvioi, minkä verran opiskelun aikana saavutetut eri valmiudet (esimerkiksi omatoimisuus, ATK-valmiudet, vastuullisuus ja käsitys yhteiskunnasta) ja saadun koulutuksen eri piirteet (esimerkiksi käytännönläheinen koulutus ja opintojen monialaisuus) auttavat työelämään sijoittumisessa ja siinä menestymisessä.

Seuraavaksi siirryttiin tarkastelemaan työelämää. Vastaajalta kysyttiin tämänhetkistä pääasiallista toimintaa ja onko hän ollut työttömänä tai muutoin työelämän ulkopuolella valmistumisensa jälkeen. Työssäkäyviltä vastaajilta tiedusteltiin muiden muassa työnantajaa, työnantajan toimialaa, työpaikan henkilöstön määrää, omaa ammattinimikettä, bruttopalkkaa ja asemaa organisaatiossa. Lisäksi esitettiin työtä ja yrittäjyyttä koskevia väittämiä. Sen jälkeen kartoitettiin arvioita työtilanteesta, asemasta ja bruttopalkasta viiden vuoden kuluttua. Vastaaja pohti, onko hänellä tulevaisuudessa minkälaiset mahdollisuudet työllistyä eri maantieteellisille alueille ja minkälaiseksi hän arvioi oman asemansa työmarkkinoilla verrattuna muihin eri tutkintoja suorittaneisiin työntekijöihin. Lopuksi esitettiin työuraa ja elämää koskevia väittämiä, esimerkiksi "Haluan, että työssäni on haasteita" ja "Tavoitteenani on pysyvä työpaikka".

Taustamuuttujia ovat sukupuoli, syntymävuosi, perhesuhteet, alle 18-vuotiaiden lasten lukumäärä sekä asuinkunta 15-vuotiaana ja tällä hetkellä.

Asiasanat

ammattikorkeakoulut; korkeakoulututkinnot; opiskelu; sosiaaliala; terveysala; työelämä; työelämävalmiudet; työharjoittelu; työllistyminen; yliopistot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Korhonen, Kristiina (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)
  • Mäkinen, Raimo (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)
  • Valkonen, Sakari (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)

Tuottajat

  • Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos
  • Opetusministeriö

Ajallinen kattavuus

2000

Aineistonkeruun ajankohta

2000-01 – 2000-02

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

1.8.1998 - 31.7.1999 välisenä aikana sosiaali- ja terveysalan tutkinnon suomenkielisissä ammatti- ja tiedekorkeakouluissa suorittaneet. (poislukien lääketieteellinen koulutus)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Tutkimuksessa oli mukana 10 suomenkielistä ammattikorkeakoulua ja 9 tiedekorkeakoulua, joissa pystyi suorittamaan jonkin sosiaali- ja terveysalan tutkinnon. Ammattikorkeakouluista tutkimukseen osallistuivat kahta lukuun ottamatta kaikki, joista oli ennättänyt valmistua sosiaali- ja terveysalan tutkinnon suorittaneita. Tiedekorkeakouluista mukana olivat kaikki, mutta lääketieteellisen koulutuksen suorittaneet eivät kuuluneet otokseen.

Tutkinnon suorittaneiden tiedot kerättiin oppilaitosten opiskelijarekistereistä ja heidän osoitteensa pomittiin Väestörekisterikeskuksesta. Ajantasainen osoite löytyi 1309:lle ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneelle ja 526:lle tiedekorkeakoulututkinnon suorittaneelle. Kyselyyn vastasi 925 amk-tutkinnon ja 404 tiedekorkeakoulututkinnon suorittanutta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

Koko tutkimuksen vastausprosentti on 72,4. Amk-kyselyn osalta vastausprosentti on 70,7 ja tiedekorkeakoulujen osalta 76,8.

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD2300 Korkeakoulusta työelämään: tradenomit 1997

FSD2301 Korkeakoulusta työelämään: ekonomit 1997

FSD2302 Korkeakoulusta työelämään: AMK-insinöörit 1998

FSD2303 Korkeakoulusta työelämään: diplomi-insinöörit 1998

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta puuttuu muuttuja k47 "Mitä muuta haluaisit sanoa?". Aineisto ei sisällä muuttujan k14 koulutusalaa tarkentavia avovastauksia eikä "Muu, mikä?" -tyyppisten kysymysten avovastauksia. Aineistosta on poistettu arkistoinnin yhteydessä tietosuojasyistä Oppilaitos (k6), Asuinkunta (k5_1 ja k5_2) ja opintojen aloitusvuosi (k7_1_2) on luokiteltu.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Korhonen, Kristiina (Jyväskylän yliopisto) & Mäkinen, Raimo (Jyväskylän yliopisto) & Valkonen, Sakari (Jyväskylän yliopisto): Korkeakoulusta työelämään: sosiaali- ja terveysala 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2304

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Korhonen, Kristiina & Mäkinen, Raimo & Valkonen, Sakari (2001). Sosiaali- ja terveysalan tutkinnolla työelämään. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos. Tutkimusselosteita; 13.

Aineistossa käytetty Tilastokeskuksen suomalaista ammattiluokitusta vuodelta 1997.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Korhonen, Kristiina & Mäkinen, Raimo & Valkonen, Sakari (2001). Sosiaali- ja terveysalan tutkinnolla työelämään. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos. Tutkimusselosteita; 13.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.