FSD2329 Terveyden edistämisen barometri 2007: jäsenjärjestöt

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Terveyden edistämisen barometri 2007: jäsenjärjestöt

Aineistonumero

FSD2329

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2329
https://doi.org/10.60686/t-fsd2329

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Terveyden edistämisen keskus

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa tarkasteltiin järjestöjen terveyden edistämisen sisältöä, nykytilaa ja tulevaisuutta. Ajankohtaisia kysymyksiä esitettiin muiden muassa terveyskäyttäytymisen osa-alueiden tärkeydestä sekä terveyden edistämisen keskeisistä toimijoista ja keinoista. Terveyden edistämisen keskuksen ja Sosiaali- ja terveysalan yhteistyöjärjestö YTY:n jäsenjärjestöjen johtajat vastasivat kyselyyn. Samoja kysymyksiä on esitetty myös kuntien terveys- ja kunnanjohtajille (FSD2328).

Vastaajat arvioivat terveyden edistämisen keskeisiä painotuksia nyt ja tulevaisuudessa, kuten liikunnan lisäämistä, sosiaalisten verkostojen tukemista sekä ehkäisevää mielenterveys- ja päihdetyötä. Kysyttiin myös, kenen vastuulla terveyden edistäminen ensisijaisesti omassa organisaatiossa on ja kuinka suuri osuus toimialan työajasta käytetään terveyden edistämiseen. Tiedusteltiin, miten olisi hyödyllisintä kehittää terveyden edistämistä seuraavien viiden vuoden aikana, esim. kouluttamalla terveyden edistämisen käytännön työhön kunnissa ja järjestöissä, verkostoitumalla ja erilaisilla kuntien ja järjestöjen interventioilla. Lisäksi kysyttiin, miltä terveyden edistämisen tulevaisuus näyttää Suomessa.

Ajankohtaisilla kysymyksillä kartoitettiin terveyskäyttäytymisen tärkeimpiä osa-alueita, joihin terveyden edistämisen toimilla voidaan vaikuttaa. Osa-alueina lueteltiin muiden muassa alkoholin kohtuukäyttö, tupakoimattomuus, terveellinen ruokavalio sekä riittävä uni ja lepo. Kysyttiin myös, miten terveyttä voitaisiin käytännössä näillä osa-alueilla edistää. Vastaajat arvioivat, mitä Suomen vuoden 2006 EU-puheenjohtajuuskauden Terveys kaikissa politiikoissa -teema voisi tarkoittaa käytännössä. Lopuksi tiedusteltiin, kuinka merkityksellisiä keinoja terveyden edistämisessä ovat mm. lainsäädäntö, valtakunnalliset ja kunnalliset suositukset sekä terveyden edistämisen ohjelmat. Taustamuuttujia ovat järjestön toiminta-alue, henkilö- ja yhteisöjäsenmäärät sekä järjestöryhmä.

Asiasanat

johtajat; järjestöt; kansanterveys; muutos; terveyden edistäminen; terveys; terveyskasvatus; terveyskäyttäytyminen; tulevaisuus; yhteistyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Terveyden edistämisen barometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Terveyden edistämisen keskus

Ajallinen kattavuus

2007

Aineistonkeruun ajankohta

2007-01 – 2007-03

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Terveyden edistämisen keskuksen ja Sosiaali- ja terveysalan yhteistyöjärjestö YTY:n jäsenjärjestöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Satunnaisotanta jäsenjärjestölistoista. Otanta tehtiin ensin Terveyden edistämisen keskuksen ja sitten YTY:n osalta. Tekry:llä oli 125 ja YTY:llä 128 jäsenjärjestöä, joista 50:llä on päällekkäisjäsenyydet. Siten YTY:n satunnaisotanta tehtiin 78 järjestön joukosta. Informantteina olivat järjestön käytännön toiminnan johtamisesta vastaavat henkilöt (n=113). Vastaajat saivat tutustua etukäteen kyselylomakkeeseen.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Puolistrukturoitu lomake

Vastausprosentti

94,2

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Terveyden edistämisen keskus: Terveyden edistämisen barometri 2007: jäsenjärjestöt [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2329

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Parviainen, Heikki & Laari, Liisa & Malinen, Leena & Mikkonen, Nella & Saikkonen, Paula (2007). Terveyden edistämisen barometri 2007. Ajankohtaiskatsaus kuntien ja järjestöjen terveyden edistämiseen. Helsinki : Terveyden edistämisen keskus. - (Terveyden edistämisen keskuksen julkaisuja; 3/2007).

Julkaisut aineistosta Tooltip

Parviainen, Heikki & Laari, Liisa & Malinen, Leena & Mikkonen, Nella & Saikkonen, Paula (2007). Terveyden edistämisen barometri 2007. Ajankohtaiskatsaus kuntien ja järjestöjen terveyden edistämiseen. Helsinki: Terveyden edistämisen keskus. - (Terveyden edistämisen keskuksen julkaisuja; 3/2007).

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.