FSD2354 Kansainväliset tutkinto-opiskelijat Suomen yliopistoissa 2007
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kansainväliset tutkinto-opiskelijat Suomen yliopistoissa 2007
Aineistonumero
FSD2354
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2354https://doi.org/10.60686/t-fsd2354
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Niemelä, Anna (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus))
Sisällön kuvaus
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten kansainväliset tutkinto-opiskelijat kokevat integroituneensa akateemiseen yhteisöön ja toisaalta suomalaiseen yhteiskuntaan, sekä pohtia integraatioon vaikuttavia tekijöitä. Kysely rakentui kuudesta osiosta, joiden teemat olivat taustatiedot, Suomeen muuttaminen, akateeminen integraatio, sosiaalinen integraatio, asuminen, toimeentulo ja terveys sekä tulevaisuuden suunnitelmat.
Suomeen muuttamiseen liittyen kysyttiin, oliko yliopisto-opiskelu ollut vastaajien ensisijainen syy muuttaa Suomeen. Vastauksesta riippuen kartoitettiin erilaisten tekijöiden tärkeyttä päätöksessä tulla opiskelemaan Suomessa. Lisäksi tiedusteltiin, olivatko vastaajat käyneet ennen Suomessa ja jos olivat, niin miksi. Vastaajille esitettiin lista erilaisista instituutioista (esim. verovirasto ja Kela) ja kysyttiin, kuinka helppoa asioiminen näiden kanssa oli ollut. Heiltä tiedusteltiin myös heidän valitsemansa yliopiston hakeutumisen syistä sekä opiskelumahdollisuuksiin Suomessa liittyvän tiedonsaannin lähteistä, määrästä ja täsmällisyydestä.
Seuraavassa osiossa, akateeminen integraatio, kysyttiin ensin, ovatko vastaajat tyytyväisiä opintojensa etenemiseen ja tärkeimpiä syitä mahdollisiin etenemisongelmiin. Heiltä tiedusteltiin tyytyväisyyttä opintoihin liittyviin asioihin sekä yliopiston ja ylioppilaskunnan tarjoamiin palveluihin. Lisäksi kysyttiin tärkeimpiä ohjauksen, avun tai tuen lähteitä opintoihin liittyvissä asioissa. Erikseen kartoitettiin vielä tuutorointiin osallistumista ja syitä mahdolliseen osallistumattomuuteen. Tiedusteltiin myös, ovatko vastaajat kokeneet tulleensa jätetyiksi ulkopuolelle akateemisesta yhteisöstä siksi, että ovat ulkomaalaisia.
Sosiaaliseen integraatioon liittyen kartoitettiin vastaajien osallistumista opiskelijajärjestöjen organisoimaan toimintaan. Vastaajilta kysyttiin osallistumisesta kansainvälisille opiskelijoille suunnattuun toimintaan, kaikille opiskelijoille suunnattuun toimintaan sekä toiminnan organisointiin. Myös osallistumisen motiiveja sekä mahdollisia syitä sille, miksi opiskelija ei osallistu, pyrittiin selvittämään. Vastaajia pyydettiin mainitsemaan ne tahot, joiden kanssa he olivat aktiivisimmin sosiaalisessa kanssakäymisessä sekä arvioimaan sosiaalisten kontaktien riittävyyttä. Edelleen kysyttiin, ovatko vastaajat kokeneet tulleensa jätetyiksi ulkopuolelle muualla kuin akateemisessa yhteisössä siksi, että ovat ulkomaalaisia.
Toimeentulon kartoittamiseksi vastaajilta kysyttiin tärkeimpiä rahanlähteitä, kuukausittaisia nettotuloja sekä tyytyväisyyttä käytettävissä oleviin tuloihin. Tämän jälkeen tiedusteltiin asumismuotoa, asunnon löytämisessä apuna ollutta kanavaa sekä mahdollisia vaikeuksia sopivan asunnon löytämisessä. Työssä käyntiin liittyen kysyttiin, ovatko vastaajat tehneet Suomessa töitä, sekä pyydettiin arvioimaan omia vahvuuksia ja heikkouksia työmarkkinoilla. Lisäksi kartoitettiin erilaisten terveyspalveluiden käyttöä. Lopuksi tiedusteltiin vielä vastaajien tulevaisuudensuunnitelmista, erityisesti Suomeen jäämisestä, ja pyydettiin kokonaisarviota suomalaisen korkeakoulutuksen tasosta.
Taustamuuttujina aineistossa on mm. ikä, sukupuoli, siviilisääty, tieteenala sekä aikaisemmat korkeakouluopinnot. Lisäksi vastaajilta kysyttiin opiskelukielestä, suomen ja ruotsin kielitaidosta sekä pääasiallisista keinoista, joiden avulla he ovat suomea oppineet.
Asiasanat
ansiotyö; asuminen; korkeakouluopetus; korkeakouluopiskelu; opinto-ohjaus; opiskelu ulkomailla; opiskeluterveydenhuolto; palvelut; sosiaalinen integraatio; syrjintä; tiedonsaanti; toimeentulo; työnhaku; ulkomaalaiset; yhteiskunta; yliopistot
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Toisen ja korkea-asteen koulutus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vähemmistöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Niemelä, Anna (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö)
Tuottajat
- Opetusministeriö
Ajallinen kattavuus
2007
Aineistonkeruun ajankohta
2007-10
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomalaisissa yliopistoissa vuosina 1997-2006 aloittaneet ja keväällä 2007 läsnä olleet tutkinto-opiskelijat, jotka eivät ole Suomen kansalaisia ja joiden äidinkieli ei ole suomi (poislukien Opiskelijat, joilla ei ole yhtään opintosuoritusta viimeiseltä kolmelta vuodelta)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Kohderyhmään kuuluvat opiskelijat pyrittiin haarukoimaan yliopistojen opiskelijarekistereistä. Lopulliseksi otokseksi tuli 2441 henkilöä, joista 952 täytti lomakkeen. Vastausprosentiksi saatiin siis 39 %.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
39
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
292 muuttujaa ja 961 havaintoa.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD1269 Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden integroituminen Suomeen 2002
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu yliopisto- sekä äidinkielimuuttujat. Ikä-, kansallisuus-, pääaine- sekä edellinen opiskelupaikka -muuttujat on uudelleenkoodattu.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Niemelä, Anna (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus)): Kansainväliset tutkinto-opiskelijat Suomen yliopistoissa 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2009-06-09). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2354
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Niemelä, Anna (2008). Kansainväliset tutkinto-opiskelijat Suomen yliopistoissa. Helsinki: Suomen ylioppilaskuntien liitto. SYL-julkaisu 3/2008.
Julkaisut aineistosta
Niemelä, Anna (2008). Kansainväliset tutkinto-opiskelijat Suomen yliopistoissa. Helsinki: Suomen ylioppilaskuntien liitto. SYL-julkaisu 3/2008.
Korhonen, Vesa (2013). International Degree Students' Integration into Finnish Higher Education and Labor Market. Journal of Finnish Studies 17 (1 & 2), 126-153.
Pajunen, Pauliina (2016) Vieraalla maalla. Kansainvälisten työntekijöiden haasteet työyhteisöön sovittautumisessa Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Pro gradu -tutkielma. Kasvatustieteiden ja psykologian osasto, Itä-Suomen yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.