FSD2361 Journalistit muuttuvassa mediassa 2007
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Journalistit muuttuvassa mediassa 2007
Aineiston rinnakkainen nimi
Journalistikysely 2007
Aineistonumero
FSD2361
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2361https://doi.org/10.60686/t-fsd2361
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Jyrkiäinen, Jyrki (Tampereen yliopisto. Tiedotusopin laitos. Journalismin tutkimusyksikkö)
- Raittila, Pentti (Tampereen yliopisto. Tiedotusopin laitos. Journalismin tutkimusyksikkö)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin journalistien kokemuksia omasta työstään, työhön liittyvistä toimintatavoista ja käsityksiä suomalaisesta yhteiskunnasta. Kyselyn eri osa-alueita olivat nykyiset työtehtävät, työtehtävien muutokset ja niiden seuraukset sekä työtapojen muutokset. Lisäksi esitettiin asenneväittämiä, jotka käsittelivät Suomalaista yhteiskuntaa, sen kehitysnäkymiä ja erilaisia arvoja.
Nykyisiä työtehtäviä koskevia kysymyksiä olivat mm. nykyinen tehtäväkuva, työpaikka, työsuhteen laatu, esimiesasema sekä toimeksiantajat ja niiden lukumäärä vuonna 2006. Vastaajilta tiedusteltiin myös mitkä asiat merkitsevät heille eniten nykyisessä työssä, millaisia ja miten suuria ongelmia työpaikalla esiintyy ja mitä asioita vastaaja haluaisi parantaa työpaikallaan.
Työtehtävissä tapahtuneita muutoksia kartoitettiin kysymällä, ovatko tietyt työhön liittyvät asiat vähentyneet tai kasvaneet vuoden 2005 alun jälkeen. Nämä kysymykset käsittelivät mm. juttujen pituutta ja kestoa sekä tehtyjen juttujen ja toimitushenkilöstön määrää. Lisäksi kysyttiin joidenkin tekijöiden aiheuttaman kuormituksen muutosta viimeisen vuoden aikana. Kuormitusta mitattiin kysymällä miten paljon työaikaa kuluu mm. kokouksiin, puheluihin, sähköpostiin ja tapaamisiin. Kuormitusta tiedusteltiin myös työrauhan, byrokratian, tulosvastuun ja ylitöiden osalta. Vastaajilta kysyttiin myös kuinka paljon harmia ja/tai iloa ja tyydytystä tietyt työn piirteet aiheuttavat.
Työtapojen muutoksia käsiteltiin kysymällä sitoutumisesta ja samastumisesta ammatti-identiteettiin, työosastoon, työyhteisöön ja koko yritykseen. Lisäksi tiedusteltiin tiettyihin työvaiheisiin käytetyn ajan muutoksesta suhteessa kokonaisaikaan. Kysyttiin myös kuinka paljon palautetta vastaaja saa työstään eri henkilöiltä tai ryhmiltä. Vastaajilta tiedusteltiin heidän vahvuuksiaan sekä sitä, millä toimilla kyseisiä vahvuuksia voitaisiin ylläpitää. Yhdellä kysymyspatterilla kartoitettiin vastaajien kokonaiskuvaa nykyisestä suomalaisesta mediasta.
Taustamuuttujina olivat mm. sukupuoli, ikäryhmä, koulutus, ammattikoulutus ja työpaikkakunta. Taustamuuttujia olivat myös aika, jonka vastaaja on toiminut nykyisessä työtehtävässä sekä aika, jonka hän on työskennellyt toimitustyössä. Lisäksi tiedusteltiin tuloluokkaa, ammattiryhmää, työpaikkaa, työsuhteen laatua ja esimiesasemaa.
Asiasanat
ajankäyttö; ammattitaito; journalismi; lehdistö; media; palaute; sähköinen viestintä; työn kuormittavuus; työn organisointi; työn sisältö; työnkuva; työtavat; työtyytyväisyys; valta
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Työolot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Joukkoviestimet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Jyrkiäinen, Jyrki (Tampereen yliopisto. Tiedotusopin laitos. Journalismin tutkimusyksikkö)
- Raittila, Pentti (Tampereen yliopisto. Tiedotusopin laitos. Journalismin tutkimusyksikkö)
Ajallinen kattavuus
2007
Aineistonkeruun ajankohta
2007-03-23 – 2007-06-01
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen journalistiliiton työssä käyvä jäsen lehdistön, sähköisen viestinnän tai kustannusalalla (poislukien opiskelijat, eläkeläiset, ulkomailla työskentelevät ja Ahvenanmaalla asuvat)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Otos (1500) jaettiin jäsenkunnan jakautumisen (2006) mukaan ositteisiin (sanomalehdistö ja kustannusala 49,0 %, sähköinen media 32,3 % ja aikakauslehdistö 18,7 %).
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
40,9
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Datassa muuttujat q4_6 ja q4_7 ovat eri järjestyksessä kuin kyselylomakkeessa. Datassa muuttujan q11 vastausvaihtoehdot 23 ja 24 ovat eri järjestyksessä kuin kyselylomakkeessa. Datassa muuttujan q20 vastausvaihtoehdot ovat eri järjestyksessä kuin kyselylomakkeessa.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Jyrkiäinen, Jyrki (Tampereen yliopisto) & Raittila, Pentti (Tampereen yliopisto): Journalistit muuttuvassa mediassa 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2361
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Julkaisut aineistosta
Jyrkiäinen, Jyrki (2008). Journalistit muuttuvassa mediassa. Tampereen yliopisto, Tiedotusopin laitos: Julkaisuja; Sarja B 50.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.