FSD2473 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2004: Oulunsalon asukaskysely

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Asuinympäristö ja viihtyvyys 2004: Oulunsalon asukaskysely

Aineistonumero

FSD2473

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2473
https://doi.org/10.60686/t-fsd2473

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Hentilä, Helka-Liisa (Oulun yliopisto. Arkkitehtuurin osasto)
  • Jauhiainen, Jussi (Oulun yliopisto. Maantieteen laitos)
  • Luoma, Pentti (Oulun yliopisto. Kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö)
  • Mäntysalo, Raine (Oulun yliopisto. Arkkitehtuurin osasto)

Muut tekijät

  • Miettunen, Kari
  • Reinikainen, Kalle
  • Ryhänen, Aila
  • Suikkari, Risto
  • Villanen, Heli

Sisällön kuvaus

Tutkimus oli osa EkoSuKaT hanketta, jonka tavoitteena on ollut uutta tietoa tuottamalla luoda edellytyksiä elinympäristön kehittämiselle ja erilaisten ympäristöongelmien ratkaisemiselle. Hanke kohdentui väestöltään supistuvien ja kasvavien asuintaajamien elinympäristön ja yhdyskuntarakenteen muutoksen tutkimiseen.

Tämä aineisto käsittelee Oulunsalon asukaskyselyä vuodelta 2004. Kyselyyn vastasi 208 henkilöä. Aluksi vastaajilta kyseltiin taustatietoja, kuten sukupuoli, ikä ammattiryhmä ja talouden koko. Asumista selvitettiin kysymällä esimerkiksi vastaajan asumismuotoa, asunnon tarkempia tietoja ja sijaintia, asumishistoriaa ja mihin vastaaja käytti autoa. Seuraavaksi esitettiin kysymyksiä asuinympäristöstä. Vastaajilta tiedusteltiin mitä mieltä he olivat mm katujen, asuinrakennusten ja tonttiryhmien koosta asuinalueellaan, miten arvioivat pysäköintijärjestelyjä ja lähipalvelujen määrää ja saavutettavuutta, kokivatko he alueen turvalliseksi ja kuinka he osallistuivat ulkotoimintoihin.

Seuraavaksi vastaajille esitettiin väittämiä Oulunsalon kunnasta. Vastaajat ottivat kantaa mm. kulttuuripalvelujen riittävyyteen, Oulunsalon asukasmäärään, julkisen liikenteen toimivuuteen ja Oulunsalon julkisuuskuvaan korkean teknologian kuntana. Asuinalueella viihtymistä selvitettiin kyselemällä, kuinka vastaaja tuli toimeen naapuruston kanssa, mitä erimielisyyksiä ja haittapuolia alueella oli, millaisia turvattomuuteen liittyviä tapauksia alueella oli tapahtunut, halusiko vastaaja muuttaa pois alueelta ja kuinka paljon vastaajat kokivat mm. pihan koon, yhteishengen, asunnon mukavuuden ja viherkasvillisuuden vaikuttavan viihtyvyyteen.

Kotiin ja asumiseen liittyen kyseltiin esimerkiksi vastaajan kyläilystä, sekä asumisviihtyvyyteen ja elämänlaatuun vaikuttavista tekijöistä. Lisäksi tiedusteltiin, millaiset seikat tekivät vastaajan mielestä kodin, oliko vastaajalla muita paikkoja, joita hän piti kotina, ja mitä koti hänelle tarkoitti. Seuraavaksi tiedusteltiin perheestä ja lapsista. Vastaajilta kysyttiin mm. pitivätkö perheiden välistä yhteistyötä lasten kasvatuksessa tärkeänä, osallistuivatko he mielellään tarhan tai koulun toimintaan ja huomioiko koulu heidän mielipiteensä. Vapaa-ajan viettoa selvitettiin kyselemällä kuinka usein vastaajat olivat viimeisen vuoden aikana käyneet kirjastossa, teatterissa, kalastamassa, ravintolassa, poliittisessa tilaisuudessa tai esimerkiksi retkellä. Lopuksi vastaajat kertoivat mielipiteitään Oulunsalosta.

Taustamuuttujina olivat esimerkiksi ikä, sukupuoli, koulutus, ammattiryhmä ja talouden koko.

Asiasanat

arkkitehtuuri; asuinalueet; asuinympäristö; asuminen; lapset (ikäryhmä); rakentaminen; turvallisuus; vapaa-aika; viihtyvyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • EkoSuKaT-tutkimusryhmä

Ajallinen kattavuus

2004

Aineistonkeruun ajankohta

2004-02-12 – 2004-03-08

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Oulunsalo

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Ennen vuotta 1988 syntyneet oulunsalolaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta

Kyselyt lähetettiin kirjeitse 500 oulunsalolaiselle, jotka oli poimittu systemaattisella satunnaisotannalla ennen vuotta 1988 syntyneiden oulunsalolaisten perusjoukosta, johon kuului 5994 ihmistä. Osoitetiedot saatiin Oulun maistraatin väestötietojärjestelmästä. Neljää kyselyn vastaanottajaa ei tavoitettu saadusta osoitteesta. Pyydettyyn palautusajankohtaan (helmikuun loppu) mennessä kyselyn oli palauttanut 137. Uusintakysely lähetettiin 203 satunnaisesti valitulle vastaamatta jättäneelle. Lisäksi kyselyä jaettiin Karhuojalla 50 postilaatikkoon niihin kotitalouksiin, joihin kyselyä ei satunnaisotoksessa mennyt. Siten kysely tavoitti kaikki Karhuojan kotitaloudet. Karhuojan uusintakyselyn 50 lomakkeesta palautui 24 % eli 12 kappaletta. Kokonaisvastausprosentti oli uusintakyselykierroksen jälkeen 42, kun 209 henkilöä oli palauttanut lomakkeen.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

42

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD2479 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2004: Temmeksen asukaskysely

FSD2480 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2004: Kajaanin asukaskysely

FSD2481 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2005: Limingan Tupoksen asukaskysely

FSD2482 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2006: Suomussalmen asukaskysely

FSD2483 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2005: Ristijärven asukaskysely

Aineiston käytössä huomioitavaa

Arkistoinnin yhteydessä avokysymyksistä on poistettu tietosuojasyistä asumishistoriaa käsittelevä kysymys k49. Aineisto ei sisällä kaikkien avokysymysten vastauksia.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Hentilä, Helka-Liisa (Oulun yliopisto) & Jauhiainen, Jussi (Oulun yliopisto) & Luoma, Pentti (Oulun yliopisto) & Mäntysalo, Raine (Oulun yliopisto): Asuinympäristö ja viihtyvyys 2004: Oulunsalon asukaskysely [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2473

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Hentilä, Helka-Liisa & Mäntysalo, Raine & Soudunsaari, Leena (toim.) (2006).EkoSuKaT. Ekotehokkuus Supistuvissa ja Kasvavissa Taajamissa. Muuttuvan yhdyskuntarakenteen fyysinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys. Loppuraportti. Oulu: Oulun yliopisto. Arkkitehtuurin osasto. Julkaisu B 27.

Hagman, Minna & Mäntysalo, Raine (2004). EkoSuKaT-tutkimushankkeen väliraportti 1. Oulunsalon Karhuoja-Niemenranta. Oulu: Oulun yliopisto. Arkkitehtuurin osasto. Julkaisu C 90.

Luoma, Pentti (2008) Luonto vapaa-ajan resurssina Pohjois-Suomessa [English abstract: Nature as a Leisure Resource in Northern Finland]. Teoksessa: Karjalainen, Timo P. & Luoma, Pentti & Reinikainen, Kalle (toim) Ympäristösosiologian virrat ja verkostot. Juhlakirja professori Timo Järvikosken 60-vuotispäivänä. Oulun yliopisto, Thule-instituutti, Oulu, 207 - 224. Saatavana myös pdf-muodossa: http://thule.oulu.fi/suomi/tutkimus/ymparistososiologia.html

Luoma, Pentti (2006). Social Sustainability of Community Structures. A Systematic Comparative Analysis within the Oulu Region in Northern Finland. In Rihoux, Benoît and Grimm, Heike (eds) (2006). Innovative Comparative Methods for Policy Analysis. Beyond the Quantitative-Qualitative Divide. Science+Business Media Inc., New York, 237-262.

Kurri, Suvi (2005). Lähiluonnon virkistyskäyttö Oulunsalossa nyt ja tulevaisuudessa. Oulu: Oulun yliopisto. Maantieteen pro gradu -tutkielma.

Jauhiainen, J. S. & Mönkkönen, M. (2005). Seasonality. Nature, people's preferences and urban planning in Oulunsalo, Finland. Landscape Research 30: 2.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.