FSD2503 Mökkibarometri 2008
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Mökkibarometri 2008
Aineistonumero
FSD2503
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2503https://doi.org/10.60686/t-fsd2503
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Nieminen, Markku (Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut)
Sisällön kuvaus
Kesämökkibarometri kuvaa vapaa-ajan asumista vuonna 2008. Kysymykset käsittelivät vapaa-ajan asunnon käyttöä, varustetasoa sekä vesi- ja jätehuoltoa. Lisäksi kysyttiin palveluiden käytöstä vapaa-ajan asunnon sijaintipaikkakunnalla.
Vapaa-ajan asunnon käyttöä koskevia kysymyksiä olivat mm. matkan pituus ja matka-aika asunnolle, pääseekö autolla pihaan, asunnon sijainti sekä soveltuvuus ympärivuotiseen käyttöön. Käyttöä kuvaavat myös tiedot kuukausittaisista käyttövuorokausista viimeisten 12 kk ajalta ja yöpyneiden henkilöiden lukumäärä. Vastaajilta tiedusteltiin myös halukkuutta vuokrata vapaa-ajan asuntoa ulkopuolisille. Lisäksi kysyttiin asunnon käytön lisääntymistä tai vähentymistä viimeisten kolmen vuoden aikana sekä arviota käytön muutoksista tulevien kolmen vuoden aikana. Kysyttiin myös, onko joku kotitalouden jäsenistä käynyt töissä vapaa-ajan asunnolta, tehnyt siellä ansiotyötä ja olisiko vastaaja itse halukas tekemään etätyötä vapaa-ajan asunnossa.
Vapaa-ajan asunnon varustukseen liittyivät kysymykset pinta-alasta, sähköistyksestä, lämmitystavasta ja asunnolla olevista varusteista. Lisäksi kysyttiin majoituskapasiteettia, onko tehty parannuksia viimeistein 12 kk aikana tai tullaanko parannuksia tekemään seuraavien 12 kk aikana. Lisäksi pyydettiin kouluarvosana vapaa-ajan asunnon päärakennuksen kunnosta.
Vesihuollosta kysyttiin miten juoma- ja ruokavesi hankitaan ja mistä pesuvesi otetaan. Jätehuoltoa käsiteltiin kysymällä miten saunan jätevedet käsitellään, millainen käymälä on ja miten jätehuolto on hoidettu.
Palveluista tiedusteltiin mm. matkaa lähimpään ruokakauppaan, päivittäistavarakauppaan, terveyskeskukseen, kirjastoon, postiin, bussipysäkille ja postilaatikolle. Kysyttiin myös onko vastaajalla tai muilla kotitalouden jäsenillä suunnitelmissa muuttaa virallisesti vapaa-ajan asunnon sijaintikuntaan seuraavien kolmen vuoden aikana. Lisäksi tiedusteltiin kuinka tyytyväinen vastaajan kotitalous on ollut vapaa-ajan asunnon lähiseudun tarjoamiin erilaisiin palveluihin. Tiedusteltiin myös onko vastaaja kiinnostunut ostamaan erilaisia palveluita vapaa-ajan asunnon lähiseudulta. Vastaajilta kysyttiin ostavatko he yleensä päivittäistavarat sekä muut tavarat ja palvelut vakituisen asuinkunnan kaupasta/yrityksestä, menomatkalla olevasta kaupasta/yrityksestä vai vapaa-asunnon sijaintikunnan kaupasta/yrityksestä.
Rahankäyttöä koskevia kysymyksiä olivat mm. kotitalouden keskimäärin kuluttama rahamäärä asunnolla vietettyä vuorokautta kohti sekä paljonko rahaa on viimeksi kuluneiden 12 kk aikana käytetty rakentamiseen ja korjaamiseen, muihin tavaroihin ja vapaa-ajan palveluihin. Lisäksi tiedusteltiin vapaa-ajan asuntoon kohdistuvien kiinteistöveron, yksityistiemaksujen, pienvenesatama- tai laiturimaksujen, jätehuoltomaksujen, sähkömaksujen, talous/jätevesimaksujen ja puhelinmaksujen suuruutta vuodessa.
Taustamuuttujia olivat mm. kotitalouden koko ja tulot, vakituisen ja vapaa-ajan asunnon sijaintimaakunta ja vapaa-ajan asunnon valmistumisvuosi.
Asiasanat
etätyö; jätehuolto; kesäasukkaat; lähipalvelut; rahankäyttö; työssäkäynti; vapaa-aika; vapaa-ajan asunnot; vapaa-ajan asunnot; vesihuolto
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Asuminen ja asunnot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vapaa-aika, matkailu ja urheilu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
MökkibarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Nieminen, Markku (Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut)
Tuottajat
- Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut
- Työ- ja elinkeinoministeriö. Saaristoasiain Neuvottelukunta
Ajallinen kattavuus
2008
Aineistonkeruun ajankohta
2008-10 – 2008-12
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Kotitalous
Perusjoukko/otos
Kesämökkirekisterissä vuonna 2007 olevat noin 452 000 yksityisten henkilöiden omistuksessa olevaa kesämökkiä (poislukien Kesämökit, joille ei löytynyt omistajatietoja, perikunnat ja ulkomaalaiset omistajat)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Perusjoukkona oli Tilastokeskuksen kesämökkirekisterissä vuonna 2007 olevat noin 452 000 yksityisten henkilöiden omistuksessa olevaa kesämökkiä. Postikyselyn kohdejoukko oli 5000 vapaa-ajan asunnon (kesämökin) satunnaisotos kesämökkirekisteristä. Otokseen poimittiin jokaisesta maakunnasta se määrä kesämökkejä, mikä rekisterin mukaan vastaa maakunnan todellista osuutta kaikista Suomen kesämökeistä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
55,4
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
179 muuttujaa ja 2629 havaintoa.
Datan versio
2.0
Painokertoimet
Aineistossa on kaksi painomuuttujaa, korotuspaino (paino_1) ja analyysipaino (paino_2). Painokertoimien avulla vastaajajoukko voidaan yleistää koko tutkittavaan perusjoukkoon. Jos vastaaja (kesämökki) saa aineistossa painokertoimeksi esim. 150, edustaa kyseinen kesämökki ominaisuuksiltaan 150 suomalaista kesämökkiä. Painokertoimella pystytään myös osittain korjaamaan kadon mahdollisesti aiheuttamaa vinoumaa. Painotus on tehty maakuntatasolla, koska otospoiminnassa käytetyt ositteet muodostuivat maakunnista. Analyysipaino on muuten sama kuin korotuspaino, mutta skaalattu niin, painojen summa on hyväksyttyjen vastausten lukumäärä (2629) ja painojen keskiarvo on 1. Taulukointeja tehtäessä tulisi aina käyttää jompaa kumpaa painokerrointa.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Nieminen, Markku (Tilastokeskus): Mökkibarometri 2008 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2503
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Nieminen, Markku (2009). Kesämökkibarometri 2009 [verkkodokumentti]. Helsinki: Tilastokeskus & Työ- ja elinkeinoministeriö. http://www.tem.fi/files/22175/Mokkibaro08_raportti.pdf [viitattu 26.1.2010]
Loponen, Kaisa & Mäenpää, Ilmo (2011). Etelä-Savon materiaalitase. Etelä-Savon loppuraportti. Oulu: Oulun yliopisto. Thule-instituutti. Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen julkaisuja 1/2011.
Mökkibarometri 2016 [verkkodokumentti]. Helsinki: FCG Finnish Consulting Group Oy & Maa- ja metsätalousministeriö: Saaristoasiain neuvottelukunta.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.