FSD2530 Nuorisobarometri 2000
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Nuorisobarometri 2000
Aineistonumero
FSD2530
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2530https://doi.org/10.60686/t-fsd2530
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
Sisällön kuvaus
Nuorisobarometrin 2000 pääteemoina olivat internet ja tietoyhteiskunta. Lisäksi nuorilta kysyttiin muun muassa heidän tulevaisuudensuunnitelmistaan ja käsityksistään elämästä ja yhteiskunnasta. Osa kysymyksistä käsitteli erityisesti nuorten ajatuksia työelämästä.
Aluksi nuorilta kysyttiin opiskelusta ja työllisyydestä. Vastaajilta tiedusteltiin koulutustasoa ja elämäntilannetta. Työssäkäyviltä tiedusteltiin tarkemmin työsuhteen laatua ja kestoa. Sen jälkeen vastaajille esitettiin erilaisia väittämiä koulutuksesta ja työnteosta, ja selvitettiin nuorten koulutus- ja työllisyyssuunnitelmia seuraavan viiden vuoden ajalle. Vastaajat saivat esittää arvionsa mm. siitä, onko työttömyyttä Suomessa liioiteltu, parantaako koulutus työnsaantimahdollisuuksia ja siitä, tulevatko he saavuttamaan vanhempiaan paremman yhteiskunnallisen aseman.
Seuraavaksi nuorilta kysyttiin internetiin, tiedonvälitykseen ja tietoyhteiskuntaan liittyviä kysymyksiä. Nuoret kertoivat muun muassa mikä heidän mielestään on mielenkiintoisin tiedonvälityksen kanava ja kuinka usein ja missä he käyttävät internetiä. Kysyttiin myös tarkemmin, millaisiin asioihin internetiä käytetään (esim. tiedonhaku, ostokset, chattailu jne.). Kysyttiin myös, miksi internetiä ei käytetä. Vastaajille esitettiin väittämiä koskien internetiä ja tietoverkkojen hyödyntämistä. Nuoret kertoivat mm. uskovatko tulevansa käyttämään internetiä tulevaisuudessa jokapäiväisiin asioihin ja haluaisivatko he työskennellä kotona tietoverkkoja hyödyntäen.
Loput kysymyksistä koskivat nuorten arvoja ja elämänvalintoja. Nuorilta kysyttiin muun muassa millaiset asiat ovat tärkeitä töissä olossa ja kuinka tärkeinä he pitävät oman elämänsä kannalta erilaisia asioita (esimerkiksi ponnistelu hyvän yhteiskunnallisen aseman eteen, mahdollisuus matkustaa ja nähdä vieraita kulttuureja, ajanvietto läheisten ja ystävien kanssa, itsestä ja kunnosta huolehtiminen). Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan, millaisia asioita suomalaisessa yhteiskunnassa tulee tapahtumaan alkaneella vuosikymmenellä, esimerkiksi kasvavatko tuloerot, keskittyykö väestö harvoihin keskuksiin ja lisääntyykö turvattomuus yhteiskunnassa.
Taustamuuttujia kyselyssä olivat muiden muassa vastaajan ikä, sukupuoli, maakunta, kuntaryhmä, koulutus ja pääasiallinen toiminta.
Asiasanat
ajankäyttö; arvot; internet; koulutus; nuoret; tiedonvälitys; tietoyhteiskunta; tulevaisuudenodotukset; työelämä; työttömyys
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Työllisyys ja työllistyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tietoyhteiskunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
NuorisobarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tilastokeskus
Tuottajat
- Nuorisoasiain neuvottelukunta
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
Ajallinen kattavuus
2000
Aineistonkeruun ajankohta
2000-04
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 - 29-vuotiaat Suomessa asuvat suomenkieliset (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Vuoden 2000 nuorisobarometri toteutettiin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen yhteydessä. Työvoimatutkimuksen otos poimitaan ositetulla satunnaisotannalla väestön keskusrekisteriin perustuvasta Tilastokeskuksen väestötietokannasta kahdesti vuodessa. Tutkimus on paneelitutkimus, jossa samaa henkilöä haastatellaan viisi kertaa. Haastattelut tehdään kolmen kuukauden välein, paitsi neljäs haastattelu, joka tehdään kuuden kuukauden kuluttua kolmannesta haastattelusta. Ensimmäisen ja viimeisen haastattelun väli on 15 kuukautta. Joka kuukauden otokseen kuuluu noin 12 000 henkilöä, keskimäärin noin joka 300. Otos koostuu viidestä rotaatioryhmästä, jotka ovat tulleet tutkimukseen mukaan eri kuukausina. Vuoden 2000 nuorisobarometrin otokseen poimittiin 1552 suomenkielistä nuorta useammasta rotaatioryhmästä ottamalla mukaan kaikki 15 - 29-vuotiaat. Tutkimuksen netto-otokseksi jäi ylipeiton jälkeen 1549 henkilöä. Haastatteluja saatiin kaikkiaan 1339. Kadoksi jäi 210 henkilöä eli 13,6 prosenttia. Yleisimpänä kadon syynä oli tavoittamattomuus. Haastattelut tehtiin tietokoneavusteisella Blaise-haastatteluohjelmalla ja haastatteluiden kesto oli keskimäärin 10 minuuttia.
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
86,4
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
3.0
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorisobarometri 2000 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2530
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Saarela, Pekka (2000). Nuorisobarometri 2000. Selvitys 15-29-vuotiaiden suomalaisten nuorten asenteista. Helsinki : Opetusministeriö. Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora), Nuoran julkaisuja; 17
Laatuseloste: Työvoimatutkimus (2010) [verkkodokumentti]. Helsinki: Tilastokeskus. http://www.stat.fi/til/tyti/2010/04/tyti_2010_04_2010-05-25_laa_001_fi.html [viitattu 22.6.2010].
Julkaisut aineistosta
Saarela, Pekka (2000). Nuorisobarometri 2000. Selvitys 15 - 29-vuotiaiden suomalaisten nuorten asenteista. Helsinki: Opetusministeriö, Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora). Nuoran julkaisuja; 17
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.