FSD2539 Joensuun yliopistosta vuosina 2003-2006 valmistuneiden kandidaattien ja maistereiden työllistyminen

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Joensuun yliopistosta vuosina 2003-2006 valmistuneiden kandidaattien ja maistereiden työllistyminen

Aineistonumero

FSD2539

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2539
https://doi.org/10.60686/t-fsd2539

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Puhakka, Antero (Joensuun yliopisto)
  • Rautopuro, Juhani (Joensuun yliopisto)
  • Tuominen, Visa (Joensuun yliopisto)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin Joensuun yliopistosta vuosina 2003-2006 valmistuneiden kandidaatin tai maisterin tutkinnon suorittaneiden työllistymistä sekä koulutuksen ja työllistymisen suhdetta. Kysymysten aihealueina olivat koulutus, työllistyminen, työttömyys sekä opetuksen ja opintojen arviointi.

Ensimmäisessä osiossa tiedusteltiin tutkintoon liittyviä asioita, kuten opiskeluaikaa, opintoviikkojen määrää ja pro gradun/tutkielman arvosanaa. Lisäksi kysyttiin, onko vastaajilla muita ammatti- tai korkea-asteen tutkintoja ja hankkivatko he oman koulutusalan työkokemusta opiskeluaikana.

Työllistyminen-osiossa selvitettiin vastaajien työtilannetta ja työhön liittyviä asioita valmistumishetkellä sekä valmistumisvuotta seurannessa huhtikuussa. Osiossa pyydettiin arvioimaan erilaisten tekijöiden, kuten tutkinnon, pääaineen, työkokemuksen ja oman aktiivisuuden vaikutusta työpaikan saamiseen. Lisäksi kysyttiin muun muassa, miten nykyinen työtehtävä ja sen vaativuustaso vastaavat koulutusta.

Työttömyyskysymykset oli kohdistettu niille, jotka ovat olleet valmistumisensa jälkeen työttöminä. Tähän liittyen kysyttiin työttömyyden kestoa ja arvioitiin työttömyyden syitä erilaisten väittämien avulla. Väittämät koskivat muun muassa koulutuksen ja työelämän suhdetta sekä omaa kiinnostusta ja aktiivisuutta.

Viimeisessä osiossa kysyttiin aluksi, mitä vastaajat tekisivät, jos aloittaisivat yliopisto-opintonsa nyt. Lisäksi kartoitettiin yliopiston laitosten opetusta pyytämällä vastaajia arvioimaan erilaisia väittämiä, joiden aihealueina olivat esimerkiksi opetuksen sisältö, opettajien osaaminen ja laitoksen ilmapiiri. Vastaajat myös arvioivat työmarkkinakokemuksensa perusteella hankkimansa akateemisen koulutuksen ja työllistymisen suhdetta. Lopuksi annettiin mahdollisuus omille kommenteille.

Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat muun muassa vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, nykyinen asuinmaakunta ja asuinmaakunta ennen opintoja Joensuun yliopistossa.

Asiasanat

Joensuu; koulutus; opetus; opinnot; opiskelu; osaaminen; tutkinnot; työkokemus; työllistyminen; työnhaku; työsuhde; työttömyys; valmistuminen; yliopistot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Puhakka, Antero (Joensuun yliopisto)
  • Rautopuro, Juhani (Joensuun yliopisto)
  • Tuominen, Visa (Joensuun yliopisto)

Tuottajat

  • Joensuun yliopisto

Ajallinen kattavuus

2003 – 2007

Aineistonkeruun ajankohta

2004-04 – 2007-04

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Joensuun yliopistosta vuosina 2003-2006 valmistuneet kandidaatit ja maisterit

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Kyseessä on kokonaistutkimus (perusjoukko=otosjoukko). Tutkimus toteutettiin nimettömänä; suomenkieliset postikyselylomakkeet lähetettiin Joensuun yliopistosta vuosina 2003-2006 valmistuneille kandidaateille ja maistereille lukuunottamatta niitä, joiden viimeisin osoitetieto oli ulkomailla tai jotka olivat kieltäneet osoitetietojensa luovuttamisen. Tarkasteluajankohtana oli kunkin valmistumisvuoden jälkeinen huhtikuu, jolloin valmistumisesta oli kulunut 4-15 kuukautta. Henkilöille, jotka olivat samana vuonna suorittaneet sekä kandidaatin, että maisterin tutkinnon tai kaksi maisterin tutkintoa, lähetettiin vain yksi lomake.

Vuonna 2005 valmistuneille toteutettiin karhuamiskierros, joka lisäsi vastausprosenttia edellisiin vuosiin verrattuna. Kaikkina kyselyvuosina lähetettiin noin kuukauden kuluttua kyselyn postittamisesta kortti, jolla valmistuneita kiitettiin ja muistutettiin vastaamisesta, jos sitä ei ollut vielä tehnyt. Kyselyihin vastasi yhteensä 1906 vuosina 2003-2006 valmistunutta. Vuosina 2003-2005 valmistuneille kyselyitä lähetettiin 2288 kappaletta ja vastaajia oli 1417 kappaletta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Puolistrukturoitu lomake

Vastausprosentti

62 (vuosina 2003-2005 valmistuneet)

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

3.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tietoarkistolla ei ole tiedossa vuonna 2006 valmistuneille lähetettyjen kyselyiden määrää. Tämän vuoksi vastausprosentti on voitu ilmoittaa vain vuosina 2003-2005 valmistuneiden osalta.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu tunnisteellisuussyistä kuntamuuttujat q3 ja q4 sekä ainelaitos q5b, pääaine q6 ja tutkinnon suuntautuminen q7.

Aineistosta puuttuvat kysymyslomakkeen kysymyksiä 9c, 18 ja 23 vastaavat muuttujat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Puhakka, Antero (Joensuun yliopisto) & Rautopuro, Juhani (Joensuun yliopisto) & Tuominen, Visa (Joensuun yliopisto): Joensuun yliopistosta vuosina 2003-2006 valmistuneiden kandidaattien ja maistereiden työllistyminen [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2019-01-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2539

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Aineiston kunta- ja maakuntaluokitukset perustuvat Tilastokeskuksen alueluokituksiin (www.stat.fi).

Puhakka, Antero & Rautopuro, Juhani & Tuominen, Visa (2007). Vastavalmistuneet - Joensuun yliopistosta vuosina 2003-2005 valmistuneiden kandidaattien ja maistereiden työllistyminen. Joensuu: Joensuun yliopisto. Hallintoviraston raportteja ja selvityksiä; 44.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Puhakka, Antero & Rautopuro, Juhani & Tuominen, Visa (2007). Vastavalmistuneet: Joensuun yliopistosta vuosina 2003-2005 valmistuneiden kandidaattien ja maistereiden työllistyminen. Joensuu: Joensuun yliopisto. Hallintoviraston raportteja ja selvityksiä; 44.

Puhakka, Antero & Rautopuro, Juhani & Tuominen, Visa (2008). Maistereiden ylikoulutusta kartoittamassa. Tiedepolitiikka, 33(2), 7-16.

Puhakka, Antero & Rautopuro, Juhani & Tuominen, Visa (2009). Varhainen mato linnun nappaa? Opiskeluajan yhteys vastavalmistuneiden maistereiden työmarkkinatilanteeseen. Teoksessa: Kilvoittelusta kilpailuun? Referoitu artikkelikokoelma Korkeakoulututkimuksen juhlasymposiumista 25.-26.8.2008 (toim. Aarrevaara, Timo & Saarinen, Taina), 189-207. Jyväskylä: Koulutuksen tutkimuslaitos.

Tuominen, Visa (2012). Sattuma työllistymisessä: maistereiden kokemuksia. Työpoliittinen Aikakauskirja 1/2012,11-20.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.