FSD2550 Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008
Aineistonumero
FSD2550
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2550https://doi.org/10.60686/t-fsd2550
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Luoto, Riitta (UKK-instituutti)
- Paronen, Olavi (UKK-instituutti)
- Vuori, Mika (Tampereen kaupunki. Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen tilaajayksikkö)
Muut tekijät
- Juurinen, Päivi (Tampereen kaupunki. Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö)
- Kuusilinna, Pirjo (Tampereen kaupunki. Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö)
- Lapinleimu, Ismo (UKK-instituutti)
- Lehtomäki, Erkki (Tampereen kaupunki. Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen tilaajayksikkö)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin tamperelaisen aikuisväestön terveydentilaa ja fyysistä toimintakykyä, elintapoja, avun tarvetta kotona, sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä ja tyytyväisyyttä palveluihin, käsityksiä palvelujen kehittämisestä, koettua sosiaalista turvallisuutta ja arvioita omasta asuinalueesta. Kyselyjä on tehty vuodesta 1990 joka kolmas vuosi Tampereen kaupungin ja UKK-instituutin yhteistyönä.
Terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyen kysyttiin tietoja vastaajien sairauksista, vioista, oireista ja vammoista sekä näiden haittavaikutuksista työntekoon ja jokapäiväiseen elämään. Lisäksi pyydettiin arvioimaan yleistä terveydentilaa ja kykyä suorittaa erilaisia tehtäviä.
Elintapoja käsittelevässä osiossa tiedusteltiin vastaajien liikuntatottumuksista vapaa-ajalla ja työ- tai asiointimatkoilla. Tähän osioon kuuluivat myös kysymykset vastaajan pituudesta ja painosta, vuorokausittaisesta nukkumismäärästä sekä tupakointi-, alkoholinkäyttö- ja ruokailutottumuksista. Lisäksi kysyttiin vastaajan halukkuutta ja onnistumista edellä mainittujen tottumusten muuttamisessa terveydellisistä syistä.
Kotiavun saantiin liittyen haluttiin tietää, millaisissa asioissa vastaajat ovat tarvinneet ja saaneet apua sekä mistä kodin ulkopuolista apua on saatu. Vastaavasti kysyttiin, onko perheessä tai lähipiirissä joku, jota vastaaja auttaa säännöllisesti ja kuka hän on.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttö vuonna 2007 -osiossa kartoitettiin kyseisten palveluiden käyttöä vastaajien keskuudessa. Näihin kuuluivat muun muassa sairaala-, lääkäri-, omalääkäri-, yksityislääkäri-, hammaslääkäri-, sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja-, työterveys-, vuodeosasto-, poliklinikka-, terveyskeskus-, päivystysasema-, ensiapu-, neuvola- ja mielenterveystoimistokäynnit. Tämän jälkeen tiedusteltiin vastaajien tyytyväisyyttä, mielipidettä palveluiden toimivuudesta ja arvioita niiden kehitystarpeista liittyen edellä mainittuihin palveluihin sekä myös muun muassa lasten päivähoitoon, vanhusten palveluihin, vammaisten hoitoon sekä toimeentulotukiasioihin.
Seuraavaksi tiedusteltiin, minkälaiset asiat aiheuttavat huolta tai turvattomuuden tunnetta vastaajilla ja miten tyytyväisiä nämä ovat elämäänsä kokonaisuutena. Viimeiset kysymykset liittyivät vastaajien asuinalueisiin. Näissä pyydettiin muun muassa arvioimaan oman asuinalueen erilaisia osatekijöitä, kuten viihtyisyyttä, palveluiden saavutettavuutta, luontoa, puhtautta, rauhallisuutta ja turvallisuutta.
Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat vastaajan sukupuoli, ikä, kaupunginosa, elämäntilanne, kotitaloudessa asuvien alle 18-vuotiaiden määrä, koulutus, työmarkkina-asema, mahdollisen työttömyyden kesto, ammatti ja työsuhteen muoto.
Asiasanat
Tampere; alkoholinkäyttö; asuinympäristö; avuntarve; elintavat; liikunta; ruokatottumukset; sosiaalipalvelut; terveydenhoito; terveydentila; terveys; terveyspalvelut; toimintakyky; turvallisuus; turvattomuus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Terveydentilaan liittyvät oireet, löydökset ja patologiset tilat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Terveyspalvelut ja terveyspolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Tampereen terveys- ja sosiaalikyselytJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Innolink Research Oy
- UKK-instituutti
Tuottajat
- Tampereen kaupunki
- UKK-instituutti
Ajallinen kattavuus
2007 – 2008
Aineistonkeruun ajankohta
2008-01 – 2008-02
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Tampere
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 vuotta täyttäneet laitosten ulkopuoliset tamperelaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Tutkimuksen perusjoukon muodosti 15 vuotta täyttänyt laitosten ulkopuolinen tamperelaisväestö. Tästä joukosta poimittiin 3500 henkilön satunnaisotos. Otoksen poimi tammikuun 2008 alussa Tampereen kaupungin tietotekniikkakeskus kaupungin väestötietojärjestelmästä.
Kyselyyn oli mahdollisuus vastata joko paperilomakkeella tai sähköisesti Internetissä. Internet-vastaaminen tapahtui saatekirjeessä kerrotussa www-osoitteessa omalla salasanalla. Paperilomakkeet palautettiin postitse UKK-instituuttiin ja elektroninen lomake lähetettiin Innolink Research Oy:n ylläpitämälle palvelimelle.
Ensimmäinen kyselykierros tehtiin tammikuussa 2008 ja siihen vastaamattomille lähetettiin uusintakysely helmikuussa. Kyselyyn vastasi 61 % otoksesta eli 2 120 henkilöä. Internetin kautta vastasi 126 henkilöä (6 % vastanneista).
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
61
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
178 muuttujaa ja 3500 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistossa ovat mukana myös kyselyyn vastaamatta jättäneet. Tieto vastaamisesta tai vastaamatta jättämisestä on muuttujassa RESPONSE (Kyselyyn vastaaminen).
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kaupunginosamuuttuja q3. Kaupunginosat on kuitenkin luokiteltu palvelupiireihin muuttujassa PIIRI (Vastaajan palvelupiiri).
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Luoto, Riitta (UKK-instituutti) & Paronen, Olavi (UKK-instituutti) & Vuori, Mika (Tampereen kaupunki): Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2550
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Paronen, Olavi (2008). Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008. Vastausjakaumat ikä- ja sukupuoliryhmittäin sekä palvelualueittain. Taulukkoraportti [verkkodokumentti]. Tampere: Tampereen kaupunki. Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö. http://www.tampere.fi/tiedostot/5F97KBXvj/6_2008_TAMPEREEN_TERVEYSPROFIILI_TAULUKKORAPORTTI.pdf [viitattu 10.11.2010].
Julkaisut aineistosta
Paronen, Olavi & Luoto, Riitta & Vuori, Mika (2008). Tamperelaisen aikuisväestön terveys ja terveyspalvelujen käyttö. Tampereen terveys- ja sosiaalikyselyn 2008 tuloksia. Tampereen kaupungin Tietotuotannon ja laadunarvioinnin julkaisusarja C 6/2009. Tampereen kaupunki 2009.
Paronen, Olavi (2008). Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008. Vastausjakaumat ikä- ja sukupuoliryhmittäin sekä palvelualueittain. Taulukkoraportti [verkkodokumentti]. Tampere: Tampereen kaupunki. Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö. http://www.tampere.fi/tiedostot/5F97KBXvj/6_2008_TAMPEREEN_TERVEYSPROFIILI_TAULUKKORAPORTTI.pdf [viitattu 10.11.2010].
Pasanen, Sanna (2014). Urban Green Space and Physical Activity: Can urban green space advance health by encouraging physical activity? Helsinki: Helsingin yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan pro gradu -tutkielma.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.