FSD2551 Naiset ja sota 1987 - 1988

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Naiset ja sota 1987 - 1988

Aineistonumero

FSD2551

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2551

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Haavio-Mannila, Elina (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
  • Marttaliitto
  • Museovirasto

Sisällön kuvaus

Aineisto on kyselyllä tuotettu muistitietoaineisto, jossa korostuu omaelämäkerrallinen muistelu. Tavoitteena on ollut saada tietoa, kokemuksia ja muistoja naisten sodanaikaisesta arjesta. Aineiston keruun aloitteentekijänä oli Marttaliitto. Keruuta suunnitteli työvaliokunta, jonka jäsenet olivat Helsingin yliopistosta, Museovirastosta ja Marttaliitosta.

Kyselylomake sisälsi vastaajien taustatietojen lisäksi mittavan määrän kysymyksiä seuraavista aiheista: työelämä ja tuotantotoiminta; terveydenhuolto; vapaaehtoistyö ja järjestötyö; opiskelu ja koulutus; kotitaloustyö; perhesuhteet ja ystävät; vapaa-ajan vietto; henkinen ilmapiiri; evakuointi ja evakuoidut; asennoituminen sotaan.

Muistelut ovat valtaosin selostavaa kerrontaa: useat kertovat omakohtaisten kokemusten lisäksi yleisemmin sota-ajasta. Omakohtaisia kokemuksia kerrotaan esimerkiksi evakuoinneista, lasten syntymistä ja läheisten kaatumisista. Naisten arki sotien aikana on ollut varsin työntäyteistä ja myös muisteluissa painottuu työ ja kotityö.

Tavoitellun kohderyhmän (ennen 1924 syntyneet) nuorimmat ovat vastanneet kyselyyn entiten. Siksi muistelijakunnassa ei juuri ole naisia, joiden pojat olisivat olleet rintamalla. Sodan aikana maatalouden parissa työskennelleiden osuus on muistelijoista suurin, yli puolet. Noin 15 % kertoi työskenneelleensä useilla aloilla, mutta tehdastyössä työskennelleistä muistelijoista on vain vajaa 3%. Vastaajista 36 % kertoi työskennelleensä lottana kotirintamalla ja 15 % sotatoimialueella.

Arkistoaineisto sisältää 949 sodan kokeneen naisen vastaukset. Aineistoa voi tutkia ja selata html-tiedostoista, joihin on koottu kaikki vastaukset. Lisäksi aineistosta on saatavissa kyselyvastauksista tutkimusprojektissa litteroidut tekstitiedostot.

Asiasanat

Karjala; arki; elintarvikehuolto; evakuointi; historia; jatkosota; järjestöt; kansanhuolto; kotirintama; kotiutus; kotiympäristö; lapset (perheenjäsenet); lotat; maataloustyö; maatalousyhteiskunta; martat; muistelu; muistitieto; naiset; naisjärjestöt; poikkeusolot; siirtoväki; siviiliväestö; sodat; sotatila; sukupuolierot; talvisota; työelämä; välirauha

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos
  • Museovirasto

Ajallinen kattavuus

1939-11-30 – 1944-09-19

Aineistonkeruun ajankohta

1987 – 1988

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomalaiset talvi- ja jatkosodan kokeneet ennen vuotta 1924 syntyneet naiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Todennäköisyysotanta

Keruu toteutettiin postikyselynä. Tietoja saatiin Marttaliiton (70 %), Maatalousnaisten (5 %) ja Suomen Sosialidemokraattisen Naisliiton (6 %) kautta. Lisäksi poimittiin otos väestörekisteristä; siihen perustuvia vastauksia on 17 % kaikista. Vastaajista 209 oli sotien aikana lääkintähuollon piirissä toimineita naisia, joiden vastaukset eivät sisälly arkistoaineistoon.

Aineistonkeruun tekniikka

Oma kirjoitus tai päiväkirja

Keruuväline tai –ohje

Strukturoimaton lomake

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

949 kyselyvastausta koottuna 43 txt-tekstitiedostoon sekä html-tiedostot.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kyselyyn vastanneiden käsin kirjoittamat vastaukset on litteroitu tutkimusprojektissa keruun jälkeen tekstikäsittelyohjelmilla käsiteltäviksi. Vastaukset ovat vaihdelleet kyselylomakkeen rivien väleihin ahdetuista yksittäisistä sanoista pienoismuistelmiin. Siksi vastaajien merkitsemät kysymysnumerot eivät aina vastaa vastauksen sisältöä.

Arkistoidusta aineistosta puuttuvat lääkintähuollon piirissä työskennelleiden vastauslomakkeet (N 209).

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Haavio-Mannila, Elina (Helsingin yliopisto) & Marttaliitto & Museovirasto: Naiset ja sota 1987 - 1988 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2011-03-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2551

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Raitis, Riikka & Haavio-Mannila, Elina (1993). Naisten aseet. Suomalaisena naisena talvi- ja jatkosodassa. Juva: WSOY.

Halonen, Susanna (2021) "Kyllä työ tekijänsä neuvoi" - Pohjoiskarjalaisten naisten kokemuksia miesten töiden tekemisestä talvi- ja jatkosodassa 1939-1944. Pro gradu -tutkielma. Historia- ja maantieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20211501

Väyrynen, T. (2023, forthcoming). War agency in women's auxiliary military organizations: The case of Lotta Svärd in Finland. International Feminist Journal of Politics. DOI 10.1080/14616742.2022.2135559

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.