FSD2609 Itä-Suomen nuorisopuntari 2010
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Itä-Suomen nuorisopuntari 2010
Aineistonumero
FSD2609
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2609https://doi.org/10.60686/t-fsd2609
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Itä-Suomen yliopisto
- Humanistinen ammattikorkeakoulu
- Mikkelin ammattikorkeakoulu
Sisällön kuvaus
Itä-Suomen nuorisopuntari on Mikkelin ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteutettava kysely itäsuomalaisten nuorten hyvinvoinnista, arvoista ja asenteista. Vuoden 2010 Itä-Suomen nuorisopuntarin teemana oli alueellisuus. Kysymysten aihepiireinä olivat koulutus ja työ, asuinympäristö sekä kansainvälisyys.
Ensimmäisessä osiossa esitettiin väitteitä, joihin vastaajat saivat ilmaista kantansa asteikolla täysin samaa mieltä - täysin eri mieltä. Väitteet liittyivät koulutukseen, työuraan ja työnsaantimahdollisuuksiin, työttömyyteen, sosiaaliturvaan ja ajankohtaisen talouskriisin vaikutuksiin kulutuksen ja työllistymisen kannalta. Lisäksi osiossa kysyttiin, missä määrin syrjäytyminen johtuu asioista, kuten koulutuksen, työpaikan, ystävien tai rahan puute, päihteet, oma laiskuus tai välinpitämättömyys, biologiset tai geneettiset lahjakkuuserot sekä yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus.
Toisessa osiossa selvitettiin, minkälaisessa ympäristössä vastaajat ovat syntyneet, asuvat tällä hetkellä, asuisivat mieluiten ja eivät haluaisi asua. Vaihtoehtoja olivat esimerkiksi harvaanasuttu maaseutu, suuri kaupunki ja ulkomaat. Vastaajat saivat myös arvioida omaa paikkakuntaansa muun muassa seuraavista näkökulmista: luonnonläheisyys, turvallisuus, suvaitsevaisuus, rasismi, pysähtyneisyys ja nuorisomyönteisyys. Seuraavaksi kysyttiin, missä määrin asiat, kuten työnsaanti, opiskelupaikka, sukulaiset, tuttavat, läheiset, liikenneyhteydet ja turvallisuus vaikuttavat vastaajien tyytyväisyyteen nykyisessä asuinpaikassaan sekä tarjoaako asuinpaikkakunta mahdollisuuksia koulutukseen, työelämään, tulevaisuuden haaveiden toteuttamiseen sekä vapaa-aikaan ja harrastuksiin. Osiossa kysyttiin myös muun muassa vastaajien muuttoaikeista sekä mahdollisista muuttoon vaikuttavista tekijöistä, kuten asuntotarjonta, opiskelu, parisuhde ja uuden kunnan vilkkaampi elämä. Lopuksi kysyttiin ovatko vastaajat vaikuttaneet paikkakuntansa asioihin esimerkiksi muuttamalla kulutustottumuksiaan, mielenosoituksilla, vetoomuksilla, osallistumalla erilaisiin mielipidekeskusteluihin tai osallistumalla puoluetoimintaan.
Viimeisessä osiossa esitettiin aluksi vastaajien arvioitavaksi väittämiä ulkomaalaisten maahanmuuton seurauksista; väittämiä olivat esimerkiksi "suomalaisten kielitaito paranee", "suomalaisten työttömyys kasvaa", "rikollisuus lisääntyy Suomessa" ja "maamme talous piristyy". Lisäksi kysyttiin vastaajien näkemyksiä ulkomailla käymisestä tai sinne muuttamisesta ja mahdollisia syitä ulkomaille muuttamiseen. Lopuksi kysyttiin näkevätkö vastaajat Venäjän läheisyyden oman elämän kannalta ja Suomen kannalta myönteisenä, yhdentekevänä, kielteisenä vai uhkana sekä pitävätkö he omalta kannaltaan koulutukseen tai työelämään liittyviä yhteyksiä Venäjään mahdollisina.
Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat muun muassa sukupuoli, ikä, asuinkunta, äidinkieli, perhemuoto, asumismuoto ja koulutus.
Asiasanat
Itä-Suomi; Venäjä; alueellisuus; asuinympäristö; kansainvälisyys; kotiseutu; koulutus; maahanmuutto; muuttoliike; nuoret; työ
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Lähiympäristö, kaupunki- ja maaseutuelämä (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Itä-Suomen nuorisopuntaritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Itä-Suomen yliopisto
- Humanistinen ammattikorkeakoulu
- Mikkelin ammattikorkeakoulu
Ajallinen kattavuus
2010
Aineistonkeruun ajankohta
syksy 2010 ( 2010 )
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
14-25-vuotiaat Itä-Suomessa asuvat nuoret
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Kyselyyn vastasivat kolmen itäsuomalaisen maakunnan eli Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan nuoret. Kysely toteutettiin peruskouluissa 9-luokkalaisille, toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskeleville sekä nuorten työpajoilla. Vastaajia oli yhteensä 2067.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Katso myös
FSD2811 Itä-Suomen nuorisopuntari 2011
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on poistettu asuinkuntamuuttuja q3; jaottelu maakunnan ja asuinkunnan koon mukaan on säilytetty. Lisäksi on poistettu kysymyksen q5 avovastaus.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Itä-Suomen yliopisto & Humanistinen ammattikorkeakoulu & Mikkelin ammattikorkeakoulu: Itä-Suomen nuorisopuntari 2010 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-08-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2609
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Itä-Suomen nuorisopuntari [www]. http://juvenia.mamk.fi/alltypes.asp?menu_id=1102 [viitattu 2.3.2011].
Minä ja kotiseutu. Itä-Suomen nuorisopuntari 2010 - Teemana alueellisuus (2010). Toim. Piispa, Päivi. Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Julkaisut aineistosta
Minä ja kotiseutu. Itä-Suomen nuorisopuntari 2010 - Teemana alueellisuus (2010). Toim. Piispa, Päivi. Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.