FSD2621 Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö Suomessa 1983-1984: viranomaiskysely

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö Suomessa 1983-1984: viranomaiskysely

Aineistonumero

FSD2621

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2621
https://doi.org/10.60686/t-fsd2621

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sariola, Heikki (Lastensuojelun keskusliitto)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin vuosina 1983-1984 viranomaisten tietoon tulleita lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia. Laaja kirjekysely kohdistettiin sosiaaliviranomaisiin ympäri Suomen ja hyväksikäyttötapauksia sekä epäilyjä tuli ilmi yhteensä 354.

Hyväksikäyttöepäilyihin liittyen kartoitettiin taustamuuttujien lisäksi epäilyksen syitä ja varmoista hyväksikäytöistä laajemmin lapsen tai nuoren ikää ja ominaisuuksia, perhetaustaa sekä tietoja hyväksikäyttäjästä. Vanhempien ominaisuuksista kysyttiin esimerkiksi alkoholinkäyttöä, koulutustaustaa, ammattia ja luonteenpiirteitä. Lisäksi tiedusteltiin perheen ilmapiiristä, sosiaalisista suhteista sekä mahdollisesta perheväkivallasta. Seuraavaksi kartoitettiin hyväksikäyttäjän ominaisuuksia kysymällä muun muassa tämän sukupuolta, ikää, koulutusta, ammattia ja mahdollista teon myöntämistä sekä aiempia kiinnijäämisiä lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Myös hyväksikäyttäjän suhdetta lapseen kysyttiin, ja näin selvitettiin samalla oliko kyse insestistä. Aineistoon otettiin tapaukset, joissa tekijä oli lapselle entuudestaan tuttu. Tapauksesta selvitettiin sen ilmituloon liittyviä syitä ja henkilöitä, sekä sitä ketkä kaikki hyväksikäytöstä tiesivät ja oliko tapaukseen liittynyt sukupuoliyhdyntä, väkivaltaa tai alkoholin vaikutuksenalaisuutta. Lisäksi tiedusteltiin kuinka usein hyväksikäyttöä tapahtui, ja kauanko tilanne on jatkunut. Myös lapsen tai nuoren oireita sekä saamaa hoitoa tai terapiaa tiedusteltiin.

Taustamuuttujia aineistossa olivat muun muassa lapsen asuinkunta, ikä, perheenjäsenet, vanhempien koulutus ja ammatit sekä hyväksikäyttäjän sukupuoli, ikä, ammatti ja koulutus.

Asiasanat

aikuiset; hyväksikäyttö; insesti; kaltoinkohtelu; lapset (ikäryhmä); lähisuhdeväkivalta; nuoret; perhesuhteet; seksuaalinen hyväksikäyttö; seksuaalirikokset; sosiaaliviranomaiset; sukupuolinen häirintä; vanhempi-lapsisuhde

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Lastensuojelun keskusliitto

Tuottajat

  • Lastensuojelun keskusliitto

Ajallinen kattavuus

1983-01-01 – 1984-12-31

Aineistonkeruun ajankohta

1984-12-05 – 1985-01-01

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Perusjoukko/otos

Viranomaisten tietoon koko maassa vuosina 1983-1984 tulleet lasten seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset, joissa hyväksikäyttäjänä on lapsen tuntema aikuinen tai yli 5 vuotta lasta vanhempi henkilö (poislukien laitokset)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Kysely lähetettiin lastensuojeluviranomaisille, kasvatus- ja perheneuvoloille, koulukuraattoreille, koulupsykologeille, terveyskeskuksille, mielenterveystoimistoille sekä sairaaloille kautta maan. Kyselyn vastausprosentit jakautuivat seuraavasti: lastensuojeluviranomaisilla 87 %, kasvatus- ja perheneuvoloilla 86 %, koulukuraattoreilla 82 %, koulupsykologeilla 79 %, terveyskeskuksilla 87 %, mielenterveystoimistoilla 62 % ja sairaaloilla 84 %

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

81

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta puuttuu kysymyksien 4, 71, 73, 88, 89 ja 90 muuttujat. Avokysymysten 5, 68,72 ja 73 alkuperäiset vastaukset puuttuvat, mutta tutkija on koodannut vastaukset kategorioihin.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sariola, Heikki (Lastensuojelun keskusliitto): Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö Suomessa 1983-1984: viranomaiskysely [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2621

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Taajama-aste vuodelta 1980, ALTIKA, Tilastokeskus 1983

Sariola, Heikki (1985). Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö Suomessa. Selvitys viranomaisten tietoon vuosina 1983-1984 tulleista lapsiin kohdistuneista hyväksikäyttötapauksista. Helsinki: Lastensuojelun keskusliitto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Sariola, Heikki (1985). Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö Suomessa. Selvitys viranomaisten tietoon vuosina 1983-1984 tulleista lapsiin kohdistuneista hyväksikäyttötapauksista. Helsinki: Lastensuojelun keskusliitto.

Sariola, Heikki (1987). Insesti Suomessa: tutkimus viranomaisten tietoon vuosina 1983-1984 tulleista isä-tytär- ja isäpuoli-tytär-insestitapauksista. Helsinki: Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologian Pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.