FSD2625 Suomalaisten käsityksiä Neuvostoliitosta, venäläisistä ja virolaisista 1989
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Suomalaisten käsityksiä Neuvostoliitosta, venäläisistä ja virolaisista 1989
Aineistonumero
FSD2625
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2625https://doi.org/10.60686/t-fsd2625
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Raittila, Pentti (Tampereen yliopisto. Journalismin tutkimusyksikkö)
Muut tekijät
- Hihnala, Paula
Sisällön kuvaus
Teemahaastatteluissa on tiedusteltu suomalaisten mielipiteitä liittyen Neuvostoliittoon sekä neuvostoliittolaisiin ja virolaisiin. Haastattelun aikana haastateltavalle näytettiin Neuvostoliittoon liittyviä kuvia, sanalistoja, tekstiotteita sekä lehtileikkeitä, joita haastateltavaa pyydettiin kommentoimaan. Kysymyksissä esiin nostetut teemat käsittelivät muun muassa politiikkaa, arkielämää, taloutta ja kulttuuria. Näkemyksiä kysytään paitsi neuvostoliittolaisista ihmisistä myös Neuvostoliitosta valtiona. Haastatteluissa on pyritty tietoisesti rikkomaan "sopivan puhetavan normi" esimerkiksi myötäilemällä haastateltavan puhetapaa sekä käyttämällä tämän kanssa samaa sanastoa.
Haastatteluja on kerätty neljään eri ikäryhmään kuuluvilta suomalaisilta. Ikäryhmät jaksottuivat 15 vuoden välein siten, että haastateltavien syntymävuodet olivat 1923, 1938, 1953 ja 1968. Haastatellut olivat kotoisin neljältä eri paikkakunnalta, jotka sijaitsivat Uudenmaan läänissä, Hämeen läänissä, Oulun läänissä ja Vaasan läänissä.
Aineisto on kerätty alunperin Pentti Raittilan lisensiaatin työtä varten. Kaikki haastattelut on tehty keväällä 1989.
Asiasanat
Neuvostoliitto; Venäjä; Viro; asennemuutos; asenteet; ennakkoluulot; mielipiteet; neuvostoliittolaiset; poliittiset asenteet; stereotypiat; suvaitsevaisuus; venäläiset; virolaiset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Konfliktit, turvallisuus ja rauha (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Raittila, Pentti (Tampereen yliopisto. Journalismin tutkimusyksikkö)
Ajallinen kattavuus
1918 – 1989
Aineistonkeruun ajankohta
1989-01-20 – 1989-04-13
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Neljän paikkakunnan vuosina 1923, 1938, 1953 ja 1968 syntyneet suomalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Haastateltaviksi valittiin neljällä eri paikkakunnalla asuvia suomalaisia, jotka olivat syntyneet vuosina 1923, 1938, 1953 ja 1968. Haastatellut on valittu kunkin paikkakunnan rekisteritoimistosta poimimalla kymmenen nimeä kustakin tutkittavasta ikäryhmästä. Näistä nimiluetteloista haastateltavat poimittiin siten, että kuhunkin ikäryhmään tuli monipuolinen ammattirakenne ja suurin piirtein saman verran miehiä ja naisia. Haastateltaviin otettiin yhteyttä kirjeitse ja puhelimitse. Reilu kolmannes niistä, joihin otettiin yhteyttä, kieltäytyi haastattelusta.
Aineistonkeruun tekniikka
Haastattelu
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Aineiston määrä
40 haastattelun litteraatiot rtf- ja html-tiedostoina. Litteraatioiden pituudet vaihtelevat 7-22 sivun välillä. Aineistoliitteenä haastatteluissa näytettyjä kuvia, sanalistoja ja lehtileikkeitä.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto on anonymisoitu tutkijan toiveiden mukaisesti. Aineistosta on poistettu kaikki haastateltavien suorat ja epäsuorat tunnistetiedot, mukaanlukien haastateltavan nimi, asuinpaikkakunta ja työpaikka. Syntymäpaikkakunta (jos eri kuin asuinpaikkakunta) sekä aikaisemmat asuinpaikkakunnat on sopimuksen mukaisesti jätetty näkyviin. Sellaiset haastattelujen kohdat, joissa on litteraation perusteella selvästi käytetty virikeaineistoa, on merkitty tunnistein #KUVIA#, #SANALISTA#, #LEHTILEIKE# ja #TEKSTINÄYTE#.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Raittila, Pentti (Tampereen yliopisto): Suomalaisten käsityksiä Neuvostoliitosta, venäläisistä ja virolaisista 1989 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2011-05-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2625
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Raittila, Pentti (1993). Neuvostoliitto suomalaisten puheissa. Mielipidetutkimuksista haastattelupuheen retoriikan analyysiin. Tampere: Tampereen yliopisto. Tiedotusopin laitos. Lisensiaatintutkimus.
Raittila, Pentti (2004). Venäläiset ja virolaiset suomalaisten Toisina. Tapaustutkimuksia ja analyysimenetelmien kehittelyä. Tampere University Press. Mediatutkimuksia. (Väitöskirja: Tampereen yliopisto, tiedotusopin laitos.)
Holmila, Antero (2023). Suomalaisten kylmä sota. Jyväskylä: Atena.
Antero Holmila (2023), Suomalaisten kylmä sota. Jyväskylä, Atena
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.