FSD2681 Opiskelijatutkimus 2010

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Opiskelijatutkimus 2010

Aineistonumero

FSD2681

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2681
https://doi.org/10.60686/t-fsd2681

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Tilastokeskus
  • Eurostudent-konsortio

Muut tekijät

  • Hiltunen, Virpi (Opetus- ja kulttuuriministeriö)
  • Saarenmaa, Kaisa (Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut)
  • Saari, Katja (Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut)
  • Stenbäck, Outi (Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut)
  • Virtanen, Vesa (Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut)

Sisällön kuvaus

Opiskelijatutkimus 2010 liittyy 26 maan yhteiseurooppalaiseen EUROSTUDENT IV -tutkimushankkeeseen. Aineisto kerättiin loppuvuodesta 2009 korkeakouluopiskelijoille suunnatulla verkkokyselyllä, jonka aihealueita olivat opiskelijoiden taustat, toimeentulo, ajankäyttö, opintojen kulkuun vaikuttavat tekijät, tulevaisuuden näkymät ja opiskelijaliikkuvuus.

Aluksi kysyttiin muun muassa nykyisiin opintoihin päätymisestä, muista tutkinto-oikeuksista, työkokemuksesta ja välivuosien pitämisestä. Asumiseen liittyen tiedusteltiin asumismuotoa, tyytyväisyyttä asumismuotoon ja matkan pituutta oppilaitokseen. Seuraavaksi selvitettiin laajasti vastaajien tuloja ja menoja, opintotukiasioita sekä toimeentulon riittävyyttä. Ajankäyttöosiossa tiedusteltiin, paljonko aikaa vastaajat käyttävät päivittäin opetuksen seuraamiseen, itsenäiseen opiskeluun ja ansiotyöhön. Lisäksi kysyttiin muun muassa, ovatko opinnot edenneet vastaajan tavoitteita hitaammin ja mistä tämä on johtunut. Tämän jälkeen kysyttiin vielä ulkomailla suoritetuista opinnoista ja harjoitteluista sekä näiden rahoituksesta ja sujumisesta.

Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat muun muassa sukupuoli, ikä luokiteltuna, kielitaito, oppilaitoksen tyyppi, suoritettava tutkinto, tutkinnon aloitusaika sekä vanhempien koulutus, ammatti ja pääasiallinen toiminta.

Asiasanat

ajankäyttö; ammattikorkeakoulut; ansiotyö; asuminen; elinolot; kansainvälisyys; korkeakouluopiskelu; korkeakoulut; opintojen eteneminen; opintotuki; opiskelijaliikkuvuus; opiskelijat; opiskelu; rahoitus; toimeentulo; yliopistot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Opiskelijatutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tilastokeskus

Ajallinen kattavuus

2009 – 2010

Aineistonkeruun ajankohta

2009-11-03 – 2010-01-13

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

ISCED5/5A tason suomalaiset yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat lukuvuonna 2009-2010

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta

Tasavälinen otanta. Noin 8400 opiskelijan otos koostuu 50 suomalaisessa oppilaitoksessa perustutkintoa suorittavista ISCED 5A tason ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoista, joilla on Suomen kansalaisuus.

Oppilaitokset lähettivät lokakuussa 2009 Tilastokeskukselle pyydetyt otosmäärät ja yhteystiedot ohjeiden mukaisesti. Oppilaitoksia pyydettiin poimimaan tasaväliotannalla joka 26. opiskelija rekisteristään (ei 1.) oppilasluettelo tiettyyn järjestykseen järjestettynä (tutkinto-, koulutusohjelma- tai suuntautumisvaihtoehtokoodi tai nimi). Vastaamattomia kannustettiin kolmesti vastaamaan.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

45

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

287 muuttujaa ja 3011 havaintoa.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD1117 Opiskelijatutkimus 2000

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kyselylomakkeessa olevia alkuperäisiä muuttujanimiä on jouduttu lyhentämään SPSS portable -tiedostomuodon asettamaan kahdeksan merkin rajoitukseen mahdollisimman suuren yhteensopivuuden saavuttamiseksi.

Tietoarkistoon on arkistoitu tutkimuksen ns. Eurooppa-aineisto, joka on kansallista aineistoa suppeampi kysymysmäärältään ja hanketta koordinoivan konsortion muuttujamääritysten vuoksi myös suppeampi havaintomäärältään. Aineistosta on poistettu syntymäkuukauteen ja ulkomailla suoritettuihin opintoihin liittyvät muuttujat K5_1_2, K4_2_1_1, K4_2_2_1, K4_2_3_1, K4_2_4_1, K4_6B1_2, K4_6B2_2, K4_6B3_2, K4_6B4_2, K4_6B5_2, K4_6B6_2 tunnisteellisuuden vuoksi.

Painokertoimet

Aineistossa on painomuuttuja pmuutt, joka painottaa jakaumia oppilaitoksen, koulutusalan, sukupuolen ja iän perusteella vastaamaan perustutkintoa suorittavia ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoita. Painotus perustuu CALMAR-kalibrointimenetelmään.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Opetus- ja kulttuuriministeriö & Tilastokeskus & Eurostudent-konsortio: Opiskelijatutkimus 2010 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2017-08-16). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2681

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Saarenmaa, Kaisa & Saari, Katja & Virtanen, Vesa (2010). Opiskelijatutkimus 2010. Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo ja opiskelu. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2010; 18.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Saarenmaa, Kaisa & Saari, Katja & Virtanen, Vesa (2010). Opiskelijatutkimus 2010. Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo ja opiskelu. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2010; 18.

Social and Economic Conditions of Student Life in Europe 2008-2011. eurostudent.eu.

Saarenmaa, Kaisa & Virtanen, Vesa (2011). Joustava korkeakoulujärjestelmä lisää koulutuksen tasa-arvoa. Hyvinvointikatsaus 3/2011, 44-49.

Suomalaiset korkeakouluopiskelijat kansainvälisessä vertailussa - EUROSTUDENT IV:n tuloksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön politiikka-analyysejä 2/2011.

Eeva, Maija (2013). Korkeakouluopiskelijan talous eurooppalaisessa hyvinvointivaltiossa. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.

Toivonen, Julia (2014). Opiskeluaikaisen työssäkäynnin yhteys korkeakouluopiskelijan hyvinvointiin. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma. URN:NBN:fi-fe2014110446030

Luotonen, Kaisu (2016). Perheellistymisen vaikutus korkeakouluopintojen etenemiseen. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.