FSD2696 Maaseutubarometri 2011: yrityspäättäjät
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
Maaseutubarometri 2011: yrityspäättäjät
Aineiston rinnakkainen nimi
Maamerkit-barometri 2011 Muuttuva maaseutusuhde
Aineistonumero
FSD2696
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2696https://doi.org/10.60686/t-fsd2696
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Hellström, Eeva (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Maamerkit-ohjelma)
- Hirvola, Päivi (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Maamerkit-ohjelma)
- Pesola, Inkeri (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)
- Rantamäki-Lahtinen, Leena (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)
- Vesala, Kari (Helsingin yliopisto)
- Vihinen, Hilkka (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)
Muut tekijät
- Aho, Pauliina (Taloustutkimus Oy)
Sisällön kuvaus
Tutkimus kartoittaa maaseudun merkityksiä ja tulevaisuutta. Sen tehtävänä on antaa tietoa suomalaisten maaseutukäsityksistä. Tutkimus on osa Sitran 'Maamerkit - maaseudun merkitykset' -ohjelmaa. Ohjelma käynnistyi vuoden 2010 alussa ja se päättyy vuonna 2012. Tutkimuksen tämän osan tarkoituksena on selvittää yrityselämän päättäjien käsityksiä Suomen erilaisista alueista.
Yrityselämän päättäjiltä tiedusteltiin, millaisia mielikuvia maaseutu heissä herättää. Kysyttiin, miten vahvasti maaseutu ja vastaavasti kaupunki tuovat mieleen erilaisia asioita. Seuraavaksi vastaajille esitettiin kuvauksia erilaisista alueista ja kysyttiin, miten hyvin ne vastaavat mielikuvia maaseudusta. Kysyttiin myös, ovatko tietyt paikat vastaajien mielestä maaseutua. Haluttiin myös tietää kokevatko vastaajat itsensä maalaisiksi vai kaupunkilaisiksi ja kuinka tärkeäksi he kokevat maaseutu/kaupunki -identiteetin itselleen ja suomalaisille yleensä.
Vastaajilta kysyttiin miten erilaiset paikkakuntatyypit liittyvät heidän elämäänsä. Vastaajien monipaikkaisuutta selvitettiin kysymyksillä liikkumisesta eri ympäristöissä. Kysyttiin, millaisilla alueilla vastaajat liikkuvat viikonloppuisin tai muina vapaapäivinä, lomilla ja työasioissa. Tiedusteltiin myös millaisilla alueilla vastaajien säännöllisesti tapaamat sukulaiset ja ystävät asuvat. Lisäksi kysyttiin millaisia merkityksiä eri paikoilla on vastaajille ja miten tämä ilmenee heidän elämässään.
Kysyttiin mitä maaseutu merkitsee vastaajille tänä päivänä ja mitä he luulisivat sen merkitsevän 10 vuoden kuluttua. Haluttiin myös tietoja tulevaisuudenkuvista, jotka parhaiten vastaisivat vastaajan toiveita Suomen maaseudun merkityksestä vuonna 2025 ja pyydettiin vastausta siihen, miten vastaajat uskovat asioiden tuolloin olevan. Useilla väittämillä kartoitettiin mitä maaseudulle pitäisi vastaajien mielestä tehdä. Pyydettiin myös nimeämään maaseudun tärkeimmät kehittämistarpeet sekä sellaiset toimenpiteet, joista voitaisiin karsia.
Elinkeinoja ja yrittäjyyttä käsiteltiin pyytämällä arvioita eri alojen liiketoimintamahdollisuuksien kehittymisestä maaseudulla ja esittämällä yrittäjyyden yleistä kehittämistä koskevia väittämiä. Lisäksi esitettiin erikseen maaseutuun liittyvää yrittäjyyttä koskevia väittämiä ja tiedusteltiin toimiiko vastaaja tai onko hän ryhtymässä yrittäjäksi maaseudulla ja maaseudun mahdollisuuksia hyödyntäen.
Taustamuuttujia olivat mm. syntymävuosi, sukupuoli, koulutus, ammatti, yrityksen henkilöstömäärä, toimiala ja liikevaihto, sekä paikkakuntatietoja.
Asiasanat
maaseudun kehittäminen; maaseudun suunnittelu; maaseutu; maaseutuelinkeinot; maaseutukulttuuri; maaseutumatkailu; maaseutupolitiikka; maaseutuympäristö; maaseutuyritykset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Maatalous- ja metsätieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Maa- ja metsätalous, kalastus, maaseutuelinkeinot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Asuminen ja asunnot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
MaaseutubarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Taloustutkimus Oy
Tuottajat
- Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Maamerkit-ohjelma
Ajallinen kattavuus
2011
Aineistonkeruun ajankohta
2011-02-17 – 2011-03-08
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Yrityspäättäjät (toimitusjohtajat, kehitysjohtajat, talousjohtajat jne.)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Toimitusjohtajat, kehitysjohtajat, talousjohtajat ja muut vastaavassa johtavassa asemassa olevat. Teollisuus, rakentaminen, kauppa, palvelut ja alkutuotanto, valtakunnallisesti edustava otos yrityksiä (toimialan ja henkilöstömäärän mukaan).
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
306 muuttujaa ja 227 havaintoa.
Datan versio
2.0
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Hellström, Eeva (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra) & Hirvola, Päivi (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra) & Pesola, Inkeri (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) & Rantamäki-Lahtinen, Leena (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) & Vesala, Kari (Helsingin yliopisto) & Vihinen, Hilkka (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus): Maaseutubarometri 2011: yrityspäättäjät [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2696
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Hellström, Eeva (2011). Maamerkit-barometri 2011: tulokset [verkkodokumentti]. Helsinki: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Saatavissa: http://www.sitra.fi/NR/rdonlyres/FDDDD3F3-07CB-4135-A44C-33E1C798E402/0/Maamerkitbarometri_2011_tulokset.pdf [viitattu 20.4.2012].
Julkaisut aineistosta
Nieminen-Sundell, Riitta (2011) Maisema on, työ puuttuu. Helsinki: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.
Maamerkit-barometri 2011. Tulokset (2011) [verkkodokumentti]. Helsinki: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. https://www.sitra.fi/NR/rdonlyres/E6784065-E351-4536-B1F7-9741865C83B3/0/Maamerkitbarometri_2011_tulokset.pdf [viitattu 7.10.2016]
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.