FSD2701 Eduskuntavaalit 2011: ehdokkaiden vastaukset Helsingin Sanomien vaalikoneeseen
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Eduskuntavaalit 2011: ehdokkaiden vastaukset Helsingin Sanomien vaalikoneeseen
Aineistonumero
FSD2701
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2701https://doi.org/10.60686/t-fsd2701
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Helsingin Sanomat
Sisällön kuvaus
Aineisto sisältää Helsingin Sanomien vaalikoneeseen 6.4.2011 mennessä vastanneiden eduskuntavaaliehdokkaiden vastaukset.
Varsinaiset kysymykset jakautuivat karkeasti seuraaviin teemoihin: eläkkeet, talous, verot, puolustus, ulkomaat, kotimaa, kunnat ja hallituspohja. Lisäksi kysyttiin joitakin kysymyksiä, jotka liittyivät tuloerojen kasvuun, homo- ja lesboparien adoptio-oikeuteen, ydinvoimaan ja lapsilisään. Ehdokkaat valitsivat valmiista vastausvaihtoehdoista mieleisensä. Lisäksi heillä oli mahdollisuus kirjoittaa avoin kommentti kysymykseen, sekä valita, oliko kysymyksellä hänelle pieni, keskisuuri vai suuri merkitys.
Eläkkeisiin liittyen kysyttiin muun muassa, mitä eläkeiän alarajalle tulisi tehdä, kuinka työuria tulisi ensisijassa pidentää, ja mitä taitetulle indeksille tulisi tehdä. Talouteen liittyen kysyttiin muun muassa, mistä ehdokas karsisi valtion menoja, ja mitä hän ajatteli transaktioverosta. Verotukseen liittyen selvitettiin esimerkiksi, mitä veromuotoa vastaaja olisi valmis ensisijaisesti korottamaan, mitä verotukea vastaaja olisi valmis leikkaamaan, ja mitä asuntolainojen korkojen verovähennysoikeudelle ehdokkaan mielestä pitäisi tehdä.
Maanpuolustukseen liittyviä näkemyksiä kartoitettiin tiedustelemalla, kuinka vastaaja järjestäisi asevelvollisuuden, ja tulisiko Suomen hakea Nato-jäsenyyttä. Ulkomaihin liittyen tiedusteltiin muun muassa, pitääkö Suomen tuoda Kiinan- ja Venäjän-politiikassaan voimakkaammin esiin myös ihmisoikeudet sekä demokratian tila kyseisissä maissa. Kotimaata koskevia näkemyksiä selvitettiin kysymällä ehdokkaan näkemystä käsiaseluvan ikärajasta, toisen kotimaisen kielen opiskelusta, Suvivirren laulamisesta koulujen kevätjuhlissa, maahanmuuttopolitiikasta, sekä saimaannorpan suojelusta.
Kuntiin liittyvät kysymykset koskivat ulkoistamista, kuntaliitoksia ja verotulojen siirtämistä varakkaammilta kunnilta köyhemmille. Lopuksi ehdokasta pyydettiin valitsemaan kolme puoluetta, joiden hänen mielestään tulisi olla seuraavassa hallituksessa.
Taustamuuttujina olivat ikä, nimi, sukupuoli, koulutus, puoluetausta ja vaalipiiri.
Asiasanat
eduskuntavaalit; ehdokkaat; eläkkeet; kansanedustajat; maanpuolustus; mielipiteet; poliitikot; politiikka; talous; vaalikoneet; vaalit; verotus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Vaalit, ehdokkaat ja kansanäänestykset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Helsingin Sanomat
Tuottajat
- Helsingin Sanomat
Ajallinen kattavuus
2011
Aineistonkeruun ajankohta
kevät 2011 ( 2011 )
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Vuoden 2011 eduskuntavaalien ehdokkaat
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Lähdeaineistot
Helsingin Sanomien vaalikone: Eduskuntavaalit 2011
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa oli yhteensä 2315 ehdokasta, joista 1843 antoi vastauksensa Helsingin Sanomien vaalikoneeseen.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
88
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.1
Aineiston käytössä huomioitavaa
Joidenkin kysymysten (q10_2, q11_1, q19_1, q27_1 ja q29_1) vastausvaihtoehtojen selitteet ovat datassa vaillinaiset. Katso kyselylomakkeesta täydelliset selitteet.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Helsingin Sanomat: Eduskuntavaalit 2011: ehdokkaiden vastaukset Helsingin Sanomien vaalikoneeseen [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.1 (2016-08-29). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2701
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Lisätietoja HS.fi-blogissa: HS:n vaalikone on nyt avointa tietoa
Tietoarkiston tiedossa ei ole julkaisuja, joissa aineistoa olisi käytetty.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.