FSD2714 Nuorten aikuisten avohoidollinen mielenterveyskuntoutus 2010-2012: moniammatilliset palaverit
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
Nuorten aikuisten avohoidollinen mielenterveyskuntoutus 2010-2012: moniammatilliset palaverit
Aineistonumero
FSD2714
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2714https://doi.org/10.60686/t-fsd2714
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Juhila, Kirsi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
- Günther, Kirsi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
- Kaartamo, Riina (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
- Kulmala, Anna (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
- Raitakari, Suvi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
- Saario, Sirpa (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu litteroiduista moniammatillisista palavereista, joita pidettiin vakavaa mielensairautta sairastaville nuorille aikuisille järjestetyn avohoidollisen kuntoutusjakson yhteydessä. Moniammatillisiin palavereihin osallistuivat palaverin luonteesta riippuen kuntoutuskurssin asiakkaat, heidän omaisensa, kuntoutuskurssin työntekijät sekä palvelun tilaajien edustajat.
Aineiston muodostavat moniammatilliset palaverit rakentuvat useamman erilaisen teema- tai tavoitekokonaisuuden ympärille. Kuntoutusjaksolla järjestettiin säännöllisesti työntekijä-asiakaspalavereita, joita aineistossa edustavat kuntoutussuunnitelmapalaverit ja siirtoneuvottelut asiakkaan ja kotikäyntityötä tekevien ammattilaisten kesken. Kuntoutussuunnitelmapalavereissa asiakas ja hänen omaohjaajansa keskustelevat jaksolle asetettavista tavoitteista. Siirtoneuvottelut ovat alkukartoituskeskusteluja tilanteessa, jossa asiakas on siirtymässä kuntoutusjakson jälkeen asumaan itsenäisesti kotikäyntityötä tekevän tiimin tuella. Jakson työmuotoihin kuuluivat lisäksi laajemmat verkostopalaverit. Niitä järjestettiin, kun oli tarvetta suunnitella ja keskustella asiakkaan asumis- ja kuntoutumisvaihtoehdoista kuntoutusjakson jälkeen. Näissä palavereissa ovat läsnä asiakas, kuntoutusjakson työntekijöitä ja vaihdellen asiakkaan omaisia, sosiaalityöntekijä ja edustajia muista kuntoutus- ja asumisyksiköistä. Erityinen moniammatillinen palaverityyppinsä on jakson työntekijöiden ja kaupungin asiakasohjauksesta vastaavien ammattilaisten väliset keskustelut. Kaupungin asiakasohjauksessa tehdään palvelupyyntöjen perusteella lopulliset päätökset siitä, kuka osallistuu kuntoutusjaksolle ja mihin kyseisen kaupungin asiakkaat sijoittuvat kuntoutusjakson jälkeen. Tapauksesta riippuen kyseisissä palavereissa asiakkaita joko ei ole läsnä lainkaan, tai sitten asiakkaat osallistuvat keskusteluun siinä vaiheessa, kun heidän asioistaan tehdään päätöksiä.
Taustatietietona on kerrottu palaverin tyyppi, kurssin numero ja ajankohta, sekä keskustelijoiden sukupuoli ja rooli.
Asiasanat
aikuisuus; arki; arviointi; asiakaslähtöisyys; asuminen; eriarvoisuus; hoitomenetelmät; hoivapalvelut; hoivatyö; hyvinvointi; kuntoutus; mielenterveysongelmat; mielenterveyspalvelut; mielenterveystyö; moniammatillisuus; nuoret; psykiatrinen hoito; psykiatrinen kuntoutus; sairastuminen; tukipalvelut; yhteistyö
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tietyt taudit, sairaudet ja terveydentilat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Terveyspalvelut ja terveyspolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Nuorten aikuisten avohoidollinen mielenterveyskuntoutus 2010-2012Jakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Juhila, Kirsi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
- Kaartamo, Riina (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
- Raitakari, Suvi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
- Günther, Kirsi (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
- Saario, Sirpa (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
Ajallinen kattavuus
2010 – 2011
Aineistonkeruun ajankohta
2010-08 – 2011-11
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Perusjoukko/otos
Kuntoutusjaksolle osallistuvat suomalaiset vakavaa mielensairautta sairastavat nuoret aikuiset, heidän omaisensa ja kuntoutus- ja hoitotyön ammattilaiset.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Aineistonkeruun tekniikka
Kohderyhmäkeskustelu
Keruuväline tai –ohje
Aineistonkeruuohjeistus: havainnointiohje tai -suunnitelma
Aineiston määrä
12 litteroitua palaveria txt- ja html-tiedostoina.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta poistettiin arkistoinnin yhteydessä tutkittaviin ja kolmansiin henkilöihin viittaavat suorat tunnisteet, kuten nimet ja tarkat asuinpaikat. Lisäksi poistettiin tai muokattiin sellaisia epäsuoria tunnisteita, joiden perusteella keskusteluun osallistuvat henkilöt tai kolmannet osapuolet ovat yksilöitävissä. Henkilöiden nimet on korvattu pseudonyymeillä yhdenmukaisesti kaikissa tiedostoissa, joten palaverin 4. Anni on Anni myös palaverissa 11. Henkilöiden nimet on yhdistettävissä sarjan muiden aineistojen kanssa. Paikannimet ja kuntoutuspaikat on karkeistettu ja erotettu toisistaan numeroin tai kirjaimin pääosin koko aineistossa pl. kohdat, joissa niiden mainitseminen ei vaaranna henkilöiden tunnisteettomuutta. Paikat ja hoitotahot ovat yhdistettävissä toisiinsa saman palaverin sisällä, ei kaikkien palavereiden kesken. Kuntien kohdalla lääni tai maakunta on mainittu vain, jos kyseinen kunta ei ole Pirkanmaalla. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [[tuplahakasulkein]].
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Juhila, Kirsi (Tampereen yliopisto) & Günther, Kirsi (Tampereen yliopisto) & Kaartamo, Riina (Tampereen yliopisto) & Kulmala, Anna (Tampereen yliopisto) & Raitakari, Suvi (Tampereen yliopisto) & Saario, Sirpa (Tampereen yliopisto): Nuorten aikuisten avohoidollinen mielenterveyskuntoutus 2010-2012: moniammatilliset palaverit [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2017-08-31). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2714
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Aineistoa ei luovuteta kandidaatin tutkielmiin. Aineiston alkuperäinen tutkija päättää käyttöluvan myöntämisestä tutkimussuunnitelman perusteella. Tietoarkisto välittää lupapyyntösi alkuperäiselle tutkijalle.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Raitakari, S & Günther, K & Saario, S (2011) Markkina- vai kumppanuussuhteessa mielenterveystyön tulevaisuus? Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n 20-vuotis juhlajulkaisu. Tampere: Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry.
Raitakari, S., Juhila, K., Günther, K., Kulmala, A., Saario, S. (2012) Asiakaslähtöisyydet asiakas-ammattilaisvuorovaikutuksessa: kuluttajuus, kumppanuus ja huolenpito mielenterveyskuntoutuksessa. Teoksessa Anneli Anttonen, Arto Haveri, Juhani Lehto ja Hannele Palukka (toim.) Julkisen ja yksityisen rajalla. Julkisen palvelun muutos. Tampere: Tampere University Press.
Raitakari, Suvi & Kirsi Juhila (2013). Kuluttajuusdiskurssit ja palveluvalinnat mielenterveyskuntoutuksen asiakaspalavereissa. Teoksessa Merja Laitinen & Asta Niskala (toim.), Asiakkaat toimijoina sosiaalityössä, 167-195. Tampere: Vastapaino.
Juhila, Kirsi & Saario, Sirpa & Günther, Kirsi & Raitakari, Suvi (2014). Reported Client-practitioner Conversations as Assessment in Mental Health Practitioners' Talk. Text & Talk 34(1), 69-88.
Juhila, Kirsi & Hall, Christopher & Günther, Kirsi & Raitakari, Suvi & Saario, Sirpa (2015). Accepting and Negotiating Service Users' Choices in Mental Health Transition Meetings. Social Policy & Administration 49(5), 612-630.
Raitakari, Suvi & Saario ,Sirpa & Juhila, Kirsi & Günther, Kirsi (2015). Client Participation in Mental Health: Shifting Positions in Decision-Making. Nordic Social Work Research 5(1), 35-49.
Lindholm, Tiina (2017). Mielenterveyskuntoutujien osallisuus moniammatillisissa palavereissa. Jyväskylä: Jyväskylän avoin yliopisto. Sosiaalityön pro gradu-tutkielma.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.