FSD2731 Päihdeongelmaisten hoitoseuranta 1995-1997

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Päihdeongelmaisten hoitoseuranta 1995-1997

Aineistonumero

FSD2731

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2731
https://doi.org/10.60686/t-fsd2731

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Saarnio, Pekka (Tampereen yliopisto. Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos)
  • Tolonen, Marjo

Sisällön kuvaus

Aineistossa tarkastellaan päihdeongelmaisten selviytymistä päihdekuntoutuksen toimipaikassa saadun hoidon jälkeen. Aineisto koostuu viidestä seurantahaastattelusta, jotka on toteutettu lomakekyselyinä. Tutkimushenkilöt tulivat hoitoon päihdekuntoutusta harjoittavaan toimipaikkaan vuoden 1995 elokuun ja marraskuun välisenä aikana. Hoidon pituus vaihteli 9 ja 97 vuorokauden välillä.

Tutkimushenkilöt lomakehaastateltiin keskeyttäneitä ja katoa lukuunottamatta viidesti. Ensimmäinen haastattelu tehtiin noin viikon kuluttua hoidon alkamisesta ja toinen kaksi-kolme päivää ennen hoidon päättymistä. Selviytymistä koskevat lomakehaastattelut tehtiin kolmen, kuuden ja kahdentoista kuukauden kuluttua hoidon päättymisestä. Seurantahaastatteluista noin puolet tehtiin päihdekuntoutuksen toimipaikassa ja puolet muualla, esimerkiksi asiakkaan kotona sekä erilaisissa avohoidon toimintapaikoissa ja laitoksissa. Haastattelut toteutti toimipaikan terapeutti, joka ei samanaikaisesti osallistunut hoitotoimintaan.

Ensimmäisessä lomakehaastattelussa selvitetään tutkimushenkilön tilannetta haastattelua edeltäneen 12 kuukauden aikana. Aluksi kysytään tutkimushenkilön taustatietoja sekä asunto- ja työtilannetta. Tämän lisäksi kartoitetaan päihteidenkäyttöä, hoitohistoriaa, ystäväverkostoa ja vapaa-ajan harrastuksia. Toisen haastattelun kysymykset liittyvät perushoitojaksoon sekä asiakkaan selviytymisen ja jatkohoidon arviointiin. Kysytään mm. asiakkaan ja omahoitajan arvioita asiakkaan selviytymismahdollisuuksista tulevien 12 kuukauden aikana.

Kolmannen ja neljännen lomakehaastattelun kysymyksissä tarkastellaan haastattelua edeltäneitä kolmea kuukautta. Kolmannessa haastattelussa tutkimushenkilöltä kysytään jälleen taustatietoja, asunto- ja työtilanteesta sekä lisäksi mm. toteutuneesta jatkohoidosta, päihteiden käytöstä, ystävistä ja vapaa-ajan harrastuksista. Lisäksi kolmanteen lomakehaastatteluun sisältyy myös perushoitojakson arviointia sekä arviointia omasta viimeaikaisesta tilanteesta. Neljäs haastattelu sisältää toistettavien taustatietoja ja sosiaalista stabiliteettia koskevien kysymysten lisäksi kysymyksiä mm. toteutuneesta jatkohoidosta, viimeaikaisesta päihteiden käytöstä, ystävistä ja vapaa-ajan harrastuksista. Lisäksi kysytään asiakkaan kohtaamista elämäntapahtumista ja pyydetään arviota omasta elämäntilanteesta.

Viides eli viimeinen seurantahaastattelu kohdistuu haastattelua edeltäneisiin kuuteen kuukauteen. Taustatietojen ja asunto- ja työtilannetta tarkastelevien kysymysten jälkeen kysytään jälleen toteutuneesta jatkohoidosta, päihteiden käytöstä, ystävistä ja vapaa-ajan toiminnoista. Myös viidennessä haastattelussa tutkimushenkilöltä kysytään arviota viimeaikaisesta elämäntilanteestaan.

Seurantakyselyn taustamuuttujia ovat mm. sukupuoli, ammatti, siviilisääty, koulutus.

Asiasanat

alkoholi (päihteet); alkoholiongelmat; alkoholismi; hoitomenetelmät; huumeet; huumeongelmat; jälkihoito; katkaisuhoito; päihdehuolto; päihdeongelmat; päihdetyö; päihteet; selviytyminen; sosiaalihuolto; sosiaalityö; vieroitus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Suomalainen päihdehoito

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Saarnio, Pekka (Tampereen yliopisto. Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos)
  • Tolonen, Marjo

Ajallinen kattavuus

1994-11 – 1997-02

Aineistonkeruun ajankohta

1995-11 – 1997-02

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Päihdekuntoutuksen toimipaikassa päihdehoitoa saaneet henkilöt (poislukien pelkästään katkaisuhoitoon tulleet henkilöt)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Hoitoon tulleet asiakkaat rekrytoitiin tutkimukseen tulojärjestyksessä. Seurantatutkimuksen aikana kuoli kolme tutkimushenkilöä, kaksi alkoholimyrkytyksen ja yksi itsemurhan takia.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2732 Päihdeongelmaisten muutosvalmius ja hoidon jatkuvuus 2000

FSD2733 Päihdeongelmaisten muutosvalmiusprofiilit 2000-2004

Aineiston käytössä huomioitavaa

Muuttujassa A1_1 'syntymävuosi' on alkuperäisen tutkijan toimesta muutettu muotoon 'ikä'.

C-lomakkeessa olleen avokysymyksen (C6_2) data ei ole mukana aineistossa. Muuttujat A5_4_1-A5_4_8 / C5_4_1-C5_4_8 / D5_4_1-D5_4_8 / E5_4_2-E5_4_8 eivät näytä vastaajien vapaa-ajan harrastuksia eritellysti, vain kuinka usein he harrastivat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Saarnio, Pekka (Tampereen yliopisto) & Tolonen, Marjo: Päihdeongelmaisten hoitoseuranta 1995-1997 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2012-05-16). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2731

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Saarnio, P. Tolonen, M. Heikkilä, K. Kangassalo, S. Mäkeläinen, M. L. Niitty-Uotila, P. Vilenius, L. & Virtanen, K. (1998) Päihdeongelmaisten selviytyminen hoidon jälkeen. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 35 (4), 207-219

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.