FSD2798 Homoseksuaalien elämäntapa ja elinolot 1982-1983

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Homoseksuaalien elämäntapa ja elinolot 1982-1983

Aineistonumero

FSD2798

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2798
https://doi.org/10.60686/t-fsd2798

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Haavio-Mannila, Elina (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
  • Grönfors, Martti (Helsingin yliopisto. Oikeuden yleistieteiden laitos)
  • Mustola, Kati (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
  • Stålström, Olli (Helsingin yliopisto. Oikeuden yleistieteiden laitos)

Sisällön kuvaus

Aineistoissa Homoseksuaalien elämäntapa ja elinolot 1982 - 1983 käsitellään seksuaalisten vähemmistöjen edustajien arjen kokemuksia liittyen vastaajien sukupuoliseen suuntautumiseen. Aineisto kartoittaa vastaajien seksuaalisen identiteetin rakentumista, seksuaalista käyttäytymistä sekä kokemuksia esimerkiksi syrjinnästä, joka kohdistuu vastaajan seksuaaliseen suuntautumiseen.

Alussa kartoitettiin vastaajan taustaa kysymällä sukupuolisesta suuntauksesta, nykyisestä ja mahdollisista menneistä perhesuhteista sekä lapsista. Miehiltä kysyttiin myös asevelvollisuudesta. Seuraavaksi kysyttiin sukupuolisuhteista ja parisuhteista niin samaa kuin eri sukupuolta olevien henkilöiden kanssa. Ihmissuhteita kartoitettiin lisäksi kysymällä homoseksuaalisista ystävistä sekä erilaisista ystävyys- ja rakkaussuhteista. Parisuhteisiin liittyen kysyttiin vielä tarkemmin siitä, miten rahankäyttö ja muut kodinhoitoon liittyvät vastuut jakautuvat parisuhteessa.

Seuraavaksi siirryttiin homoseksuaalisuutta koskeviin kysymyksiin, joissa kysyttiin muun muassa oman seksuaalisen suuntautumisen salaamisesta eri henkilöiltä, kuten läheisiltä, sukulaisilta, työtovereilta tai naapureilta. Lisäksi kysyttiin miten suuntautumisesta jo tietävät edellä mainitut henkilöt suhtautuvat asiaan tai miten vastaaja arvelisi näiden henkilöiden suhtautuvan vastaajan homoseksuaalisuuteen, mikäli he saisivat tietää siitä. Kysyttiin myös, miten paljon vapaa-ajastaan vastaaja viettää homoseksuaalisten ihmisten seurassa sekä minkä sukupuolen ja seksuaalisen suuntauksen edustajia vastaajan ystäväpiiriin kuuluu.

Vastaajan yhteisöllistä asemaa selvitettiin kysymällä järjestöön kuulumisesta sekä käymisestä erilaisissa paikoissa, kuten homoseksuaalien järjestön tansseissa tai muissa tapahtumissa, joissa homoseksuaalit tapaavat toisiaan. Lisäksi vastaajalta kysyttiin päihteiden käytöstä ja käytön mahdollisista seurauksista, kuten rahavaikeuksista, töistä poissaolosta sekä virkavallan kanssa tekemisiin joutumisesta. Seuraavaksi vastaajilta tiedusteltiin ensimmäisiä kokemuksia ja tiedostamisen hetkiä liittyen omaan seksuaaliseen suuntautumiseen. Kysyttiin ensimmäisistä seksuaalikontakteista sekä oman mielenkiinnon heräämisestä samaa sukupuolta olevia henkilöitä kohtaan. Lisäksi kysyttiin millaisia kokemuksia vastaajalla on homoseksuaalisen suuntautumisensa vaikutuksista esimerkiksi asunnonhankintaan, työnhakemiseen tai viranomaisten kanssa toimimiseen liittyen. Kysyttiin myös onko vastaaja joutunut ruumiillisen väkivallan kohteeksi julkisilla paikoilla.

Seuraavaksi keskityttiin vastaajan lähisukulaisiin sekä kokemuksiin ammattiauttajien kanssa toimisesta. Kysyttiin ovatko vanhemmat painostaneet vastaajaa henkisesti, taloudellisesti tai väkivalloin homoseksuaalisuuden takia. Vastavuoroisesti kysyttiin myös ovatko vastaajan omaiset ilmaisseet hyväksymisensä vastaajan seksuaalista suuntautumista kohtaan. Lisäksi kysyttiin millaisia kokemuksia vastaajalla on erilaisten lääkärien ja ammattiauttajien suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen sekä minkälaisia muita kokemuksia vastaajalla on siitä, että hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa olisi yritetty vaikuttaa sitä muuttamalla tai muokkaamalla. Lopuksi kysyttiin vielä mitä kautta vastaaja saa tietoa homoseksuaalisuudesta, mitä lehtiä hän lukee ja mistä hän on saanut tietoa kyselystä.

Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, koulutus, ammattiasema, ikä, äidinkieli, kansalaisuus sekä asuinpaikkakuntatyyppi.

Asiasanat

elinolot; homoseksuaalisuus; seksuaalinen identiteetti; seksuaalinen käyttäytyminen; seksuaalivähemmistöt; sosiaaliset suhteet; sukupuolisyrjintä

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Haavio-Mannila, Elina (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
  • Grönfors, Martti (Helsingin yliopisto. Oikeuden yleistieteiden laitos)
  • Mustola, Kati (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)
  • Stålström, Olli (Helsingin yliopisto. Oikeuden yleistieteiden laitos)
  • Vapaaehtoiset yhdyshenkilöt Suomessa

Ajallinen kattavuus

1982 – 1983

Aineistonkeruun ajankohta

1982 – 1983

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomessa asuvat suomen- ja ruotsinkieliset homo- tai biseksuaaliset henkilöt (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kyselylomake postitettiin kaikille homojen vapausjärjestöjen jäsenmaksunsa kyselyä edeltävänä vuonna maksaneille jäsenille (yhteensä 940 lomaketta). Jäsenjakeluna jaettiin siis 36 % kaikista lomakkeista. Lisäksi lomakkeen levittämiseksi järjestöihin kuulumattomille koottiin koko maan kattava, yli sadan yhdyshenkilön verkosto. Monet ottivat myös oma-aloitteisesti yhteyttä tutkimuksen tekijöihin jakaakseen lomaketta edelleen ystävilleen ja tuttavilleen. Lomakkeista 50,5% eli 1 313 jaettiin sellaisille henkilöille, jotka eivät kuulu mihinkään järjestöön eivätkä käy järjestöjen tapahtumissa. Lomakkeita jaettiin Suomen eri kaupunkeihin ja lääneihin suurin piirtein asukasmääriin suhteutettuna, joista Etelä-Suomen osuus korostui lopullisessa aineistossa. Yhteensä lomakkeita lähetettiin 2600 kappaletta. Lomakkeita palautettiin 1 067 kappaletta, joista 1 051 kappaletta voitiin käyttää tutkimuksessa. Vastausprosentti on laskettu lähetettyjen lomakkeiden ja kaikkien palautettujen lomakkeiden perusteella.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

41

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Arkistoidusta aineistosta puuttuvat avokysymysten vastaukset lukuunottamatta kysymyksiä q12, q13, q14 ja q86_2, joiden vastaukset ovat alkuperäisten tutkijoiden luokittelemia. Lisäksi vastaukset kohtaan q156_7 ja osaan 'muu, mikä'-tyyppisistä kysymyksistä (q2_2, q3_2, q6_2, q23_2, q23_3, q27_2, q130_2, q135_2, q147_2, q156_7_2) puuttuvat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Haavio-Mannila, Elina (Helsingin yliopisto) & Grönfors, Martti (Helsingin yliopisto) & Mustola, Kati (Helsingin yliopisto) & Stålström, Olli (Helsingin yliopisto): Homoseksuaalien elämäntapa ja elinolot 1982-1983 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2013-09-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2798

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Grönfors, Martti & Haavio-Mannila, Elina & Mustola, Kati & Stålström, Olli (1984). Esitietoja homo- ja biseksuaalisten ihmisten elämäntavasta ja syrjinnästä. Teoksessa: Rakkauden monet kasvot: homoseksuaalisesta rakkaudesta, ihmisoikeuksista ja vapautumisesta (toim. Sievers, Kai & Stålström, Olli), 132-160. Espoo: Weilin+Göös.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Grönfors, Martti & Haavio-Mannila, Elina & Mustola, Kati & Stålström, Olli (1984). Esitietoja homo- ja biseksuaalisten ihmisten elämäntavasta ja syrjinnästä. Teoksessa: Rakkauden monet kasvot. Homoseksuaalisesta rakkaudesta, ihmisoikeuksista ja vapautumisesta (toim. Sievers, Kai & Stålström, Olli), 132-160. Espoo: Weilin + Göös.

Recker, J., & Perry, A. (2024). Data on the Margins - Data from LGBTIQ+ Populations in European Social Science Data Archives. Data Science Journal 23(1), 39. https://doi.org/10.5334/dsj-2024-039

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.