FSD2867 Suomalaisten historiatietoisuus 2010: haastattelut

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Suomalaisten historiatietoisuus 2010: haastattelut

Aineistonumero

FSD2867

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2867
https://doi.org/10.60686/t-fsd2867

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Torsti, Pilvi (Helsingin yliopisto. Yhteiskuntahistorian laitos)
  • van den Berg, Marko (Helsingin yliopisto. Yhteiskuntahistorian laitos)

Sisällön kuvaus

Haastatteluissa selvitettiin suomalaisten historiatietoisuutta, näkemyksiä menneisyydestä sekä historiallisia avainkokemuksia. Osanottajat valittiin satunnaisesti saman tutkimusprojektin yhteydessä aiemmin toteutettuun kyselytutkimukseen vastanneista. Lisäksi haastatteluja tehtiin Norssin lukion opiskelijoille.

Teemahaastattelujen runko rakentui kyselyaineiston (FSD2932) kyselylomakkeen teemojen pohjalta ja haastatteluissa tuotiin esille myös kyselyn alustavia tuloksia. Aluksi haastateltavilta kysyttiin historian ja menneisyyden merkityksestä yleensä. Seuraavaksi kysyttiin asioista, jotka kokee merkittävinä Suomen ja maailman kehitykseen vaikuttavina tekijöinä. Kysyttiin esimerkiksi mielipiteitä liittyen ympäristönsuojeluun ja ulkomaalaisten määrän kasvuun Suomessa. Tämän jälkeen haastateltavaa pyydettiin nimeämään heille tärkeitä tapahtumia ja henkilöitä Suomen historiassa. Seuraavaksi tiedusteltiin vuoden 1918 sisällissotaan liittyvistä mielikuvista sekä siitä, kuinka sisällissodan jäljet mahdollisesti yhä näkyvät Suomessa. Kysyttiin myös onko haastateltavalla henkilökohtaista kosketusta sisällissotaan esimerkiksi sukunsa kautta. Samassa yhteydessä kysyttiin myös kokemuksista ja mielikuvista liittyen toisen maailmansodan aikaisiin sotiin Suomessa. Haastateltavia pyydettiin myös nimeämään mielestään merkittävimpiä lähihistorian tapahtumia, sekä kertomaan näkemyksiään esimerkiksi EU-jäsenyyden, kommunismin romahtamisen ja laman historiallisesta merkityksestä.

Taustatietoina on mainittu mm. sukupuoli, ikä ja asuinpaikka. Haastattelulitteraatiot on mahdollista yhdistää kohdenumeron perusteella kyselyaineiston vastauksiin niiden haastateltavien osalta, jotka ovat vastanneet myös kyselyyn.

Tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahasto, Helsingin yliopisto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska Kulturfonden ja Koneen Säätiö.

Asiasanat

Suomen sisällissota; Suomen sisällissota; Suomi-kuva; historia; historialliset tarinat; historiatietoisuus; jatkosota; kansallinen identiteetti; kehitys; lähihistoria; maahanmuutto; maailmanhistoria; menneisyys; merkkihenkilöt; muutos; sodat; suomettuminen; talvisota; tiedonhankinta; tiedonlähteet; tulevaisuus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Torsti, Pilvi (Helsingin yliopisto. Yhteiskuntahistorian laitos)
  • van der Berg, Marko (Helsingin yliopisto. Yhteiskuntahistorian laitos)

Aineistonkeruun ajankohta

2010-04 – 2010-09

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Tutkimusprojektin kvantitatiiviseen kyselyyn vastanneet henkilöt. Lisäksi erillinen haastattelujoukko Helsingin normaalilyseon lukiolaisia.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Yksinkertainen satunnaisotanta, jota täydennetty harkinnanvaraisella näytteellä. Tutkimuksen kvantitatiiviseen kyselyyn vastanneista henkilöistä satunnaisesti valittuja henkilöitä, jotka olivat ilmoittaneet olevansa käytettävissä jatkohaastatteluissa. Lisäksi erillinen haastattelujoukko Norssin lukiolaisia.

Aineistonkeruun tekniikka

Haastattelu

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

58 haastattelun litteraatiot sekä haastattelukysymykset rtf-muodossa. Lisäksi erillinen html-hakemisto haastattelulitteraatioista.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2932 Suomalaisten historiatietoisuus 2009: kysely

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on poistettu haastateltavien nimet ja syntymäajat sekä haastatteluissa mainittujen kolmansien henkilöiden nimet (poislukien asiantuntijaroolissa mainitut henkilöt ja julkisuuden henkilöt). Historiantutkimuksellisista syistä litteraatioihin on harkinnanvaraisesti jätetty myös joitakin yli 40 vuoden takaiseen historiaan liittyviä etu- ja sukunimiä, jos kyseisistä henkilöistä ei ole mainittu yksityisluonteisia asioita. Arkistointivaiheessa anonymisoidut kohdat on merkitty litteraatioihin [[tuplahakasulkein]].

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Torsti, Pilvi (Helsingin yliopisto) & van den Berg, Marko (Helsingin yliopisto): Suomalaisten historiatietoisuus 2010: haastattelut [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2013-09-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2867

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Aineistosta julkaistavat sitaatit eivät saa sisältää sellaisia epäsuoria tunnistetietoja (esim. yksityiskohtainen työhistoria, ainutkertaiset elämäntapahtumat), joiden perusteella haastateltavan tai haastattelussa mainittavan kolmannen henkilön voisi tunnistaa.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Torsti, Pilvi (2012). Suomalaiset ja historia. Helsinki: Gaudeamus.

Torsti, Pilvi & Wass, Hanna (2011). Limittyvät sukupolvet ja jaetut näkemykset. Suomalaiset yhteiskunnalliset sukupolvet ja sukupolvittaiset erot poliittisessa käyttäytymisessä. Politiikka 3/2011.

Torsti, Pilvi (2011). Suomalaisten moniulotteiset sotakuvat. Historiallinen aikakauskirja 3/2011. 309-323.

Torsti, Pilvi & Aunesluoma, Juhana (2009). Historian käyttö yhteiskunnassa ja tutkimuksessa. Historiallinen aikakauskirja 3/2009. 276-279.

Holmila, Antero (2023). Suomalaisten kylmä sota. Jyväskylä: Atena.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.