FSD2914 Suomalaisten näkemykset kulttuurista 2013
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Suomalaisten näkemykset kulttuurista 2013
Aineistonumero
FSD2914
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2914https://doi.org/10.60686/t-fsd2914
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Suomen Kulttuurirahasto
Sisällön kuvaus
Suomen Kulttuurirahaston 2013 teettämässä kyselyssä selvitetään suomalaisten näkemyksiä ja arvioita kulttuurista ja sen kuluttamisesta.
Ensin vastaajilta kysyttiin, milloin he olivat viimeksi käyneet eri kulttuuri- ja taidekohteissa kuten teatterissa, museossa, taidenäyttelyssä, oopperassa, elokuvissa tai konserteissa. Tämän jälkeen tiedusteltiin tärkeimpiä syitä sille, miksi vastaaja ei osallistunut kulttuuritapahtumiin. Vastausvaihtoehtoina olivat esimerkiksi kulttuurisen kiinnostuksen puuttuminen, se, etteivät aiheet kiinnosta, pääsymaksujen korkeus, etäisyys ja sopivan seuran puuttuminen. Vastaajilta kysyttiin myös miten tärkeiksi taiteen tehtäviksi hän kokee esimerkiksi viihdytyksen tai lohdun tuomisen arkeen, yhteiskunnallisten epäkohtien käsittelyn, syvälliseen ajatteluun johdattelun, ihmisten yhdistämisen kokemusten avulla, esteettisten kokemusten tai taloudellisen lisäarvon tuottamisen tai hyvinvoinnin edistämisen.
Vastaajilta kysyttiin myös mielipiteitä erilaisiin taidetta koskeviin väittämiin esimerkiksi siitä tulisiko eliitin itse maksaa taide, josta se pitää, tulisiko taidetta tukea verovaroista, olisiko korkeakulttuuri useimmiten erotettava viihteestä sekä vaikuttaako kriitikoiden mielipide siihen, miten hän taidetta arvostaa. Vastaajia pyydettiin niin ikään kertomaan millaisia asioita, kuten provosoivaa ivaa, viihdyttävää huumoria, tunteisiin vetoavaa draamaa, yhteiskunnallisten ongelmien käsittelyä, realismia tai surrealismia teatterissa tulisi olla, jotta he kävisivät siellä useammin. Vastaajille nimettiin lisäksi suomalaisia taiteilijoita eri taiteenaloilta ja aikakausilta, ja heitä pyydettiin kertomaan, missä määrin he olivat vaikuttuneita taiteilijoiden työstä ja teoksista. Lueteltuihin taiteilijoihin kuuluivat esimerkiksi Albert Edelfelt, Tove Jansson, Katri-Helena Kalaoja, Juice Leskinen, Väinö Linna, Sofi Oksanen, Helene Schjerfbeck, Jean Sibelius ja Mika Waltari.
Seuraavaksi kartoitettiin, kuinka tärkeää vastaajalle oli, että hänen asuinpaikkakunnallaan oli tarjolla esimerkiksi teatteria, oopperaa, taidemuseo, musiikki- tai taidekoulutusta, kulttuurijärjestöjä, konsertteja, kirjasto tai kirjakauppa. Vastaajalta kysyttiin myös valmiutta matkustaa 200 km osallistuakseen kulttuuritapahtumaan. Lopuksi vastaajille esitettiin kysymyksiä kulttuuritiedotuksesta. Heiltä kysyttiin, miten tärkeinä he pitivät eri kanavia, kuten televisiota ja sanomalehtiä kulttuurista tiedottamiseen, sekä sitä, millainen tiedonvälitys, kuten kritiikit ja esittely on heille tärkeää.
Taustamuuttujina aineistossa ovat ikä, asuinkunta luokiteltuna, työpaikan toimiala, maakunta, sukupuoli, ammattiasema, koulutus, tulot, asumismuoto, asunnon omistussuhde, koettu yhteiskuntaluokka, puoluekanta, sijoittuminen vasemmisto - oikeisto-akselilla, ammattiliittoon kuuluminen ja ammattiryhmä.
Asiasanat
elokuvat; kirjallisuus; konsertit; kulttuuri; kulttuurielämä; kulttuurijournalismi; kulttuurintutkimus; kulttuuritapahtumat; kulttuuritarjonta; kulttuuritoiminta; museot; oopperataide; taide; taide-elämä; taiteilijat; tanssi; teatteritaide
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Kulttuuritoiminta ja -osallistuminen, mielipiteet kulttuurista (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- TNS Gallup Oy
Tuottajat
- Suomen Kulttuurirahasto
Ajallinen kattavuus
2013-09 – 2013-10
Aineistonkeruun ajankohta
2013-09 – 2013-10
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 vuotta täyttäneet suomalaiset (poislukien Ahvenanmaalaiset)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Aineisto kerättiin Gallup Kanavan internetpaneelin kautta. Otos muodostettiin maakunnittain ositettuna vastaajan iän ja sukupuolen mukaan. Kyselyyn vastasi yhteensä 7859 henkilöä.
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu 200 duplikaattia, ja aineiston otoskoko eroaa tämän vuoksi raportissa ilmoitetusta otoksesta.
Tunnisteellisuussyistä kuntamuuttujan kooltaan ja jakaumaltaan pienimmät kunnat on luokiteltu yhteen arvoksi 999.
Aineistosta puuttuvat avokysymysten k11 ja k12 vastaukset.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Suomen Kulttuurirahasto: Suomalaisten näkemykset kulttuurista 2013 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-01-10). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2914
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Suomalaisten näkemykset kulttuurista 2013 (2013). Espoo: TNS Gallup. Saatavissa http://skr.fi/sites/default/files/Suomalaisten_n%C3%A4kemykset_kulttuurista_2013.pdf [viitattu 7.1.2014]
Julkaisut aineistosta
Suomalaisten näkemykset kulttuurista 2013 [verkkodokumentti]. Espoo: Suomen Gallup. http://www.skr.fi/sites/default/files/Suomalaisten_n%C3%A4kemykset_kulttuurista_2013.pdf [viitattu 18.2.2014].
Markkula, Anna (2015). Suomalaiset ja kulttuuri: tutkielma sukupolvien asenteista kulttuurin kuluttamista ja tuottamista kohtaan nyky-Suomessa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiologian kandidaatintutkielma.
Nuutinen, Riikka (2013). Koko kansan kulttuuri. Tammenlastuja 4/2013, 16-27.
Kulttuurikansaa tutkitusti (2014). Suomen Kulttuurirahaston vuosikertomus 2013-2014, 12-15. Helsinki: Suomen Kulttuurirahasto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.