FSD2924 Hyvinvoiva sateenkaarinuori 2013

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Hyvinvoiva sateenkaarinuori 2013

Aineistonumero

FSD2924

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2924
https://doi.org/10.60686/t-fsd2924

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Alanko, Katarina (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)

Muut tekijät

  • Huldén, Sami (Seksuaalinen tasavertaisuus (SETA))
  • Lehtonen, Jukka (Helsingin yliopisto. Käyttäytymistieteiden laitos)
  • Nuorisotutkimusseura
  • Seksuaalinen tasavertaisuus (SETA)

Sisällön kuvaus

Nuorisotutkimusseuran ja Seta ry:n yhteistyössä toteutettu Hyvinvoiva sateenkaarinuori -kysely keräsi tietoa Suomessa asuvien homo-, lesbo-, bi-, trans- ja queer -nuorten ja -aikuisten hyvinvoinnista loppukeväästä 2013. Kysely on osa Hyvinvoiva sateenkaarinuori -hanketta, joka rahoitettiin opetus- ja kulttuuriministeriön lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman varoista. Kyselyn teemoja ovat sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti, seksuaalinen suuntautuminen ja käyttäytyminen, ihmissuhteet, terveys, syrjinnän ja väkivallan kokemukset sekä yhteiskunnan asenteet. Vastaajat ovat pystyneet täydentämään vastauksiaan useiden avokysymysten avulla. Kyselytutkimus on ensimmäinen nuorille suunnattu seksuaalista suuntautumista ja sukupuolen moninaisuutta kartoittava tutkimus Suomessa.

Aluksi kyselyssä käsiteltiin sukupuolen ilmaisua ja sukupuoli-identiteettiä. Vastaajalta kysyttiin omaa kokemusta sukupuolestaan, millaiseksi uskoo muiden mieltävän itsensä ja mikä sukupuoli hänelle on määritelty syntymähetkellä. Edelleen kysyttiin, onko vastaajalla jokin intersukupuolisuuden muoto, onko hän transihminen ja miten hän mieltää nykyisen sukupuolensa. Seuraavissa kysymyksissä käsiteltiin tarkemmin tiettyjä sukupuolivähemmistöjä, tässä tapauksessa intersukupuolisuutta, tranvestismiä ja transihmisyyttä. Vastaajilta kysyttiin muun muassa sukupuolisuuteen liittyvien diagnoosien ja kokemusten historiasta, asiaan liittyvästä avoimuudesta suhteessa esimerkiksi perheenjäseniin ja työkavereihin. Lisäksi häneltä kysyttiin, millaista tukea on toivonut asian tultua ilmi muille ihmisille, miltä tahoilta hän on saanut tukea asian hyväksymisessä ja kuinka tyytyväinen hän on nykyiseen elämäntilanteeseensa sukupuolta ajatellen. Edelleen kartoitettiin, onko vastaajalla ollut ryhmästä ulossulkemisen kokemuksia ja miten sukupuolen moninaisuus on vaikuttanut elämässä tehtyihin valintoihin, ihmissuhteisiin ja muuttoihin paikkakunnalta toiselle. Transvestisuutta käsittelevissä kysymyksissä tiedusteltiin lisäksi pukeutumisesta kuten, kuinka usein kokee tarvetta pukeutua toisen sukupuolen vaatteisiin. Lisäksi transkokemuksiin liittyen kysyttiin, onko ajatellut tehdä tai tehnyt sukupuolenkorjauksia ja mitkä ovat tehdyt tai halutut korjaukset.

Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin seksuaalisesta suuntautumisesta ja ihmissuhteista. Vastaajalta tiedusteltiin muun muassa, miten hän määrittelee oman suuntautumisensa ja miten hän kertoo siitä muille, sekä keitä kohtaan hän tuntee romanttista ja eroottista kiinnostusta. Vastaajalta kysyttiin myös seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvästä avoimuudesta, eri henkilöiden ja tahojen suhtautumisesta siihen ja miten seksuaalinen suuntautuminen on vaikuttanut valintoihin, ihmissuhteisiin ja muuttohalukkuuteen elämän aikana. Edelleen vastaajalta tiedusteltiin hänen tarvitsemaa tukea, kun hän pohti ulostuloa seksuaaliseen suuntautumisen suhteen, mistä tukea on saanut ja miten kokee seksuaalisen suuntautumisen tällä hetkellä. Ihmissuhteita käsittelevissä kysymyksissä vastaajalta kysyttiin tämänhetkisten ihmissuhteiden laadusta, sukupuoli- tai seksuaalivähemmistön osuutta hänen ystäväpiiristään, pisimmän ihmissuhteen kestoa, nykyistä parisuhdetilannetta ja kumppanin/kumppaneiden sukupuolta. Vastaaja pystyi kertomaan lisäksi useiden avokysymysten avulla erilaisista hyvinvointiin liittyvistä asioista, tilanteista ja tapahtumista, esimerkiksi suhteessa läheisiin ihmissuhteisiin, työelämään tai asevelvollisuuden suorittamiseen.

Kyselyssä oli myös vastaajan terveyttä, kehonkuvaa, ja seksuaalista käyttäytymistä koskevia kysymyksiä. Vastaajalta kysyttiin tyytyväisyyttä koskien eri elämänosa-alueita. Häneltä kysyttiin myös onko hänellä pysyviä vammoja tai pitkäaikaissairauksia. Edelleen kysyttiin miten terveelliseksi vastaaja kokee elintapansa, miten eri asiat ovat aiheuttaneet huolta edellisen neljän viikon aikana, liittyvätkö huolet hänen sukupuolisuuteensa tai seksuaaliseen suuntautumiseensa ja kuinka hyvin hän saanut apua terveyden ongelmiinsa. Kehonkuvasta ja syömisestä vastaajalta tiedusteltiin muun muassa, miten hän suhtautuu painoonsa ja kehonsa eri osiin, sekä onko hänellä syömisen ongelmakäyttäytymiseen liittyviä toimintoja kuten oksentamista tai ahmimista. Mielenterveyttä kartoitettiin käyttämällä Rosenbergin asteikkoa sekä Short Warwick and Edinburgh Mental Well-Being -mittaria (SWEMWBS). Edellinen mittaa kokonaisvaltaista tyytyväisyyttä itseen kokonaisuutena ja jälkimmäinen tunteita ja ajatuksia edellisen kahden viikon aikana. Vastaajalta kysyttiin myös itsetuhoisuudesta. Seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä käsiteltiin seksikokemuksia, sukupuolitauteja ja internetissä tapahtuvaa kiusaamista sekä tapailuun ja seksiin liittyviä ehdotuksia.

Kyselyn loppupuolella käsiteltiin syrjinnän ja väkivallan kokemuksia. Syrjintää koskevissa kysymyksissä tiedusteltiin muun muassa käsityksiä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen erityiskohtelusta, omakohtaisia kokemuksia liittyen sukupuolinormien mukaiseen käyttäytymiseen ja turvallisuuden tunteista eri paikoissa, kuten yökerhoissa. Edelleen kysyttiin muun muassa vastaajan mahdollisesta kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta tai häirinnästä, sen tapahtumapaikasta ja siihen saadusta avusta. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin fyysisen, seksuaalisen, henkisen ja hengellisen väkivaltamuotojen kohdilla, onko kokenut ko. väkivaltaa, minkä ikäinen hän on ollut tapahtumahetkellä, missä väkivallanteko on tapahtunut ja onko teolla yhteyttä sukupuolen ilmaisuun tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Lisäksi vastaaja sai vapaamuotoisesti kuvailla kokemaansa väkivaltaa avovastauksessa. Seksuaalista väkivaltaa koskevissa kysymyksissä tiedusteltiin lisäksi tekijään liittyviä yksityiskohtia, kuten tunsiko tekijän.

Lopuksi kyselyssä kartoitettiin yhteisöllisyyttä, yhteiskunnan asenteita sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan sekä tulevaisuuden toiveita. Vastaajalta tiedusteltiin kuinka usein osallistuu eri toimintoihin, kuten Setan tai muun vastaavan järjestön toimintaan ja miten järjestöissä yleisesti suhtaudutaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin. Lisäksi kysyttiin vastaajalta arjen sosiaalista kanssakäyntiä vaikeuttavista tekijöistä ja siitä, miten arvioi sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvien asiakkaiden kohtaamisvalmiutta erilaisissa viranomais- ja ammattitahoissa, kuten Kansaneläkelaitoksella. Vastaajalta kysyttiin vielä väittämien avulla hänen tulevaisuuden odotuksistaan.

Taustamuuttujina aineistossa on syntymävuosi, paikkakuntatyyppi, asuinalue lääneittäin, perhemuoto, koulutus, työmarkkina-asema, äidinkieli, etninen ryhmä, uskontokunta, tulot sekä vanhempien koulutus ja yhteiskuntaluokka.

Asiasanat

aseksuaalisuus; homoseksuaalisuus; hyvinvointi; ihmissuhteet; intersukupuolisuus; mielenterveys; ruumiinkuva; seksuaalisuus; seksuaalivähemmistöt; sukupuolenkorjaus; sukupuoli-identiteetti; syrjintä; terveys; transsukupuolisuus; transvestismi; väkivalta

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Tuottajat

  • Opetus- ja kulttuuriministeriö

Ajallinen kattavuus

2013

Aineistonkeruun ajankohta

2013-04 – 2013-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Yli 15-vuotiaat homot, lesbot, bit, transihmiset ja intersukupuoliset- sekä queer-henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kysely suoritettiin internetkyselynä huhti-kesäkuussa 2013. Suomenkieliseen lomakkeeseen oli mahdollisuus vastata 5.4.2013 lähtien ja ruotsinkieliseen lomakkeeseen noin kuukautta myöhemmin. Tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä tietoa Suomessa asuvien lesbo-, bi ja transnuorten ja aikuisten hyvinvoinnista, mutta siihen sai vastata riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä. Kyselystä tiedotettiin laajasti lehdistön, Facebookin, verkkoyhteisö Qruiserin, Seksuaalinen tasavertaisuus Seta ry:n ja nuorisotutkimusverkoston kautta. Lisäksi Setan Facebook-sivuista tykkääjiä ja tutkimuksen parissa työskennelleitä henkilöitä kehotettiin levittämään tietoa eteenpäin kyselystä. Yhteensä kyselyyn vastasi 2503 henkilöä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi ja englanti.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

1143 muuttujaa ja 2503 havaintoa.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD3020 Sateenkaarinuorena nyt ja ennen 2014

Aineiston käytössä huomioitavaa

Arkistoidut avovastaukset ovat maksimissaan 255 merkkiä pitkiä. Tietoarkistolla ei ole lisätietoa kyselyn filttereistä.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu tunnisteellisuussyistä avovastaukset, jotka koskevat perheenjäsenten ikää (q5) sekä kuulumista etniseen vähemmistöön (q13) ja uskontokuntaan (q17). Aineistossa on tunnisteellisuussyistä luokiteltu uudelleen paikkakuntatyyppiä, äidinkieltä, uskonnollista yhteisöä ja kuukausituloja kuvaavat muuttujat q2, q12, q17 ja q18.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Alanko, Katarina (Nuorisotutkimusseura): Hyvinvoiva sateenkaarinuori 2013 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-08-26). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2924

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Alanko, Katarina (2014). Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa? Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 146, verkkojulkaisuja 72 & Seta, Seta-julkaisuja 23.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Alanko, Katarina (2014). Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa? Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 146, verkkojulkaisuja 72 & Seta, Seta-julkaisuja 23.

Alanko, Katarina (2014). Hur mår HBTIQ-unga i Finland? Helsingfors: Ungdomsforskningsnätverket/Ungdomsforskningssällskapet. Nätpublikation 68 & Seta, Seta-publikationer 21.

Taavetti, Riikka & Alanko, Katarina & Heikkinen, Lotte (2015). Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushanke. Tiivistelmä. Helsinki: Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusseuran julkaisuja; 158 & Nuorisotutkimusseuran verkkojulkaisuja; 82 & Seta-julkaisuja; 26.

Lund, H. (2015). Relationships that support transgender youth. Åbo: Åbo Akademi. Pro gradu.

Alanko, K. (2014). Lesbo-, homo- bi- ja transnuorten hyvinvointi ja perheiden tuki. Teoksessa: Nuorten elinolot -vuosikirja (toim. Gissler, Mika & Kekkonen, Marjatta & Känkänen, Päivi & Muranen, Päivi & Wrede-Jäntti, Matilda), 187-198. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-245-996-1

Taavetti, Riikka (2016) "Reflecting the Queer Me. Memories of Finnish Queer Youth from the 1950s Onwards." Lambda Nordica 3-4/2016, 81-107

Taavetti, Riikka (2016) "Tärkeintä on lähteminen. Muuttamisen merkitykset sateenkaarinuorten elämässä." Teoksessa. Kivijärvi, Antti & Peltola, Marja (toim.) Lapset ja nuoret muuttoliikkeessä - Nuorten elinolot 2016 -vuosikirja. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos & Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta, 135-147. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7175-19-4

Lehtonen, Jukka (2018) Ei-heteroseksuaalisten poikien ja transnuorten kokemukset ja valinnat koulutuksessa. Teoksessa Kivijärvi, Antti, Huuki, Tuija & Lunabba, Harry (toim.) Poikatutkimus. Tampere: Vastapaino, 121-145.

Lehtonen, Jukka (2016) Experiences of Non-Heterosexual and Trans Youth on Career Choice and in the Workplace. In Köllen, Thomas (Ed.) Sexual Orientation and Transgender Issues in Organizations: Global Perspectives on LGBT Workforce Diversity. Springer, 289-306.

Lehtonen, Jukka (2016) Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus osana laaja-alaista seksuaalikasvatusta ja heteronormatiivisuuden purkamista. Teoksessa Bildjuschkin, Katriina toim. Seksuaalikasvatuksen tueksi. Työpaperi 35/2015. Helsinki: THL, 104-115.

Lehtonen, Jukka (2015) Going in 'the men's school'? Non-heterosexual and transgender youth choosing military service in Finland. Men, Masculinities and Young People: North-South Dialogues, special issue edited by J. Hearn, K. Ratele and T. Shefer, NORMA: The International Journal for Masculinity Studies, Vol. 10(2), 2015, 117-135.

Lehtonen, Jukka (2014) Ei-heteroseksuaalisten ja transnuorten kokemukset työelämästä. Työelämäntutkimus -lehti, 12(3), 285-291.

Lehtonen, Jukka (2014) Sukupuolittuneita valintoja? Ei-heteroseksuaaliset ja transnuoret koulutuksessa. Sukupuolentutkimus, 27(4), 67-71.

Lehtonen, Jukka & Taavetti, Riikka (2018) Ambivalent Positions and Challenging Contexts in Researching "Rainbow Youth" in Finland. In Hearn, Jeff, Shefer, Tamara, Ratele, Kopano & Boonzaier, Floretta (eds.) Engaging Youth in Activism, Research and Pedagogical Praxis: Transnational and Intersectional Perspectives on Gender, Sex, and Race. New York & London: Routledge, 75-90.

Taavetti, Riikka & Lehtonen, Jukka (2018) Metodologisia ja eettisiä kysymyksiä sateenkaarinuorten etnografisessa ja osallistavassa tutkimuksessa. Teoksessa Honkatukia, Päivi & Kiilakoski, Tomi (toim.) Miten tutkia nuoria ja nuorisotyötä? Tampere: Vastapaino, 260-276.

Taavetti, R., Alanko, K., Hästbacka, N., Lehtonen, J. & Palojärvi, I. (2020) Sateenkaareva nuoruus ja merkitykselliset ihmissuhteet. Teoksessa Lahti, A., Aarnio, K. Moring, A. & Kerppola, J. (toim.) Perhe- ja läheissuhteet sateenkaaren alla. Helsinki: Gaudeamus, 29-44.

Lehtonen, Jukka (2021). Heteronormative violence in schools: Focus on homophobia, transphobia and the experiences of trans and non-heterosexual youth in Finland. In Odenbring, Y. & Johansson, T. eds. Violence, Victimisation and Young People. Education and Safe Learning Environments. Switzerland: Springer, 155-172.

Kinnusjärvi, Inka (2024). Heteronormatiivista väkivaltaa kokeneiden sateenkaarinuorten toimijuuden muodot väkivallasta selviytymisen näkökulmasta. Valtiotieteiden maisterintutkielma, sosiaalitieteiden maisteriohjelma, sosiaalityö. Helsinki: Helsingin yliopisto.

Recker, J., & Perry, A. (2024). Data on the Margins - Data from LGBTIQ+ Populations in European Social Science Data Archives. Data Science Journal 23(1), 39. https://doi.org/10.5334/dsj-2024-039

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.