FSD2954 Työelämän käytännöt 2012: työntekijät

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Työelämän käytännöt 2012: työntekijät

Aineiston rinnakkainen nimi

Meadow 2012: Suomen aineisto: työntekijät

Aineistonumero

FSD2954

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2954
https://doi.org/10.60686/t-fsd2954

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Tampereen yliopisto. Työelämän tutkimuskeskus

Muut tekijät

  • Potila, Anna-Kaarina (Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut)

Sisällön kuvaus

Työelämän käytännöt 2012 -tutkimus on kansainvälisen MEADOW-konseptin mukainen tutkimushanke, jonka tavoitteena on koota kattavaa tietoa yritysten ja julkisyhteisöjen toiminnasta. Työntekijöille suunnatussa kyselyssä tutkimusaiheina ovat työpaikan ominaisuudet, muutokset ja niiden hyödyllisyys, työntekijän oma työnkuva, toimintamahdollisuudet, suhteet työyhteisöön ja hyvinvointi. MEADOW (Measuring the Dynamics of Organisation and Work) on EU:n rahoituksella kehitetty väline vertailukelpoisen tiedon tuottamiseksi työn ja organisaatioiden muutoksista sekä näiden taloudellisista ja sosiaalisista vaikutuksista eri EU-maissa. MEADOW:n erityispiirre on, että lähtökohtana on koota samoista organisaatioista sekä työnantajilta että työntekijöiltä monipuolisia tietoja, jotka voidaan yhdistää toisiinsa. Myös muissa Pohjoismaissa, kuten Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, on hyödynnetty MEADOW-konseptia. Suomessa kerättyyn kyselyyn on liitetty kansallisia kysymyksiä (lisätietoa lomakkeiden välisistä eroista väliraportissa, kts. Käytön ja kuvailun oheismateriaalit). Työnantajien (FSD2955) ja työntekijöiden (FSD2954) aineistot ovat yhdistettävissä yritystiedon (kohdenro-muuttujan) avulla. Tämä aineisto sisältää työntekijöille suunnatun kyselyn tulokset.

Kyselyn aluksi vastaajalta varmistetaan, että hän työskentelee edelleen vuoden 2010 rekisteritietoihin perustuvassa yrityksessä ja kysytään, missä ammatissa hän toimii tässä työpaikassa. Sitten vastaajalta tiedustellaan työn ominaisuuksia, kuten työsuhteen laatua, työn kielivaatimuksia, johtotehtäviä ja ryhmissä työskentelyä. Jos henkilö työskentelee tiimeissä, häneltä kysytään tarkemmin ryhmän ominaispiirteistä ja sen keskinäisestä vuorovaikutuksesta.

Seuraavaksi vastaaja arvioi yrityksen tai organisaationsa toimintaa ja omaa työskentelyään työpaikalla. Häntä pyydetään antamaan kouluarvosana työpaikan ilmapiiriä ja toimivuutta kuvaaville termeille kuten henkilöstöstä ja oikeudenmukaisuudesta huolehtimiselle, luottamukselle ja yhteistyölle sekä innostukselle ja osaamiselle. Lisäksi vastaaja arvioi työnsä vaativuutta ja kiireisyyttä, häneltä kysytään esimerkiksi ylitöiden tekemisestä ja työajan ulkopuolella työskentelystä. Yrityksen toiminnan kahdesta viimeisimmästä vuodesta vastaajalta kysytään työpaikalla sinä aikana tapahtuneista muutoksista kuten, ovatko ne vaikuttaneet kielteisesti vai myönteisesti hänen työntekoon, ovatko ne olleet tarpeellisia ja onko hän tyytyväinen muutoksia koskevaan päätöksentekoon.

Seuraavat kysymykset koskevat vastaajan tilannetta työssään tällä hetkellä. Häneltä tiedustellaan muun muassa työhön liittyviä vaikutusmahdollisuuksia, suoritusten arviointeja, työnantajan ja työntekijän suhdetta ja työtyytyväisyyttä. Vastaajalta kysytään myös hänen ammattitaidostaan ja sen hyödyntämismahdollisuuksista työssä sekä työhön liittyvästä koulutuksesta. Lisäksi vastaajalta kysytään työajoista ja käsityksiä oman työllisyyden varmuudesta, kuten onko työpaikalla irtisanottu kahden viime vuoden aikana työntekijöitä. Lopuksi vastaajalta kysytään hyvinvoinnista, kuten tunteeko itsensä vahvaksi ja tarmokkaaksi työssään, onko hänellä stressiä ja minkä arvosanan hän antaisi työkyvylleen.

Aineistossa on useita taustamuuttujia, joista bv-alkuiset muuttujat tulevat rekisteristä. Taustamuuttujina ovat muun muassa sukupuoli, ikä, koulutus, ammatti, ansiotyövuodet, palkkausmuoto ja tulot.

Asiasanat

ammatillinen kehitys; henkilöstö; innovaatiot; kehittäminen; koulutus; muutos; palkkaus; ryhmätyö; tulevaisuudenodotukset; työaika; työelämä; työhyvinvointi; työkyky; työllisyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut

Tuottajat

  • Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes

Ajallinen kattavuus

2012

Aineistonkeruun ajankohta

2012-09-19 – 2012-12-19

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Työnantajatutkimukseen (FSD2955) vastanneiden vähintään 10 henkilöä työllistävien organisaatioiden tai yritysten työntekijät, jotka ovat työskennelleet työpaikallaan vähintään puoli vuotta (poislukien maa- ja metsätalouden toimijat)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Työntekijähaastateltavat poimittiin satunnaisesti niiden organisaatioiden työntekijäkunnasta, joista oli saatu vastaus työnantajahaastatteluissa. Otantaperustana oli rekisteritieto organisaatioiden palveluksessa vuoden 2010 lopussa olleista henkilöistä. Haastatteluun poimittiin satunnaisesti heidän joukostaan 6365 henkilöä. Kysely tehtiin suomen- ja ruotsinkielisenä ja siihen vastasi lopulta 1711 henkilöä. Otannassa oli tarkoitus saada suurista yrityksistä (N=391) kaksi työntekijävastausta ja pienistä (N=1117) yksi. Lopulta isojen yritysten työntekijöiltä saatiin 696 vastausta ja pienistä 1015. Kun organisaatiosta oli saatu haluttu määrä työntekijävastauksia, muihin poimittuihin vastaajaehdokkaisiin ei enää otettu yhteyttä. Vähintään yksi työntekijähaastattelu saatiin 91 prosentista kaikista organisaatioista, joista oli työnantajavastaus. Suurin kato syntyi tutkimuksen ajankohtaan nähden vanhoista työssäolotilaston tiedoista. Aineiston käytössä tulee ottaa huomioon, että työntekijäaineisto ei edusta organisaatioiden palkansaajia, vaan työnantajaorganisaatioita, joista se antaa tietoja työntekijöiden näkökulmasta. Työntekijävastauksia on 1 -2 organisaatiota kohden. Lisäksi tulee ottaa huomioon, että käytännössä kyselyyn osallistuneet työntekijät olivat vuoden 2010 rekisteritietojen käytön vuoksi työskennelleet samassa yrityksessä noin 1,5 vuotta ennen haastattelua. Työnantaja-aineiston otantamenetelmää on lähemmin kuvattu I väliraportin liitteessä 1.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

48,5

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

122 muuttujaa ja 1711 havaintoa.

Datan versio

3.0

Katso myös

FSD2955 Työelämän käytännöt 2012: työnantajat

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistoa tullaan päivittämään eräillä vuosia 2011 - 2012 koskevilla rekisteritiedoilla syksyn 2014 aikana.

Aineistosta puuttuuvat kyselylomakkeen kysymyksiin 2b ja 2c liittyvät muuttujat.

Painokertoimet

Aineistossa olevan painokerroinmuuttujan paino avulla vastauksia on korjattu edustamaan työntekijäaineiston otannan taustalla olevaa perusjoukkoa, eli vähintään 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä ja julkisia organisaatioita. Painokerroin painottaa tulokset vastaamaan organisaatioiden perusjoukon jakaumia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Tampereen yliopisto: Työelämän käytännöt 2012: työntekijät [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2954

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Lisätietoa kansainvälisistä MEADOW-tutkimuksista.

Sivuilta on ladattavissa muun muassa hankkeen käsikirja The MEADOW Guidelines

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Aho, Simo & Minkkinen, Jaana & Mäkiaho, Ari (2013). Organisaatioiden ja työn dynamiikka työntekijöiden näkökulmasta. MEADOW-tutkimuksen II väliraportti. Helsinki: Tekesin katsaus; 300.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Aho, Simo & Mäkiaho, Ari (2013). Organisaatioiden ja työn dynamiikka työnantajien näkökulmasta. MEADOW-tutkimuksen I väliraportti. Helsinki: Tekesin katsaus; 299.

Aho, Simo & Minkkinen, Jaana & Mäkiaho, Ari (2013). Organisaatioiden ja työn dynamiikka työntekijöiden näkökulmasta. MEADOW-tutkimuksen II väliraportti. Helsinki: Tekesin katsaus; 300.

Aho, Simo & Minkkinen, Jaana & Mäkiaho, Ari (2014). Organisointikäytännöt, innovatiivisuus ja työhyvinvointi. Työnantaja- ja työntekijähaastatteluja yhdistävään MEADOW-aineistoon perustuva tutkimus. Helsinki: Tekesin katsaus; 310.

Alasoini, Tuomo & Aho, Simo & Minkkinen, Jaana & Mäkiaho, Ari (2013). Organisaatioiden ja työn dynamiikka Suomessa - MEADOW-tutkimuksen välituloksia. Työpoliittinen aikakauskirja 57(4), 39 - 52.

Voipio, Anssi (2015). Do high-involvement management practices enhance employees' innovative behavior? Helsinki: Aalto University School of Business. Department of Economics. Kansantaloustieteen pro gradu -tutkielma.

Aho, Susanna (2015). Henkilöstöjohtamisen ja työkuorman hallinnan yhteys organisaatiositoutumiseen suomalaisilla palkansaajilla. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015120422150

Grönroos, Tanja (2015). Viekö työ mennessään? Korvatun ja korvauksettoman ylityön yhteys työn imuun. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos. Sosiaalipolitiikan kandidaatintutkielma.

Lindström, Sara & Janhonen, Minna (2015). Kasvuyritys työpaikkana. Kasvuyritysten ketterä henkilöstöjohtaminen - toimintamalleja pk-yrityksille (KetteräHR). Helsinki: Työterveyslaitos.

Lindström, Sara & Janhonen, Minna (2015). Naisten ja miesten käsityksiä henkilöstöjohtamisesta, työhyvinvoinnista ja työn muutoksista kasvu- ja muissa yrityksissä. Helsinki: Työterveyslaitos.

Rantanen Flores, Mirva (2017). Aineeton pääoma suomalaisissa työorganisaatioissa. Resursseja vai eriarvoisuutta? Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatutkimus. Sosiaalipsykologian kandidaatintutkielma.

Ogbonnaya, C. & Messersmith, J. (2018) Employee performance, well-being, and differential effects of human resource management subdimensions: mutual gains or conflicting outcomes? Human Resource Management Journal. doi:10.1111/1748-8583.12203

Saari, Suvi (2022). Työntekijän aseman yhteys näkemyksiin työhyvinvoinnista ja oikeudenmukaisesta johtamisesta. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatutkimuksen kandidaatintutkielma.

Sarapisto, Roosa (2023). Autonomian yhteys työtyytyväisyyteen esihenkilö- ja työntekijäasemassa työskentelevillä. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatutkimuksen kandidaatintutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.