FSD3038 Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut 2013: ikääntyneiden käyntihaastattelut

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut 2013: ikääntyneiden käyntihaastattelut

Aineistonumero

FSD3038

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3038
https://doi.org/10.60686/t-fsd3038

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Moisio, Pasi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)

Muut tekijät

  • Potila, Anna-Kaarina (Tilastokeskus)
  • Nyberg, Riina (Tilastokeskus)

Sisällön kuvaus

Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut (HYPA) -kyselytutkimuksen tavoitteena on kerätä ajan tasalla olevaa, luotettavaa ja kattavaa tutkimusaineistoa suomalaisten hyvinvoinnista ja hyvinvointipalveluiden käytöstä. Aineistot käsittelevät suomalaisten hyvinvointia, toimeentuloa, asumista, osallisuutta, terveyttä, sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä. Tämä aineisto käsittää vuonna 2013 kerätyt ikääntyneiden käyntihaastattelut. Käyntihaastatteluissa kartoitettiin 80 vuotta täyttäneiden hyvinvointia kysymyksillä joiden teemat käsittelivät asumista ja taloudellista hyvinvointia, terveyttä, elintapoja ja terveyspalvelujen käyttöä, avun ja palveluiden tarvetta ja saamista, läheisavun antamista, sosiaalisia suhteita ja osallistumista, elämänlaatua sekä asenteita.

Asumiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin liittyen kysyttiin asumismuodosta, kokemuksista asumiseen ja asuinalueeseen liittyen, asuinalueen palveluista sekä taloudellisesta tasapainosta. Terveyteen, elintapoihin ja terveyspalvelujen käyttöön liittyen kysyttiin terveydentilasta, liikunnan harrastamisesta, alkoholin ja savukkeiden käyttämisestä sekä sairauksista. Vastaajilta kysyttiin myös terveyspalveluiden, kuten terveyskeskuksen, sairaalan tai yksityislääkärin palveluiden käyttämisestä. Viimeisten 12 kuukauden aikana käytettyihin palveluihin liittyen kokemuksia kartoitettiin tarkemmin esimerkiksi hammashoidon, sairaalakäyntien ja yleislääkärien vastaanottojen osalta. Seuraavana teemana kyselyssä oli avun ja palveluiden tarve ja saanti. Tähän liittyen kysyttiin päivittäisistä toimista selviämisestä itsenäisesti ja näihin rutiineihin tarvittavasta avusta. Vastaajat saivat arvioida esimerkiksi kuinka usein ja keneltä he saavat apua ruuan laitossa, kotitöissä, henkilökohtaisissa toimissa ja sairaanhoidossa kotona. Vastaajille esitettiin lisäksi kysymyksiä siitä, keneltä toivoisi saavansa apua, millaisia kokemuksia saadusta avusta on sekä miten saatua apua arvioidaan ja mitkä avun muodoista ovat vastaajille tärkeimpiä.

Läheisavun antamista, sosiaalisia suhteita ja osallistumista kartoitettiin kysymällä sosiaalisista verkostoista, kuten puolisosta, lapsista, lasten lapsista sekä ystävistä. Lisäksi vastaajalle esitettiin väitteitä arjen aktiviteetteihin liittyen ja kysyttiin, mitä kaikkea viimeisen kahden viikon aikana vastaajat ovat tehneet, kuten opiskelleet, kyläilleet, käyneet kirkoissa tai lukeneet lehtiä ja kirjoja. Elämänlaatua koskevissa kysymyksissä käsiteltiin koettua elämänlaatua, keskittymiskykyä, turvallisuuden tunnetta sekä liikuntakykyä. Lisäksi vastaajilta pyydettiin arviota siitä, kuinka tyytyväisiä he ovat elämän eri osa-alueisiin, kuten unen laatuun, päivittäisistä toimista selviämiseen ja mahdollisuuksiin käyttää julkisia liikennevälineitä.

Viimeisenä teemana olivat asenteet. Niihin liittyen esitettiin kysymyksiä ikääntyneiden asumismuodosta, vanhusten hoidosta Suomessa, hoivan rahoittamisesta, sosiaaliturvan tasosta sekä palveluiden tarjonnasta. Vastaajilta kysyttiin myös voimassa olevista vakuutuksista ja otetuista lainoista. Asenteita kartoitettiin lisäksi kysymällä syrjinnästä, vanhuksiin asennoitumisesta, kotitalouden taloudellisesta kehityksestä sekä oman elämäntilanteen muutoksista.

Taustamuuttujia ovat muun muassa ikä, sukupuoli, siviilisääty, ammattiasema, eläkkeelle siirtyminen, viimeisin ammatti (Tilastokeskuksen luokitus) sekä kotitalouden koko. Lisäksi aineistossa ovat mukana rekisterimuuttujat kuntaryhmä, maakunta, sairaanhoitopiiri, kotitalouden tuloluokka sekä koulutustaso ja -aste (Tilastokeskuksen luokitus).

Asiasanat

elinolot; eläkeläiset; hyvinvointi; hyvinvointipolitiikka; ikääntyneet; omaishoito; palvelut; perhepolitiikka; sosiaali-indikaattorit; sosiaalipalvelut; sosiaalipolitiikka; sosiaaliturva; terveydenhuolto; terveys; terveyspalvelut; terveyspolitiikka; vanhukset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Potila, Anna-Kaarina (Tilastokeskus)
  • Nyberg, Riina (Tilastokeskus)

Ajallinen kattavuus

2013

Aineistonkeruun ajankohta

2013-05-16 – 2013-09-30

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

80 vuotta täyttäneet Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Otos on poimittu Väestötietojärjestelmään (VTJ) perustuvasta Tilastokeskuksen Suomen väestöä koskevasta tietokannasta. Otanta toteutettiin ositettuna sukupuolen, syntymävuoden sekä asuinalueen mukaan. Vastaajat poimittiin ositteista systemaattisella satunnaisotannalla. 600 henkilön otoksesta kyselyyn vastasi 372 henkilöä. Syitä kyselyyn vastaamattomuudelle, eli aineiston tapauksessa kadolle (38 % otoksesta), olivat pääasiassa kieltäytyminen, pysyvä sairaus, kuolema sekä laitoshoitoon joutuminen.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

62

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta puuttuvat muuttujat KotiTark, Taus9 ja Jatko2. Kyselylomakkeessa olevan osion H Haastattelutilanteen arviointi muuttujat eivät sisälly arkistoituun aineistoon. Muuttuja Koti2a on pudotettu aineistosta arkistoinnin yhteydessä epäselvän koodauksen vuoksi. Seutukuntamuuttuja bv4 on poistettu aineistosta tunnisteellisuussyistä.

Painokertoimet

Aineisto sisältää kaksi painomuuttujaa, henkilön korotus- ja analyysipainot. Painomuuttujissa otetaan huomioon otanta-asetelma ja ne korjaavat kadon aiheuttamaa vinoumaa. Painokertoimet korjaavat sukupuolen, iän ja alueiden välisiä eroja. Korotuspainokerroin (paino1_1) korottaa aineiston edustamaan koko väestöä. Analyysipaino (paino1_2) on skaalattu korotuspainosta siten, että sen keskiarvo on 1.00 ja summa on vastaajien lukumäärä.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Moisio, Pasi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos): Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut 2013: ikääntyneiden käyntihaastattelut [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-09-26). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3038

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Suomalaisten hyvinvointi 2014 (2014). Toim. Vaarama, Marja & Karvonen, Sakari & Kestilä, Laura & Moisio, Pasi & Muuri, Anu. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-015-3

Julkaisut aineistosta Tooltip

Suomalaisten hyvinvointi 2014 (2014). Toim. Vaarama, Marja & Karvonen, Sakari & Kestilä, Laura & Moisio, Pasi & Muuri, Anu. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-015-3

Romppainen, Sirpa (2015). Ikääntyneiden asumistyytyväisyys. Yli 79-vuotiaiden tyytyväisyys asunto-, palvelu- ja asuinympäristöön vuoden 2013 HYPA-aineiston perusteella. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos. Sosiaalipolitiikan kandidaatintutkielma.

Romppainen, Sirpa (2016). Ikääntyneiden asumistyytyväisyys osana hyvinvointia. Tyytyväisyys asunto-, palvelu- ja asuinympäristöön neljännessä iässä. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.

Miettinen, Mariella (2017). Vanhusten elämänlaatu ja siihen yhteydessä olevat tekijät vuosina 2004 ja 2013. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos. Sosiaalipolitiikan kandidaatintutkielma.

Rajamäki, Linda (2018) Sosiaalinen tuki ja erot vanhusten hoivapalveluihin hakeutumisessa. Kandidaatintutkielma. Sosiaalipolitiikka. Tampere: Tampereen yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.