FSD3040 Vammaisena Suomessa 2013-2014
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Vammaisena Suomessa 2013-2014
Aineistonumero
FSD3040
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3040https://doi.org/10.60686/t-fsd3040
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Kansanrunousarkisto
- Kynnys ry
Sisällön kuvaus
Aineisto sisältää vammaisten ihmisten kirjoituksia siitä, millaista heidän elämänsä on ollut ja on nykyään vammaisena Suomessa. Vammaisena Suomessa -muistitietokeruu toteutettiin osana Vammaisten ihmisten elämä Suomessa -tutkimushanketta (2012-2015). Tutkimushanketta rahoitti Suomen kulttuurirahasto.
Usein kirjoittajat kuvasivat, millainen vamma hänellä on, miten se oireilee ja miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. He myös kuvasivat lapsuuttaan ja kasvuaan aikuiseksi ja niitä tekijöitä, jotka ovat auttaneet elämässä eteenpäin. Kertomuksia löytyi myös elämän eteen tuomista ongelmista ja esteistä, sekä henkisistä prosesseista, joita kirjoittajat ovat joutuneet käymään läpi vammansa kanssa. Kirjoitukset käsittelivät myös ihmissuhteita. Kirjotukset olivat vapaamuotoisia ja niiden sisältö vaihteli.
Taustatietoina kirjoittajista ovat sukupuoli, syntymävuosi, ammatti ja maakunta. Taustatiedoissa maakunta on muodostettu annetun asuinpaikkakunnan perusteella.
Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.
Asiasanat
elämäkerrat; hoitokulttuuri; kirjoituskilpailut; lapsuus; loukkaantuminen (fyysinen); selviytyminen; vammaiset; vammaishuolto; vammaisten asema
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tietyt taudit, sairaudet ja terveydentilat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vähemmistöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Kansanrunousarkisto
- Kynnys ry
Aineistonkeruun ajankohta
2013-10-01 – 2014-05-31
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Mediatyyppi: teksti
Perusjoukko/otos
Suomessa asuvat vammaiset henkilöt
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kirjoitusohjeet olivat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran nettisivuilla. Kirjoituspyyntö lähetettiin lisäksi SKS:n vakituiselle vastaajaverkolle ja siitä tiedotettiin laajasti eri vammaisjärjestöille sekä eräille muillekin kansalaisjärjestöille, joiden jäsenistön arveltiin olevan kiinnostuneita osallistumaan kirjoituskilpailuun. Järjestöjä pyydettin mainostamaan keruuta mm. lehdissään ja nettisivuillaan. Kirjoituksen pystyi toimittamaan SKS:n sivulla vastauslomakepohjaa käyttäen, sähköpostilla tai kirjeitse.
Aineistonkeruun tekniikka
Oma kirjoitus tai päiväkirja
Keruuväline tai –ohje
Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje
Aineiston määrä
11 kirjoitusta rtf- ja html-tiedostoina. Kirjoitusten pituus on 1 - 16 A4-sivua.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
2.0
Katso myös
FSD3064 Kuulonäkövammaisten lasten vanhemmat 2007
Aineiston käytössä huomioitavaa
Kirjoituksista poistettiin arkistoinnin yhteydessä mahdolliset maininnat kirjoittajan nimestä sekä muut kirjoittajaan tai kolmansiin henkilöihin viittaavat suorat henkilö- ja yhteystiedot tai ulkoiset lähteet, esimerkiksi blogit ja kuvat. Lisäksi tarvittaessa on poistettu kolmansiin henkilöihin viittaavat epäsuorat tunnistetiedot tai arkaluonteiset tekstisisällöt. Kirjoituksessa esiintyvien kolmansien henkilöiden nimet on poistettu tai korvattu pseudonyymeillä niiden toistuessa. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [[tuplahakasulkein]].
Tietoarkistoon ei ole arkistoitu kirjoituksia, joissa ei ollut lupaa arkistointiin tai jotka olivat painettuja teoksia. Aineistosta puuttuvat myös paperimuodossa toimitetut kirjoitukset ja alunperin toiseen tarkoitukseen kerätty kahdeksantoista kirjoituksen kokonaisuus, joka sisälsi kuurosokeiden lasten vanhempien kokemuksia. Kyseiset 18 kirjoitusta on arkistoitu Tietoarkistoon erillisenä aineistona (FSD3064 Kuulonäkövammaisten lasten vanhemmat 2007). Aineisto on kokonaisuudessaan (ml. paperiset kilpailutekstit) arkistoitu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) Kansanrunousarkistoon.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) & Kynnys ry: Vammaisena Suomessa 2013-2014 [data]. Dataversio 2.0 (2017-08-10). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3040; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3040
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Aineisto saattaa sisältää tunnistetietoja, joita ei ole muutettu (esim. henkilönimiä, asuinpaikkatietoja, työpaikkojen ja vastaavien nimiä). Aineisto-otteita julkaistessaan jatkokäyttäjän tulee tapauskohtaisesti harkita, mitä tietoja otteesta täytyy poistaa tai muuttaa tutkimuseettisten käytäntöjen mukaisesti.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Virtanen, Riikka (2014). Työelämään osallistuminen ja osallisuus vammaisten ihmisten kirjoittamissa elämäntarinoissa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.
Kahelin, Hanna-Riitta & Klemola, Miia (2017). Elämän suuntaviivoja. Diskurssianalyyttinen tulkinta vammaisuuden ja toimijuuden rakentumisesta elämäkertakeruuaineistossa. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.
Tarvainen, Merja (2018). Ruumiilliset tilat. Tavanomainen arki ja kerrottu vammaisuus. Yhteiskuntapolitiikka 83:1, 40-49. URN:NBN:fi-fe201802143399.
Tarvainen, Merja & Pohjola, Hanna & Aaltola, Elisa & Hänninen, Vilma (2018). Ruumiillinen erilaisuus ja yksinäisyys. Suuntaaja 1/2018. https://www.aspa.fi/fi/suuntaaja/suuntaaja-12018-yksin%C3%A4isyys-k%C3%B6yhyys-ja-merkityksellisyys/ruumiillinen-erilaisuus-ja [viitattu 29.3.2018].
Niemi, Riikka (2018). Vammaisten ihmisten kokemuksia kohtaamisista sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä. Välittäminen, oikeuksien kunnioittaminen ja sosiaalinen arvostus vammaisten ihmisten omaelämäkerrallisissa kirjoituksissa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201808063749
Pohjola, H., & Tarvainen, M. . (2021). Identity and Masculinity in Two Cases of Early-Onset Disability Autobiography. Narrative Works, 9(2), 71-87. Retrieved from https://journals.lib.unb.ca/index.php/NW/article/view/31821
Tarvainen, Merja & Hänninen, Vilma (2021). Vammaisten ihmisten eletty kansalaisuus. Teoksessa Antti Teittinen & Mari Kivistö & Merja Tarvainen & Sanna Hautala (toim.) Vammaiset ihmiset kansalaisina. Tampere: Vastapaino, 115-142.
Tarvainen, Merja (2024). The sense of difference: Disability and loneliness as emotional and social isolation. In Hisayo Katsui & Matti Laitinen (Eds.) Disability, Happiness and the Welfare State: Finland and the Nordic Model. Abingdon, Oxon; New York, NY: Routledge, 12-27.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.