FSD3041 Toimittajan sanansijat: kysely 2013

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Reunanen, Esa (Tampereen yliopisto. Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus (COMET))

Asiasanat

arvot, avoimuus, journalismi, kolumni, kolumnistit, mielipiteet, sananvapaus, sensuuri, toimittajat, uutiset, viestintä

Sisällön kuvaus

Tutkimuksen tavoitteena oli saada kuva siitä, miten suomalaiset toimittajat mieltävät oman yhteiskunnallisen roolinsa, kuinka he suhtautuvat journalismin tulkitsevuuteen ja mielipiteellisyyteen ja millaiseksi he kokevat oman sanomisen vapautensa viestimessään. Tutkimuksen on rahoittanut Helsingin Sanomain Säätiö.

Tutkimuksessa selvitetään, millä tavoin yksittäiset toimittajat voivat ja haluavat vaikuttaa oman viestimensä arvosisältöön. Onko mielipidejournalismi toimittajalle mahdollisuus vai pakko? Miten kriittisyys ja tulkitsevuus käyvät yksiin tasapuolisuuden ja totuudellisuuden kanssa?

Kysely oli suunnattu seitsenpäiväisten sanomalehtien kirjoittaville toimittajille. Kyselyssä käsiteltiin tulkitsevuutta journalismissa sekä uutisten tulkitsevuutta, totuudellisuutta ja tasapuolisuutta. Lisäksi kartoitettiin toimittajien avoimuutta omien arvojen ja mielipiteiden paljastamisessa sekä tarkasteltiin itsenäisen työskentelyn ja yhteistyön suhdetta toimittajan työssä.

Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikäryhmä, lehden levikki, työtehtävä, toimiminen nykyisessä työtehtävässä ja toimitustyössä.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.