FSD3044 Suomalaisten ruokapäiväkirjat 2013

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Suomalaisten ruokapäiväkirjat 2013

Aineistonumero

FSD3044

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3044

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Kansanrunousarkisto
  • Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Sisällön kuvaus

Aineisto sisältää suomalaisten ruokapäiväkirjoja, jotka he ovat kirjoittaneet yhden päivän, 12.4.2013 perusteella. Ruokapäiväkirjat sisältävät tietoa siitä, mitä suomalaisten ruokaperinteeseen kuuluu 2010-luvulla: mitä syödään ja missä, kenen kanssa, millaisia raaka-aineita ostetaan ja millaisia ruokia valmistetaan itse. Kirjoitusten sisällöt vaihtelivat nautittujen ruokien luetteloista yksityiskohtaisiin kuvauksiin ruokailusta ja ruoan sisältämistä merkityksistä päivän kulussa. Ruokapäiväkirjoissa pohdittiin usein laajasti nykyistä ruuan ympärillä pyörivää keskustelua, esimerkiksi ravinnon terveellisyydestä ja eettisyydestä. Aineisto sisältää myös kuvia kirjoittajien ruuista. Ruokapäiväkirjojen keruun järjesti Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto yhteistyössä Talonpoikaiskulttuurisäätiön kanssa.

Kirjoituksissa kerrottiin, mitä kirjoittaja tai kirjoittajan perhe söi kyseisenä päivänä eri aterioilla, mihin aikaan ja kenen kanssa se tapahtui. Kirjoittajat kertoivat, mitä raaka-aineita ja elintarvikkeita hankittiin kaupasta ja mitkä olivat perusteet eri valinnoille. Sitten kirjoittajat kertoivat usein, mitä ruokia he välttelevät tai suosivat osana omaa ruokavaliota, ja mitä ruokaa he valmistivat itse tutkimuspäivänä. Kirjoittajat saattoivat myös tuoda esille, jos he kohtasivat päivän aikana puhetta ruoasta mediassa tai keskustelivat siitä itse jonkun kanssa. Kirjoituksissa pohdittiin myös mm. ruoan hintaa, laatua, terveellisyyttä, painonhallintaa, ruokatuotannon eettisyyttä, raaka-aineiden saatavuutta, erikoisruokavalioita ja ruoan merkitystä itselle. Lopuksi kirjoituksissa usein arvioitiin sen päivän ruokailun tavanomaisuutta verrattuna muihin päiviin.

Taustatietoina kirjoituksissa on vastausaika, sukupuoli, syntymävuosi, ammatti, asuinpaikka ja kirjoituksen saapumistapa. Kaikki kirjoitukset ovat suomenkielisiä.

Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Asiasanat

ateriat; einekset; elintarvikkeet; elintavat; leipominen; ostokäyttäytyminen; ravintolat; ruoanvalmistus; ruoka-aineet; ruokailutilat; ruokakulttuuri; ruokaohjeet; ruokaperinne; ruokavaliot; syöminen; terveysvaikutukset; vuorokausirytmi

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Kansanrunousarkisto

Ajallinen kattavuus

2013-04-12

Aineistonkeruun ajankohta

2013-04-12 – 2013-05-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Mediatyyppi: teksti

Perusjoukko/otos

Kaikki suomalaiset henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kirjoituskilpailun ohjeet olivat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran nettisivuilla. Kirjoituspyyntö lähetettiin lisäksi SKS:n vakituiselle vastaajaverkolle ja siitä tiedotettiin laajasti eri tiedotusvälineissä. Kirjoituksen pystyi toimittamaan SKS:n nettisivun vastauslomakepohjaa käyttäen, sähköpostilla tai kirjeitse.

Aineistonkeruun tekniikka

Oma kirjoitus tai päiväkirja

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

486 kirjoitusta txt- ja html-tiedostoina. Kirjoitusten pituus on 1 - 17 A4-sivua.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.1

Aineiston käytössä huomioitavaa

Anonymisoinnissa kirjoituksista poistettiin arkistoinnin yhteydessä mahdolliset maininnat kirjoittajan nimestä sekä muut kirjoittajaan tai kolmansiin henkilöihin viittaavat suorat henkilö- ja yhteystiedot tai ulkoiset lähteet, esimerkiksi blogit ja kuvat. Lisäksi tarvittaessa poistettiin kolmansiin henkilöihin viittaavat epäsuorat tunnistetiedot tai arkaluonteiset tekstisisällöt. Kirjoituksessa esiintyvien kolmansien henkilöiden nimet poistettiin tai korvattiin pseudonyymeillä niiden toistuessa. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [[tuplahakasulkein]].

Kirjoitusten taustatiedot poimittiin verkkolomakkeiden kohdalla suoraan verkkolomakepohjasta. Sähköpostilla tulleiden kirjoitusten taustatiedot poimittiin tietoarkistossa kirjoituksessa annettujen tietojen perusteella. Oman ikänsä ilmoittaneiden henkilöiden syntymävuodeksi merkittiin kaksi mahdollista syntymävuotta. Kirjoittajien antamat kaupunkien lyhenteet taustatiedoissa kirjoitettiin auki.

Lopulliset tekstitiedostot muodostettiin niin, että verkkolomakepohjalla lähetetyt kirjoitukset muutettiin suoraan tekstitiedostoiksi. Sähköpostitse ja verkkolomakkeella liitteenä tulleet kirjoitukset kopioitiin tekstitiedostoon ja ne tunnistaa liitteksi sitä edeltävästä merkinnästä "Liite: Tekstitiedosto". Kuvat on merkitty liitteiksi edellä mainitulla tavalla ja ne löytyvät erillisinä tiedostoina. Tekstit, joissa oli upotettuina kuvia, kopioitiin tekstitiedostoon ja kuvat tallennettiin erillisiksi tiedoistoiksi. Jos alkuperäisissä kuvissa on ollut kuvateksti, se löytyy liitteen tiedostonimen jälkeen.

Kirjoitusten numerointi ei noudata täydellistä järjestystä, koska aineistosta on poistettu kahdesti tai useammin esiintyneet kirjoitukset.

Aineisto ei sisällä paperisena toimitettua aineistoa. Aineisto on kokonaisuudessaan arkistoitu (ml. paperiset kirjoitukset) Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) Kansanrunousarkistoon.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) & Talonpoikaiskulttuurisäätiö: Suomalaisten ruokapäiväkirjat 2013 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.1 (2017-01-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3044

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Aineisto saattaa sisältää tunnistetietoja, joita ei ole muutettu (esim. henkilönimiä, asuinpaikkatietoja, työpaikkojen ja vastaavien nimiä). Aineisto-otteita julkaistessaan jatkokäyttäjän tulee tapauskohtaisesti harkita, mitä tietoja otteesta täytyy poistaa tai muuttaa tutkimuseettisten käytäntöjen mukaisesti.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Ritala, Anni (2014). "Ja minua ei sitten hävetä tippaakaan käyttää näitä lapputuotteita!" : tutkimus säästäväisyydestä ruoanvalmistuksessa ja -valinnassa. Helsinki: Helsingin yliopisto. Kotitaloustieteen pro gradu -tutkielma.

Kailio, Outi (2014). Kolmannen iän ruokavalinnat : kotona asuvien 58 - 80-vuotiaiden yhden päivän ruokavalinnat hyvinvoinnin näkökulmasta. Helsinki: Helsingin yliopisto. Kotitaloustieteen pro gradu -tutkielma.

Ylisiurua, M. (2017). Aihemallinnuksen mahdollisuudet sosiaalisen median aineistojen jäsentämisessä - terveyskeskustelu Suomi24-verkkopalstalla. Kulutustutkimus.Nyt. 11(2), 44-67.

Haka-Taivalmäki, T. (2020) Tapaustutkimus naisopiskelijoiden ruokailusta ja ruoanvalmistuksesta yhden päivän ajalta. Itä-Suomen yliopisto. Filosofinen tiedekunta. Kotitaloustieteen pro gradu -tutkielma.

Nummila, Jenni (2020) Valmisruokien valintaa ohjaavat tekijät suomalaisten ruokapäiväkirjoissa 2013. Itä-Suomen yliopisto. Filosofinen tiedekunta. Kotitaloustieteen pro gradu -tutkielma.

Silander, N. (2022) "Joka kesä on saatava muutama grillimakkara" : Liha- ja kasvisruoan saamat merkitykset suomalaisten ruokapäivän kuvauksissa vuosina 2013 ja 2020. Helsinki: Helsingin yliopisto. Kotitaloustieteen pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.