FSD3070 Lasten mediabarometri 2012
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Lasten mediabarometri 2012
Aineistonumero
FSD3070
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3070https://doi.org/10.60686/t-fsd3070
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Suoninen, Annikka (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)
Sisällön kuvaus
Laajasti lasten mediankäyttöä kartoittava Lasten mediabarometri 2012 -aineisto on kerätty opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman tutkimushankkeen yhteydessä. Tavoitteena on ollut selvittää lasten median käytön ja mediasuhteen tilannetta vuonna 2012. Medioihin luetaan mukaan muun muassa televisio, internet, pelit, kännykkä, lehdet, kirjat sekä radio ja musiikki. Vuoden 2012 kyselyaineistossa erityisteemana ovat tyttöjen ja poikien mediankäyttö sekä mahdolliset sukupuoleen perustuvat erot nuorten tavassa käyttää mediaa. Kohderyhmänä ovat neljäs- ja kuudesluokkalaiset nuoret.
Kysely alkoi kysymyksillä kuvaohjelmista, joihin kuuluvat televisio-ohjelmat, elokuvat ja erilaiset kuvatallenteet. Nuorelta kysyttiin kuinka usein hän katsoo kuvaohjelmia, minkälaisia ohjelmia nuori katsoo usein ja minkälaiset ohjelmatyypit ovat mieluisimpia. Näitä olivat muun muassa viihdeohjelmat, lasten animaatiot ja urheiluohjelmat. Kuvaohjelmien jälkeen vastaajalta kysyttiin digitaalisten pelien pelaamisesta. Vastaavasti niihin liittyen kysyttiin kuinka usein nuori pelaa digitaalisia pelejä, minkälaisia pelejä pelataan sekä mitkä pelityypit ovat mieluisimpia. Lisäksi vastaajalta kysyttiin kenen kanssa hän pelaa useimmiten ja mieluiten pelejä.
Seuraavana kysyttiin internetin käytöstä. Tähän liittyen kartoitettiin mitä asioita vastaaja tekee usein internetissä ja minkälaiset internetsisällöt ovat mieluisimpia. Lisäksi nuorelta kysyttiin onko hänellä erilaisia käyttäjätilejä, kuten sähköpostiosoite, blogi tai omat nettisivut. Kuudesluokkalaisilta kysyttiin tarkemmin millä laitteilla internetiä käytetään. Internetiin liittyen kaikilta kysyttiin vielä kantaa väittämiin, jotka koskivat muun muassa internetin käyttötaitoja, salasanojen käsittelyä ja internetissä ilmenevien sopimattomuuksien ilmoittamisesta. Internetin jälkeen kyselyssä oli teemana lehtien ja kirjojen lukeminen. Tähän liittyen kysyttiin kuinka usein vastaaja lukee, minkälaisia lehtiä ja kirjoja hän lukee ja mitkä ovat hänen suosikkejaan näistä.
Tämän jälkeen vastaajalta kysyttiin musiikin ja radio-ohjelmien kuuntelusta kartoittamalla kuinka usein vastaaja kuuntelee radiota, mitkä ovat parhaita radiokanavia ja mikä on vastaajan lempiartisti. Lisäksi kuudesluokkalaisilta kysyttiin minkä tyylistä musiikkia hän kuuntelee usein ja mieluiten. Medioittain rajatuissa kysymyksissä kysyttiin vielä kännykän käytöstä ja itse tehtyjen asioiden julkaisemisesta erilaisissa medioissa. Kuudesluokkalaisilta kysyttiin lisäksi median välityksellä vaikuttamisesta. Näitä yksittäiseen mediaan rajattuja kysymyksiä seurasivat yleisesti mediaa koskevat kysymykset, joissa kysyttiin erilaisten medioiden käyttämisestä ja niiden sisällöistä keskustelemisesta vanhempien kanssa. Kuudesluokkalaisilta kysyttiin näkemyksiä väittämiin median käyttämisestä, mainonnasta ja medialaitteista. Lisäksi heiltä kysyttiin mediasisältöihin ja mediankäyttöön liittyvästä keskustelusta ja riitelystä kotona, vuoden 2012 presidentin vaalien seuraamisesta sekä vaaleista keskustelemisesta.
Taustatietoina ovat muun muassa vastaajan luokka-aste, sukupuoli ja ikä. Lisäksi mukana on aluemuuttuja, joka vastaa pääpiirteittäin suuraluejakoa.
Asiasanat
Internet; digitaaliset pelit; lapset (ikäryhmä); lukeminen; matkapuhelimet; media; mediakasvatus; mediankäyttö; mediaympäristö; pelaaminen; sosiaalinen media; televisio (joukkoviestimet); uutiset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tietoyhteiskunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Lapset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Ajankäyttö (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Lasten mediabarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Kerääjät
- Suoninen, Annikka (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)
- Hirvonen, Hanna
- Enbacka, Heidi
- Komulainen, Terhi
Tuottajat
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
Ajallinen kattavuus
2012
Aineistonkeruun ajankohta
2012-04 – 2012-05
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomenkieliset 4. ja 6. luokkalaiset manner-Suomen kouluissa
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä
Otannassa manner-Suomi jaettiin kuuteen otanta-alueeseen ikäluokkien maantieteellistä jakaumaa vastaten. Näistä otanta-alueista jokaisesta valittiin kouluja suhteessa alueen 10 - 12-vuotiaaseen väestöön kuitenkin tässä vaiheessa harkinnanvaraisesti. Mukaan pyrittiin saamaan kouluja esimerkiksi suurempien kaupunkien sellaisilta asuinalueilta, joiden väestön sosioekonominen asema poikkeaa keskenään toisistaan. Otannassa valituissa kouluissa kysely kohdistettiin aina yhteen 4. luokkaan ja yhteen 6. luokkaan koulua kohden. Otannassa tutkimukseen valittiin kouluja erikokoisilta ja elinkeinorakenteeltaa erilaisilta paikkakunnilta, ja isommissa kaupungeissa kiinnitettiin huomiota eri kaupunginosien väestörakenteeseen. Kyselylomakkeet täytettiin koulupäivän aikana tutkijaryhmän jäsenen ohjeistamana. Nuorten vanhemmilta oltiin kysytty kirjallinen lupa tutkimukseen osallistumisesta. Kyselyyn vastasi yhteensä 988 oppilasta 29 eri koulusta ympäri Suomea. Vastanneista 489 oli neljäsluokkalaisia ja 499 oli kuudesluokkalaisia.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineiston muuttujat on numeroitu lomakkeen 1 eli 6. luokkalaisille suunnatun lomakkeen mukaisesti. Kuvailu perustuu tutkimusraportista löytyviin tietoihin.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä pudotettu tyhjät muuttujat K40B10_1, K40F10_1 ja K47_F_1. Lisäksi muuttuja K03_B_1 on pudotettu aineistosta tunnisteellisista syistä.
Painokertoimet
Aineisto sisältää painomuuttujan (paino), jolla painotetaan aineisto vastaamaan 10 - 12-vuotiaan väestön alueellista jakaumaa ja sukupuolijakaumaa otanta-alueiden sisällä.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Suoninen, Annikka (Nuorisotutkimusseura): Lasten mediabarometri 2012 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-08-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3070
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Suoninen, Annikka (2013). Lasten mediabarometri 2012.10-12-vuotiaiden tyttöjen ja poikien mediankäyttö [verkkodokumentti]. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura. Verkkojulkaisuja 62. http://www.nuorisotutkimusseura.fi/julkaisuja/lastenmediabarometri2012.pdf [viitattu 11.11.2015].
Julkaisut aineistosta
Suoninen, Annikka (2013). Lasten mediabarometri 2012.10-12-vuotiaiden tyttöjen ja poikien mediankäyttö [verkkodokumentti]. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura. Verkkojulkaisuja 62. http://www.nuorisotutkimusseura.fi/julkaisuja/lastenmediabarometri2012.pdf [viitattu 11.11.2015].
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.