FSD3073 PIAAC 2012: kansainvälinen aikuistutkimus: Suomen aineisto
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
PIAAC 2012: kansainvälinen aikuistutkimus: Suomen aineisto
Aineistonumero
FSD3073
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3073https://doi.org/10.60686/t-fsd3073
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos
- Opetushallitus
- Opetus- ja kulttuuriministeriö
- Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD
- Tilastokeskus
- Työ- ja elinkeinoministeriö
Sisällön kuvaus
Aineiston tavoitteena on selvittää aikuisten tiedon käsittelyn ja hallinnan perustaitoja lukutaidon, numerotaidon ja tietotekniikkaa soveltavan ongelmanratkaisutaidon osalta. Taustakysymyksissä kartoitetaan muun muassa tutkittavien koulutus- ja työtaustaa sekä esimerkiksi kognitiivisten, fyysisten, tietoteknisten ja sosiaalisten taitojen sekä vuorovaikutus- ja oppimistaitojen tarvetta ja käyttöä.
Suomenkielinen lomake on saatavilla OECD:n sivuilla. Katso lisätietoja kohdasta Muu materiaali.
Asiasanat
aikuiset; koulutus; lukeminen; lukutaito; matemaattiset taidot; ongelmanratkaisu; taidot; tietotekniikka; työelämä; viestintätekniikka
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Täydennys- ja jatkokoulutus, elinikäinen oppiminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Tilastokeskus
Ajallinen kattavuus
2011 – 2012
Aineistonkeruun ajankohta
2011-09-01 – 2012-03-31
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Aikuisväestö (16 - 65-vuotiaat Suomessa asuvat henkilöt)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Ositus on tehty äidinkielen mukaan (ruotsinkielisistä pieni ylipoiminta). Kattavuus: koko maan 16 - 65-vuotias väestö.
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Mittaukset ja testit: tietämyksen, taipumusten, soveltuvuuden ja oppimistulosten mittaaminen
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Osallistujatehtävä
Vastausprosentti
66
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta ei ole saatavilla varsinaisia koehenkilöiden suorittamia tehtäviä, mutta Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen sivuilta löytyy esimerkkitehtäviä. Jatkokäyttäjän tulee tutustua OECD:n materiaaliin aineistosta ennen käyttöä. Katso lisätietoja kohdasta Muu Materiaali.
PV-muuttujien (ja niistä johdettujen muuttujien) analysointi suositellaan tehtäväksi erityisohjelmilla niin, että analyysissä mukana ovat aina kaikki saman komponentin PV-muuttujat. OECD:n PIAAC-sivuilta voi ladata SAS- ja STATA-makrot, jotka soveltuvat PV-muuttujien analysointiin. Sivuilla on myös vastaavat ohjekirjat. Samoin sivulta on linkki IEA-järjestön sivuille, mistä saa ladata IDB Analyzer -ohjelman, joka muodostaa vastaavat ohjelmakoodit SPSS:lle. Lisäksi OECD tarjoaa yleiskäyttötiedostojen (PUF) kuvaileviin analyyseihin omaa välinettään Data Exploreria (katso lisätietoja kohdasta Muu Materiaali).
Kaikki em. erityisohjelmat perustuvat otosvarianssien estimoinnissa jackknife 2-otosvarianssiapproksimaation ja suoritustasoille IRT-teorian mukaan muodostettujen skaalapistemäärien yhtäaikaiseen analysointiin. Estimoiduissa keskivirheissä on kaksi komponenttia: replikaattipainoihin perustuva jackknife-keskivirhe mitattavalle parametrille (esim. pistekeskiarvo) ja yhdistettyjen pistemäärien sisäistä vaihtelua mittaava keskineliövirhe. Menetelmää on kuvattu SAS- ja STATA-makrojen käsikirjoissa.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu alkuperäinen havaintotunnusmuuttuja.
Painokertoimet
Aineisto sisältää useita painomuuttujia. Aineiston edustavuuden varmistamiseksi on kaikissa tilastollisissa analyyseissa käytettävä painokertoimia.
Taylorin sarjakehitelmään perustuvaa approksimaatiota käytetään oletusarvona useimmissa tilasto-ohjelmistoissa, esim. SAS:in survey-proseduurit, SPSS:n Complex Samples-proseduurit, STATA:n svy-proseduurit ja R:lle tehdyt taylor-approksimaatiot. Yleisesti ottaen taylorin sarjaa käytettäessä painomuuttujia on vain yksi, tässä tapauksessa varsinainen otospaino eli SPFWT0.
PIAACissa on kuitenkin valittu otosten uudiskäyttötekniikkaan perustuvat approksimaatiot, koska ne sopivat täysin yhteen osiovasteteorian mukaisesti johdettujen PV-muuttujien kanssa. Siksi analysoitaessa kannattaa hakea OECD:n PIAAC-sivuilla olevat apuohjelmat, jotta näiden muuttujien varianssiestimointi toimisi. Suomen datassa vaihtoehto on nimeltään jackknife 2-approksimaatio. Sen ajamisessa tarvitaan sekä varsinaista painomuuttujaa SPFWT0 että siitä johdettuja replikaattipainoja SPFWT1-SPFWT80.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Jyväskylän yliopisto & Opetushallitus & Opetus- ja kulttuuriministeriö & Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD & Tilastokeskus & Työ- ja elinkeinoministeriö: PIAAC 2012: kansainvälinen aikuistutkimus: Suomen aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2016-03-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3073
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Tietoja on käsiteltävä luottamuksellisina, eikä tietojen kohteita saa yrittää tunnistaa aineistosta. Julkistettava materiaali tulee suojata siten, että yksittäisiä henkilöitä tai yrityksiä ei voi tunnistaa. Julkaistut lopputuotteet tai niiden viitetiedot tulee lähettää Tilastokeskuksen yhteyshenkilölle. Tuloksia julkistettaessa Tilastokeskus on mainittava lähteenä.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Lisätietoja kansainvälisestä PIAAC-tutkimuksesta
OECD:n sivuilla on PIAAC-tutkimuksen kaikkien osallistujamaiden tietoja sekä kansainvälisiä julkaisuja.
OECD:n sivuilla saatavilla tarkempaa tietoa datasta.
Lisätietoja PIAAC-tutkimuksen Suomen aineistosta
Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen sivuilla on tietoa Suomessa toteutetusta tutkimuksesta sekä julkaisuja ja tiedotteita.
OECD:n sivuilla saatavilla suomenkielinen kyselylomake.
Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen sivuilla saatavilla esimerkkitehtäviä.
OECD:n tarjoama analysointiväline Data Explorer.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Malin, Antero & Sulkunen, Sari & Laine, Kati (2013). PIAAC 2012. Kansainvälisen aikuistutkimuksen ensituloksia [verkkodokumentti]. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2013:19. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/75272 [viitattu 08.06.2017]
Julkaisut aineistosta
OECD (2013). Skilled for Life? Key Findings from the Survey of Adult Skills [online]. http://www.oecd.org/site/piaac/SkillsOutlook_2013_ebook.pdf [cited 12.11.2015]
OECD (2013). Technical Report of the Survey of Adult Skills (PIAAC) [online]. http://www.oecd.org/site/piaac/_Technical%20Report_17OCT13.pdf [cited 12.11.2015]
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.