FSD3110 Korkeakoulutettujen naisten kokema parisuhdeväkivalta 2015
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Korkeakoulutettujen naisten kokema parisuhdeväkivalta 2015
Aineistonumero
FSD3110
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3110https://doi.org/10.60686/t-fsd3110
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Pitkänen, Maiju (Helsingin yliopisto. Käytännöllisen teologian laitos)
Muut tekijät
- Gradun ohjaajana toimi Helsingin yliopiston professori Anne Birgitta Pessi ja kansainvälisen projektin "Domestic Violence Met by Educated Women" koordinaattorina toimi professori Raija Sollamo.
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisiin korkeakoulutettuihin naisiin kohdistuvan parisuhdeväkivallan muotoja, yleisyyttä ja seurauksia. Lisäksi kyselyllä selvitettiin henkisyyden ja uskon merkitystä voimavarana selviytymisessä väkivaltaisesta suhteesta. Tutkimus tehtiin osana pro gradu-tutkielmaa, sekä on myös osa isompaa kansainvälistä projektia Domestic Violence Met by Educated Women (DVMEW), joka tutkii kumppanuusmaiden kesken korkeasti koulutettuihin naisiin kohdistuvaa perheväkivaltaa. Projekti on Euroopan neuvoston rahoittama Lifelong learning-ohjelmaan kuuluva Grundtvig-oppimiskumppanuushanke.
Kyselyn alussa naisilta kysyttiin yleisesti kysymyksiä heidän mahdollisesti kohtaamastaan väkivallasta esimerkiksi lapsuudessaan omassa, tai muiden perheissä. Tämän jälkeen naisia pyydettiin arvioimaan nykyistä tai viimeisintä parisuhdettaan suhteessa siihen, kokiko nainen olevansa suhteen fyysisesti ja henkisesti vahvempi vai heikompi jäsen, sekä kokiko nainen itsellään olleen suhteessa arvoa. Myös kumppanin koulutustasoa suhteessa vastaajan omaan koulutustasoon tiedusteltiin, sekä suhteen laatua nykyiseen avo- tai aviopuolisoon. Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin kuvaavatko erilaiset ominaisuudet, kuten "Hän on mustasukkainen eikä halua minun puhuvan muiden miesten kanssa", vastaajan nykyistä tai viimeisintä kumppania. Naisilta kysyttiin myös kuinka usein kumppani on suhteen aikana esimerkiksi "Vähätellyt sinua" tai "Läimäissyt sinua".
Seuraavaksi naisia, jotka kokivat väkivaltaa nykyisessä suhteessaan, pyydettiin kuvailemaan esimerkiksi ensimmäisiä merkkejä, jotka johtivat vakavimpaan väkivallantekoon häntä kohtaan, sekä omaa tyypillisintä reagointitapaa väkivallanteon hetkellä. Myös muun muassa väkivallantekojen toistuvuutta, omia puolustuskeinoja, väkivallanteoista syntyvistä fyysisistä vammoista, sekä muista tekojen seurauksista, kuten aiheutuiko niistä esimerkiksi "Keskittymisvaikeuksia", tiedusteltiin.
Seuraavaksi kyselyssä tiedusteltiin tarkemmin uskon merkityksestä vastaajan elämässä. Vastaajia pyydettiin kuvailemaan, minkälainen voimavara usko on ollut väkivaltaisessa suhteessa, tai onko sillä ollut haitallisia vaikutuksia parisuhdeväkivallan aikana. Myös muista mahdollisista voimavaroista, sekä hyödyllisimmistä keinoista suhteesta selviytymiseen sekä parisuhdeväkivallan vähentämiseen kysyttiin. Seuraavaksi kyselyssä tiedusteltiin erikseen väkivallasta aiemmassa suhteessa, mutta vastaavin kysymyksin kuin aikaisemmin.
Kysely alkaa vastaajien taustatietojen kartoituksella, jossa pakollisina kysymyksinä ovat naisen siviilisääty sekä koulutustaso. Tämän lisäksi taustamuuttujia on oma sekä lasten ikä, kotitalouteen kuuluvat henkilöt sekä vastaajan taloudellinen itsenäisyys parisuhteessa.
Asiasanat
avustustoiminta; henkisyys; korkeakoulutetut; naiset; pahoinpitely; parisuhdeväkivalta; selviytyminen; toivo; usko; voimaantuminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Toisen ja korkea-asteen koulutus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Perhe-elämä, avioliitto ja sukupolvet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Pitkänen, Maiju (Helsingin yliopisto. Käytännöllisen teologian laitos)
Ajallinen kattavuus
2015
Aineistonkeruun ajankohta
2014-12-15 – 2015-01-15
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomalaiset korkeakoulutetut naiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kyselyaineisto kerättiin Helsingin yliopiston sähköisellä e-lomakkeella. Kyselylomake on ollut Suomen Akateemisten Naisten Liiton (noin 1000 jäsentä) verkkosivuilla, sekä Tieteentekijöiden liiton (4072 naisjäsentä) jäsenten vastattavissa sähköisessä jäsenkirjeessä. Siitä ei ole tietoa, kuinka moni nainen avasi linkin kyselyyn tai sai sähköisen jäsenkirjeen.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineiston sisältämä ikä-muuttuja (bv1) on luokiteltu arkistossa suuremmiksi ryhmiksi sekä lukuisia avovastauksia on anonymisoitu tunnisteellisten tietojen kohdalla vähentääksemme aineiston tunnisteellisuutta.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Pitkänen, Maiju (Helsingin yliopisto): Korkeakoulutettujen naisten kokema parisuhdeväkivalta 2015 [data]. Dataversio 1.0 (2017-09-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3110; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3110
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Pitkänen, Maiju (2015). Kaiken se kärsii, kaikessa toivoo? Suomalaisten korkeakoulutettujen naisten kokemukset parisuhdeväkivallasta ja uskosta voimavarana. Helsinki: Helsingin yliopisto. Kirkkososiologian pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-201511263857
Julkaisut aineistosta
Pitkänen, Maiju (2015). Domestic Violence Met by Educated Finnish Women [verkkodokumentti]. Bachelor of Theology, University of Helsinki. http://akateemisetnaiset.fi/wp-content/uploads/2014/11/Pitk%C3%A4nen-2015-05-08.pdf [viitattu 25.9.2017].
Pitkänen, Maiju (2016). Pelkoa, nöyryyttämistä ja mustelmia. Joka neljäs korkeakoulutettu nainen parisuhdeväkivallan uhri. Diakonian tutkimus/Journal for the Study of Diakonia, 2/2016, 178-183.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.