FSD3115 Rahapelitutkimus 2015

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Raisamo, Susanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tupakka, rahapelit ja riippuvuus)
  • Salonen, Anne (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tupakka, rahapelit ja riippuvuus)

Asiasanat

elintavat, hyvinvointi, kasinot, korttipelit, läheiset, nettipokeri, ongelmapelaaminen, pelaaminen, peliautomaatit, pelihimo, rahapelaaminen, rahapeliongelma, rahapelit, ruletti, toto, vedonlyönti, veikkaus, väestökysely

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitetaan 15 - 74-vuotiaiden suomalaisten rahapelaamiseen liittyviä mielipiteitä ja rahapelaamista. Siinä pyritään selvittämään mitä mieltä suomalaiset ovat rahapelaamisesta ja nykyisestä rahapelipolitiikasta, mitä rahapelejä pelataan ja kuinka usein, sekä missä määrin rahapelaamisesta aiheutuu haittoja.

Aluksi esitettiin rahapelaamista koskevia väitteitä, joilla kartoitettiin rahapelaamiseen liittyviä asenteita yleensä. Seuraavat mielipidekysymykset käsittelivät rahapelien mainontaa, rahapeliautomaattien sijoittelua, valtion ohjausta rahapelaamisessa sekä pelaamisen aiheuttamia sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia ongelmia.

Seuraavaksi kysyttiin, mitä rahapelejä ja kuinka usein vastaajilla oli tapana pelata. Haluttiin myös tietää, kuinka paljon vastaajat keskimäärin käyttivät rahaa rahapeleihin yhden viikon aikana, mikä oli suurin heidän saamansa rahapelivoitto viimeisen 12 kuukauden aikana ja minkä ikäisenä he olivat aloittaneet rahapelaamisen.

Kysymykset käsittelivät myös rahapeliongelmia. Ensin kysyttiin, millaisia ongelmia vastaajalle oli mahdollisesti aiheutunut rahapelaamisesta. Tämän jälkeen kysymykset käsittelivät vastaajan läheisten rahapelaamista sekä heille pelaamisesta mahdollisesti aiheutuneita haittoja.

Kysymykset käsittelivät myös vastaajan hyvinvointia ja elämäntapoja. Hyvinvointikysymykset tarkastelivat yleistä terveydentilaa, psyykkistä kuormittuneisuutta, yksinäisyyttä, tupakointitottumuksia ja alkoholin käyttöä.

Lopuksi kysyttiin ovatko vastaajat pelanneet video-, konsoli-, tietokone- tai mobiilipelejä, siis pelejä, joita pelataan tietokoneella, pelikonsolilla, älypuhelimella tai tabletilla ilman rahapanosta. Lisäksi vastaajilta tiedusteltiin em. pelien pelaamisen ongelmallisuutta.

Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikä, siviilisääty, lasten lukumäärä sekä erilaisia paikkamuuttujia.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.