FSD3149 ISSP 2016: valtion tehtävät V: Suomen aineisto
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
ISSP 2016: valtion tehtävät V: Suomen aineisto
Aineistonumero
FSD3149
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3149https://doi.org/10.60686/t-fsd3149
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- International Social Survey Programme (ISSP)
- Melin, Harri (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
Muut tekijät
- Borg, Sami (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto)
- Nieminen, Markku (Tilastokeskus)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitetään käsityksiä julkisesta vallasta ja vallankäyttäjistä sekä siitä, mikä yhteiskunnassa on oikein ja mikä väärin. Lisäksi tutkitaan, miten vastaajat kokevat omat mahdollisuutensa kansalaisina sekä selvitetään suomalaisten suhtautumista työhön.
Valtion tehtäviin liittyvät kysymykset koskivat aluksi lain noudattamista, protestointia maan hallitusta vastaan sekä suhtautumista ääriliikkeisiin. Seuraavaksi pyydetiin mielipiteitä käytettävistä talouspoliittisista keinoista ja julkisten varojen käytöstä. Kysyttiin myös, millaisista asioista julkisen vallan pitäisi olla vastuussa ja kenen tulisi järjestää palveluja kansalaisille.
Seuraavaksi haluttiin tietää, millä tahoilla on eniten ja millä toiseksi eniten vaikutusvaltaa Suomen hallituksen toimiin ja päätöksiin. Kysyttiin myös, millaiset oikeudet viranomaisilla pitäisi olla kansalaisten valvonnassa ja mihin toimenpiteisiin heillä pitäisi olla oikeus kansallisen turvallisuuden perusteella.
Lopuksi kysymykset käsittelivät politiikkaa ja poliittista kiinnostuneisuutta, verotuksen tasoa, suuryritysten toimintaa sekä poliitikkojen ja virkamiesten sekaantumista korruptioon. Pyydettiin myös mielipidettä siitä, kuinka hyvin hallitus on onnistunut tietyissä asioissa ja esitettiin maahanmuuttoa koskevia väittämiä.
Taustatietoina kysyttiin mm. sukupuoli, syntymävuosi, kotitalouden koko, koulutus, työelämään osallistuminen, ammatti, elinkeino tai toimiala, säännöllinen viikoittainen työaika, ammattiasema, esimiesasema, työnantaja (yksityinen/julkinen sektori), ammattiliiton jäsenyys, äänestyskäyttäytyminen, uskonnollisuus, tulot sekä vastaajan asuinaluetta kuvaavia tietoja.
Asiasanat
julkinen valta; julkiset menot; julkiset palvelut; kansallinen turvallisuus; korruptio; maahanmuutto; oikeusjärjestelmät; poliittinen päätöksenteko; talouspolitiikka; tehtävät; terrorismi; vaikutusvalta; valtio; vastuu; verotus; ääriliikkeet
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
ISSP (International Social Survey Programme)Jakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tilastokeskus
Tuottajat
- Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö
- Tilastokeskus
- Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Ajallinen kattavuus
2016
Aineistonkeruun ajankohta
2016-09-06 – 2016-12-20
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 - 74-vuotiaat suomalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Systemaattinen satunnaisotanta väestötietokannasta. Lajittelujärjestys: kuntakoodi ja syntymäaika.
Otoskoko 2500, joista suomenkielisiä 94,9 %, ruotsinkielisiä 5,1 %. Lomakkeita palautettiin 1186. Kato yhteensä 1314, joista osoite tuntematon 10, sairas tai muuten kykenemätön vastaamaan 2, kieliongelmat 1, valittu vastaaja poissa vastausaikana 1, kieltäytyneitä 4, tyhjänä palautettuja lomakkeita 5 ja muusta syystä vastaamatta jättäneitä 1291.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
47,4
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Katso myös
FSD2248 ISSP 2006: valtion tehtävät IV: Suomen aineisto
Painokertoimet
Aineistossa on kaksi painomuuttujaa, bv7_1 ja bv7_2. Ne on luotu kalibrointimenetelmällä estimoinnin tehokkuuden lisäämiseksi ja kadon aiheuttaman vääristymän korjaamiseksi. Painot perustuvat seuraaviin väestöjakaumiin: 1) sukupuoli, 2) ikäluokat (15-24, 25-34, ..., 65-74), 3) NUTS3-alueet siten, että Suur-Helsingin aluetta käsiteltiin erillisenä ja 4) kuntatyyppi (kaupunki - kaupunkimainen maas. - maaseutu). Ensimmäinen painomuuttuja (bv7_1) ulottaa tulokset koko väestöön (painojen summa on väestön koko). Toisella painomuuttujalla (bv7_2) ei ole tätä laajennusvaikutusta (painon keskiarvo on yksi ja summa havaintojen lukumäärä). Molemmat painomuuttujat perustuvat samaan kalibrointiprosessiin, vain mittakaava on erilainen.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
International Social Survey Programme (ISSP) & Melin, Harri (Tampereen yliopisto): ISSP 2016: valtion tehtävät V: Suomen aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3149
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Julkaisut aineistosta
Savasti, Henri (2017). Korruption bland politiker och tjänstemän. En undersökning om finländarnas uppfattning om förekomsten av korruption. Turku: Åbo Akademi. Julkishallinnon kandidaatintutkielma.
Kemppinen, Samu (2017). Yhteiskuntaluokka ja finanssipoliittinen mielipide: yhteisvaihtelututkimus yhteiskuntaluokan ja finanssipoliittisen mielipiteen välisestä yhteydestä. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan kandidaatintutkielma
Gustafsberg, Harri & Nyman, Markku (2018). Yksilöresilienssi ja yhteiskunnan turvallisuus. Tampere: Mentoritiimi.
Fuchs-Schündeln, Nicola and Schündeln, Mathias. 2020.'The Long-Term Effects of Communism in Eastern Europe.' Journal of Economic Perspectives 34:2, 172-191.
A., Edlund J & Lindh. 2021. Popular Support for Public Education in Global Perspective. Global Education Monitoring Report, Non-State Actors in Education. Paris: UNESCO.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.