FSD3197 Suomenruotsalainen barometri 2005

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Herberts, Kjell (Åbo Akademi. Institut för samhällsforskning)

Asiasanat

Ruotsi, arvot, identiteetti, joukkoviestimet, kielellinen identiteetti, kieli ja kielet, lehdistö, politiikka, radio (joukkoviestimet), ruotsinkieliset, suomenruotsalaiset, televisio (joukkoviestimet), yhteenkuuluvuus, yhteiskunta

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin suomenruotsalaisten identiteettiä ja mielipiteitä mm. arkipäivän sujumisesta, joukkoviestimien käytöstä, politiikasta ja yhteiskunnasta, arvoista, identiteetistä sekä yhteenkuuluvuudesta. Tutkimusta on rahoittanut Svenska Kulturfonden.

Aluksi kysymykset käsittelivät vastaajan ja lähipiirin kielitaitoa sekä ruotsin tai suomen kielen käyttämistä eri yhteyksissä. Tämän jälkeen käsiteltiin yhteenkuuluvuutta ja identiteettiä. Vastaajilta kysyttiin, missä määrin he tuntevat leimautuvansa eri alueisiin tai maihin. Lisäksi tiedusteltiin missä määrin vastaajat tunsivat itsensä suomenruotsalaisiksi eri tilanteissa tai ollessaan tekemisissä eri ihmisryhmien kanssa.

Seuraavat kysymykset käsittelivät erilaisia ihmisryhmiä tämän päivän Suomessa. Vastaajilta tiedusteltiin, onko heidän mielestään kaikilla samat mahdollisuudet nykypäivän Suomessa, onko jossain yhteyksissä noussut esiin mielipiteitä vanhuksia tai nuoria vastaan. Kysyttiin myös, miten hyvin sukupuolten välisen tasa-arvon koettiin toteutuvan.

Ajankohtaisia asioita käsittelevässä osiossa kysyttiin tv:n katselusta, internetin ja sähköpostin käytöstä sekä ruotsalaisten tv-kanavien katselusta ja ruotsalaisten kanavien tärkeydestä vastaajille. Vastaajilta pyydettiin myös mielipidettä kuntien lukumäärän pienentämiseen ja susien suojeluun.

Taustamuuttujina olivat asuinalue, ikäluokka, koulutus, työllisyystilanne, siviilisääty ja talouden koko.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.