FSD3220 Työolobarometri 2016
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Työolobarometri 2016
Aineistonumero
FSD3220
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3220https://doi.org/10.60686/t-fsd3220
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut
- Työ- ja elinkeinoministeriö
Sisällön kuvaus
Työolobarometrit selvittävät suomalaisen työelämän laatua palkansaajien näkökulmasta. Vuoden 2016 työolobarometri käsitteli mm. henkilöstössä ja työnkuvassa tapahtuneita muutoksia, vaikutusmahdollisuuksia, sosiaalisen median käyttöä työssä, syrjintää, työpaikkaväkivaltaa, työkykyä sekä työntekijöiden näkemyksiä omasta työtilanteesta ja työelämän kehityksestä. Työolobarometrien sisällöistä pääosa on pidetty samanlaisina eri vuosina. Vuonna 2016 kyselyyn sisällytettiin uusia kysymyksiä työ- ja vapaa-ajan joustavuudesta, työtehtävien siirtymisestä koneiden tehtäviksi sekä työtehtävien jakautumisesta työntekijöiden kesken (kysymykset K20b_7, K22_10, K50 ja K43g).
Aluksi vastaajalta kysyttiin nykyisen työpaikan henkilöstön määrästä ja siitä, onko työpaikassa kuluneen vuoden aikana uudistettu tehtävien jakoa, työmenetelmiä tai tietojärjestelmiä ja miten ne ovat vaikuttaneet omaan työhön. Seuraavaksi vastaajalle esitettiin väitteitä työilmapiiristä, työkyvyn ylläpitämisestä, avoimuudesta ja tasapuolisuudesta työpaikalla. Myös innovaatiotoimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia taitojensa kehittämiseen ja uuden oppimiseen kartoitettiin. Seuraavaksi kyselyssä tiedusteltiin, ilmeneekö vastaajan työpaikalla eriarvoista kohtelua, syrjintää tai henkistä väkivaltaa eri tahoilta liittyen esimerkiksi etniseen taustaan, työsuhteen laatuun, sukupuoleen tai ikään. Tämän jälkeen kysyttiin kuulumisesta ammattiliittoon ja työttömyyskassaan.
Vastaajilta kysyttiin seuraavaksi palkkauksesta ja työajan joustoista sekä mahdollisuuksista kehittää työpaikan asioita, kuten toimintatapoja ja prosesseja. Lisäksi selvitettiin työssä tapahtuvaa sosiaalisen median käyttöä, esimerkiksi tiedusteltiin mihin tarkoituksiin sitä käytetään ja tiedusteltiin myös työntekijän vaikutusmahdollisuuksia esimerkiksi työnjakoon, työtahtiin tai työskentelypaikkaan. Lopuksi kyselyssä käsiteltiin etätyötä, työn kuormittavuutta ja näkemyksiä työelämän muutoksista yleensä sekä käsitystä oman työpaikan säilymisen varmuudesta.
Työolobarometrissa on hyödynnetty työvoimatutkimuksen (Tilastokeskus 2016) taustamuuttujia. Taustamuuttujina olivat muun muassa sukupuoli, ikä, koulutusaste, ammattiasema, työnantajatyyppi, alue, työn koko- tai osa-aikaisuus, työpaikan toimiala, ylityön määrä, työsuhteen laatu ja sosioekonominen asema.
Asiasanat
ammatillinen kehitys; etätyö; innovaatiotoiminta; joustotyö; palkansaajat; palkkaus; sosiaalinen media; tasa-arvo; tulevaisuudenodotukset; työelämä; työhyvinvointi; työkyky; työn kuormittavuus; työpaikkaväkivalta
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työllisyys ja työllistyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työmarkkinasuhteet ja -järjestöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työolot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työterveys (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
TyöolobarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tilastokeskus
Ajallinen kattavuus
2016
Aineistonkeruun ajankohta
2016-08-08 – 2016-09-23
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomenkieliset 18-64-vuotiaat palkansaajat, joiden säännöllinen työaika on vähintään 10 tuntia
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Työolobarometrin haastattelut toteutettiin elokuun työvoimatutkimuksen tiedonkeruun yhteydessä lisätutkimuksena. Otos poimittiin työvoimatutkimuksen otoksesta, joka on poimittu ositetulla satunnaisotannalla Tilastokeskuksen väestötietokannasta.
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
80,3
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
122 muuttujaa ja 1631 havaintoa.
Datan versio
1.0
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Tilastokeskus & Työ- ja elinkeinoministeriö: Työolobarometri 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-03-29). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3220
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Työolobarometri 2016 [verkkodokumentti]. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 34/2017. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80549/TEMrap_34_2017_verkkojulkaisu.pdf [viitattu 29.3.2018].
Julkaisut aineistosta
Työolobarometri 2016 [verkkodokumentti]. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 34/2017. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80549/TEMrap_34_2017_verkkojulkaisu.pdf [viitattu 29.3.2018].
Klasila, Isa-Emilia (2019). Tehoaako työkykyä ylläpitävä toiminta? Tyky-toiminnan yhteys koettuun työhyvinvointiin Suomessa. Turku: Turun yliopisto. Pro gradu -tutkielma.
Kontiainen, Tuuli (2019): Itsenäisen ajankäytön merkitys - työntekijälähtöisten työaikajoustojen yhteys työtyytyväisyyteen. Kandidaatin tutkielma. Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden tiedekunta.
Kosonen, Sanni (2019). Parantuuko työilmapiiri osallistamalla? Kvantitatiivinen tutkielma innovaatio- ja kehittämistoimintaan osallistumismahdollisuuksien vaikutuksesta työilmapiiriin. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiologian kandidaatintutkielma.
Koiranen, Julia (2020). Iän, sukupuolen, esimiesaseman ja koulutuksen yhteys koettuun henkiseen työkykyyn. Turku: Turun yliopisto. Yhteiskuntatieteiden kandidaatintutkielma.
Miettinen, Mariella (2020) Julkisen alan työntekijöiden henkinen työkyky motivaatiotekijöiden näkökulmasta. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.
Vartiainen, Tuukka (2020). Työn vaatimusten ja voimavarojen yhteys työn henkiseen kuormittavuuteen. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Pro gradu -tutkielma
Salkosalo, Pipsa (2020) Onko etätyöllä yhteyttä työtyytyväisyyteen? Tutkimus etätyön yhteydestä säännöllisesti etätyötä tekevien ylempien toimihenkilöiden työtyytyväisyyteen. Pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto, liiketaloustiede, johtaminen ja organisointi. Pori.
Valtonen, Patrick (2020). Arbetets meningsfulhet vid omorganisering, fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi. Åbo: Åbo Akademi. Kandidaatin tutkielma.
Valanta, Kerttu (2021) Hyvä, paha etätyö: Etätyömahdollisuuksien jakautuminen ja yhteys palkansaajien kokemukseen työn laadusta. Kandidaatintutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.