FSD3279 Helsingin seudun Nuorisobarometri 2016

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Helsingin seudun Nuorisobarometri 2016

Aineistonumero

FSD3279

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3279
https://doi.org/10.60686/t-fsd3279

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)
  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Sisällön kuvaus

Helsingin seudun nuorille suunnatun Nuorisobarometrin 2016 pääteema oli tulevaisuus. Tutkimuksessa kartoitettiin nuorten arvoja ja asenteita globalisaatiosta, ympäristöstä, hyvinvointivaltiosta, turvallisuudesta ja autoilusta. Aineisto on lisäotos kansalliseen Nuorisobarometriin 2016 Helsingin seudun 14 kunnan nuorista ja se on muuttujiltaan yhdenmukainen muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Nuorten ajatuksia tulevaisuudesta selvitettiin kysymällä suhtautumisesta omaan, paikkakuntansa, Suomen ja maailman tulevaisuuteen. Kysyttiin myös kuinka tärkeää on, että vastaaja on 35-vuotiaana saavuttanut eri asioita kuten oman perheen ja lapsia, läheisiä ystäviä, pysyvän työsuhteen, omistusasunnon, oman auton, korkean elintason ja mahdollisuuden tehdä luontoa säästäviä kulutusvalintoja. Vastaajat arvioivat edelleen Suomen kehityskulkuja, esimerkiksi säilyykö hyvinvointivaltio, vahvistuuko teknologian rooli, vähentyykö eriarvoisuus ja lisääntyykö kulttuurinen moninaisuus. Nuoret pohtivat myös vaikutusmahdollisuuksia omaan elämänkulkuun, toiveammattejaan sekä tulevaisuuden unelmia ja pelkoja.

Työelämään, ympäristöön ja elämässä menestymiseen liittyviä käsityksiä kartoitettiin väittämien avulla. Vastaajat arvioivat esimerkiksi parantaako koulutus olennaisesti työnsaantimahdollisuuksia, onko sosiaaliturvalla eläminen Suomessa liian helppoa, onko menestyminen itsestä kiinni ja tuleeko tekemään asuinpaikan, työpaikan ja ammatin vaihtoa työuran aikana. Ympäristöaiheissa nuoret punnitsivat ekologisen jalanjäljen jakautumista, ihmisen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen ja talouskasvun roolia ympäristönsuojelussa.

Turvallisuutta ja turvattomuuden kokemuksia eriteltiin kysymyksillä asuinympäristön turvattomuudesta, väkivallasta, yksinäisyydestä, terveydestä ja toimeentulosta. Lisäksi esitettiin väittämiä maahanmuutosta, maahanmuuttajista, ulkomaalaisista ja maahanmuuttajataustaisista ystävistä. Vastaajalta tiedusteltiin myös, kuinka paljon naapurustossa asuu eri kulttuuritaustoja edustavia ihmisiä. Lisäksi tiedusteltiin luottamuksesta toisiin ihmisiin, koetusta tyytyväisyydestä ja syrjinnästä.

Myös nuorten asenteita ajokortin omistusta ja autoilua kohtaan kartoitettiin. Vastaajilta kysyttiin ajokortin hankinnasta ja ajokortin hyödyllisyydestä, suhtautumisesta auton omistukseen ja käyttöön ja valmiudesta korvata oma auto joukkoliikenteen käytöllä tai autojen yhteiskäytöllä.

Taustamuuttujia olivat sukupuoli, ikä, äidinkieli, asumis- ja perhemuoto, äidin ja isän koulutustaso, opiskelu tällä hetkellä, suoritetut tutkinnot, palkkatyöhön osallistuminen sekä työttöminä olevien työttömyysjakson pituus. Näiden lisäksi taustamuuttujiin sisältyi asuinkunta, helsinkiläisten asuinaluetyyppi (kanta- tai esikaupunki), tilastollinen kuntaryhmitys, luokitellut tiedot syntymämaasta sekä äidin ja isän syntymämaista, Suomeen muuttamisen ajankohta luokiteltuna, tieto Suomen kansalaisuudesta ja kuuluminen erilaisiin vähemmistöihin subjektiivisena kokemuksena.

Asiasanat

ajokortit; arvot; autoilu; hyvinvointivaltio; luottamus; maahanmuutto; nuoret; syrjintä; tulevaisuudenodotukset; turvattomuus; tyytyväisyys; työelämä; ympäristöasenteet

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Ajallinen kattavuus

2016

Aineistonkeruun ajankohta

2016-04-28 – 2016-08-10

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa, Vihti

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Helsingin seudulla asuvat 15-29-vuotiaat nuoret

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Vastaajien otos muodostettiin satunnaisotannalla Väestörekisterikeskuksen rekisteristä 14 kunnasta (Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti). Yhteensä Väestörekisterikeskuksesta tilattiin 8000 henkilön puhelinnumerot, ja 1002 henkilöä vastasi kyselyyn. Kiintiöinti tehtiin kolmen kriteerin mukaan: sukupuoli (mies, nainen), ikäryhmä (15 - 19, 20 - 24, 25 - 29), asuinkunta (14 kuntaa, joista Helsinki on jaettu kanta- ja esikaupunkiin). Helsingin seudun lisäaineiston tuhatta vastaajaa kohti noin 5200 puhelimitse tavoitettua nuorta kieltäytyi haastattelusta.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3136 Nuorisobarometri 2016

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu postinumeromuuttuja (t3) ja luokiteltu seuraavat muuttujat: muuttovuosi Suomeen (t9b) ja vastaajan sekä hänen vanhempiensa syntymämaat (t9a, t9_d, t9_e). Lisäksi äidinkieltä, syntymämaata ja pääasiallista toimintaa koskevat muu, mikä -tyyppiset avovastaukset on poistettu. Jätetyt avomuuttujat on käyty läpi tunnisteellisten tietojen varalta. Tietoarkiston tietojen poistot on tehty [hakasulkein].

Aineisto ei sisällä kysymyslomakkeen kysymystä k15_e.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan OIKPAINO, joka korjaa havainnon painoarvon aineistossa vastaamaan sen painoarvoa perusjoukossa sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan. Väestöosuudet laskettiin 31.12.2015 väkiluvuista.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) & Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Helsingin seudun Nuorisobarometri 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-12-05). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3279

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Brandt, Elina (2017), Helsingin seudun nuorten asenteet ajokortin ja auton omistusta kohtaan - tuloksia vuoden 2016 Nuorisobarometrista. HSL:n julkaisuja 13/2017.

Hirvonen, Jukka & Vanhatalo, Maaria (2018). Ympäristöasenteet ja kaupunkikehitys Helsingissä ja Vantaalla. Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia, kaupunkitutkimus ja -tilastot, Tutkimuksia 2018:1.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.