FSD3305 EVAn arvo- ja asennetutkimus syksy 2018

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA)

Asiasanat

arvot, asenteet, luottamus, maahanmuutto, sosiaaliturva, turvallisuus, uhat, ulkopolitiikka, yhteiskunnallinen asema, yhteiskunnallinen muutos

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten arvoja ja asenteita. Tällä kertaa teemoina ovat sosiaaliturvan uudistaminen, maahanmuutto, luottamus yhteiskunnan eri toimijoihin, yhteiskunnan viime aikaiset muutokset, turvallisuus ja Suomen ulkopolitiikan hoito.

Aluksi vastaajille esitettiin väittämiä yhteiskunnan eri osa-alueilta. Ne käsittelivät muiden muassa julkisia palveluita, maahanmuuttoa ja demokratian toimivuutta.

Sosiaaliturvan uudistamiseen liittyen kysyttiin vastaajien mielipiteitä mm. sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta, perusturvasta sekä etuuksien rahoituksesta ja tasosta. Maahanmuutosta esitettiin vastaajille useita väittämiä esimerkiksi Suomen ulkomaalaispolitiikan tiukkuudesta, maahanmuuttajien sosiaalieduista, rikollisuuden ja levottomuuksien lisääntymisestä sekä työelämän tarpeista.

Edelleen kysyttiin millaiseksi vastaajat kokevat oman asemansa suomalaisessa yhteiskunnassa ja kuinka suurta luottamusta he tuntevat yhteiskunnan eri toimijoita kohtaan. Lisäksi tiedusteltiin maailman muuttumisesta kymmenen viime vuoden aikana sekä pyydettiin vastaajia arvioimaan, kuinka suuriksi tai pieniksi uhkiksi he kokevat esimerkiksi hybridivaikuttamisen, terrori-iskun, tietovarkauden tai ilmaston lämpenemisen. Lopuksi vastaajat arvioivat Suomen ulkopolitiikan hoitoa ja kertoivat, miten he suhtautuvat EU-jäsenyyteen ja euroon. Lisäksi kartoitettiin näkemyksiä euron ja EMU-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista Suomelle nykyisessä taloustilanteessa.

Taustamuuttujia olivat sukupuoli, ikäryhmä, asuinkunnan koko, asuinmaakunta, peruskoulutus, ammatillinen koulutus, ammattiryhmä, työnantaja, työsuhde, toimiala, puoluekanta (mitä puoluetta äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt), ammatillinen keskusjärjestö ja yhteiskuntaluokka.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.