FSD3321 Töissä ja köyhä -kirjoitusaineisto 2015
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Töissä ja köyhä -kirjoitusaineisto 2015
Aineistonumero
FSD3321
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3321https://doi.org/10.60686/t-fsd3321
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Jakonen, Mikko (Jyväskylän yliopisto)
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu kirjoituksista, joissa käsitellään köyhyyden kokemuksia työssäkäyvien keskuudessa. Kirjoittajat ovat henkilöitä, joiden tulotaso on jäänyt matalaksi työssäkäynnistä huolimatta, esimerkiksi epätyypillisten työsuhteiden tai matalapalkka-alan vuoksi. Aineiston avulla pyrittiin kartoittamaan köyhyyden kokemuksia työssäkäyvien suomalaisten keskuudessa sekä lisäämään tietoa siitä, miten ilmiö näkyy ihmisten henkisessä hyvinvoinnissa, kehossa ja elämänlaadussa. Aineisto sisältää 135 vapaamuotoista kirjoitusta, jotka vaihtelevat pituudeltaan. Kirjoitukset kerättiin Jyväskylän yliopiston hankkeessa Köyhä, läski ja roska - Jakautuvan Suomen eriarvoistuvat ruumiit, johon rahoitus haettiin Koneen säätiön Jakautuuko Suomi? -rahoitushausta.
Kirjoitukset ovat henkilökohtaisia kuvauksia pienituloisten suomalaisten arjesta. Niissä käsitellään esimerkiksi mielenterveyttä, huolta rahan riittävyydestä sekä köyhyyden henkisiä ja fyysisiä vaikutuksia elämään. Kirjoittajat kuvaavat arkeaan, työhistoriaansa sekä elämänlaatuaan. Kirjoituspyynnössä vastaajia ohjeistettiin kertomaan esimerkiksi pätkätöiden ja sosiaaliturvan yhdistämisen mahdollisuuksista sekä kuvailemaan pienituloisen arkea ja epätyypillisen työn mahdollisia vaikutuksia perhe-elämään. Lisäksi pyydettiin kuvauksia köyhyyden ja heikkojen työolojen ruumiillisista vaikutuksista kuten jaksamisesta, nälästä ja lihomisesta sekä köyhyyden vaikutuksista mielialaan ja elämänhallintaan.
Taustatietoina aineistossa on kirjoittajan sukupuoli, syntymävuosi, luokiteltu asuinpaikka, siviilisääty, kuukausiansiot, koulutus ja työsuhteiden lukumäärä työuran aikana. Lisäksi on kerätty tieto siitä, onko kirjoittajalla lapsia ja mitä hän pääasiassa tekee arkisin. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Asiasanat
elintaso; elämänlaatu; epätyypillinen työ; kokemukset; köyhyys; osa-aikatyö; palkkatyö; pienituloiset; pätkätyö; ruumiillisuus; työelämä; työmarkkinat; vuokratyö
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työolot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Jakonen, Mikko (Jyväskylän yliopisto)
- Säilävaara, Jenny (Jyväskylän yliopisto)
Aineistonkeruun ajankohta
kesäkuu 2015 ( 2015-06 )
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Henkilöt, jotka ovat kokeneet köyhyyttä työssäkäynnistä huolimatta
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kirjoituskutsu julkaistiin Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla. Lisäksi sitä jaettiin sosiaalisessa mediassa. Kirjoituksista 12 kappaletta palautettiin verkkolomakkeen liitetiedostona ja muut verkkolomakkeen tekstikenttään kirjoitettuna. Neljä kirjoitusta on palautettu sisältäen vain taustatiedot.
Aineistonkeruun tekniikka
Oma kirjoitus tai päiväkirja: verkon kautta saatu
Keruuväline tai –ohje
Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje
Aineiston määrä
135 txt-tiedostoa. Lisäksi txt-tiedostoista tuotetut html-tiedostot.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tutkija on korvannut taustatiedoista kirjoittajan nimen muotoon "Alias". Tietoarkistossa kirjoituksista on tunnisteellisuussyistä poistettu kaikki suorat tunnisteet kuten nimet ja yhteystiedot. Lisäksi on tarvittaessa karkeistettu tai poistettu muita harvinaisia tai yksityiskohtaisia tietoja kuten tarkkoja työpaikkoja, diagnooseja sekä paikkakuntia. Poistot on tehty sekä kirjoittajaan että kolmansiin henkilöihin liittyen. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty hakasulkein.
Alkuperäinen aineisto sisälsi 170 vastausta. Kirjoittajista 136 on antanut luvan arkistointiin. Tietoarkistossa aineistosta on poistettu yksi kirjoitus, joka oli palautettu kaksi kertaa.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Jakonen, Mikko (Jyväskylän yliopisto): Töissä ja köyhä -kirjoitusaineisto 2015 [data]. Dataversio 1.0 (2019-06-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3321; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3321
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Jakonen, M. (2018). Kun palkka ei riitä elämiseen : työssäkäyvät köyhät valitsevat mieluummin epäsäännölisen työn työttömyyden sijaan. Demokraatti, p. 54.
Jakonen, M. (2019). Työssäkäyvän köyhän elämä vaatii jokapäiväistä rohkeutta. In I. Hetemäki, H. Koskinen, T. Pulkkinen, & E. Väliverronen (Eds.), Kaikenlaista rohkeutta (pp. 97-114). Helsinki, Finland: Gaudeamus.
Leino, Outi (2020) Pienituloisten lapsiperheiden huoltajien kokemuksia lapsiperheköyhyydestä. Kandidaatin tutkielma. Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma, Tampereen yliopisto.
Kukkonen, Kiira (2020). Köyhä ja korkeakoulutettu. Sisällönanalyysi työssäkäyvien korkeakoulutettujen kokemasta köyhyydestä. Itä-Suomen yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan kandidaatintutkielma.
Järvinen, Mari (2020) Prekaarissa työmarkkina-asemassa työskentelevien naisten kokemukset köyhyydestä. Pro Gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.
Hippi, Niina (2020) Epätyypillinen työ, köyhyys ja arjen hyvinvointi - Mitä merkitsee olla työssäkäyvä köyhä? Pro gradu-tutkielma. Yhteiskuntatieteiden laitos. Itä-Suomen yliopisto.
Leinonen, Jere. Syyt, seuraukset ja selviytymisstrategiat suomalaisten työssäkäyvien miesten kertomuksissa. Pro gradu -tutkielma. Sosiaalityön tutkinto-ohjelma. Tampereen yliopisto. Joulukuu 2020.
Kinnunen, Anne (2021). Köyhyys yksineläjänaisten kertomuksissa. Köyhyys rajoittaa siis monella tapaa omaa elämistä, olemista, jopa persoonaa. Kokkola: Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Sosiaalityön maisterintutkielma.
Puranen, Minna (2021) Köyhien epätyypillistä työtä tekevien naisten toimijuutta tukevat ja heikentävät tekijät. Aikuiskasvatustieteen kandidaatintutkielma. Kavatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto.
Nejlik, Jenna (2023). Prekariaatissa elävien naisten näkemyksiä yhteiskunnan valtapositoista. Yhteiskuntatieteiden kandidaatintutkielma. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.
Wahlqvist, H. (2023). Subjektiivinen köyhyys, terveys ja hyvinvointi. Yhteiskuntapolitiikan kandidaatintutkielma. Itä-Suomen yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.