FSD3345 Tasa-arvobarometri 2017
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tasa-arvobarometri 2017
Aineistonumero
FSD3345
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3345https://doi.org/10.60686/t-fsd3345
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tasa-arvotiedon keskus
- Tilastokeskus
Sisällön kuvaus
Tasa-arvobarometri 2017 mittaa sukupuolten tasa-arvoon liittyviä asenteita, mielipiteitä ja kokemuksia elämän eri osa-alueilla sekä niiden kehittymistä Suomessa. Tasa-arvobarometreja on kerätty aiemmin vuosina 1998, 2001, 2004, 2008 ja 2012, mutta niitä ei ole tallennettu Tietoarkistoon.
Barometrin aihealueina ovat koululaisten ja opiskelijoiden kokemukset tasa-arvon toteutumisesta oppilaitoksissa, palkansaajien ja yrittäjien kokemukset tasa-arvon toteutumisesta työpaikoilla, työelämän ulkopuolella olevien kokemukset tasa-arvon toteutumisesta työnhaussa, palkansaajien arviot työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä työpaikkojen suhtautumisesta perhevapaiden pitämiseen, sukupuolten tasa-arvon toteutuminen perheiden sisäisessä työnjaossa ja päätöksenteossa sekä seksuaalisen häirinnän ja sukupuoleen liittyvän vihapuheen kohtaaminen. Aiheita käsiteltiin useilla erilaisilla kysymyksillä ja väittämillä.
Taustamuuttujina ovat ikäryhmä, sukupuoli, asuinmaakunta, kotitalouden rakenne, koulutus, työelämään osallistuminen, ammattiasema, esimiesasema ja tulot.
Asiasanat
asenteet; kotityö; oppilaitokset; parisuhde; perheet; sukupuoli; sukupuolinen häirintä; tasa-arvo; tasa-arvosuunnitelmat; työelämä; vihapuhe; vähemmistöt; yhteiskunnallinen asema
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sukupuoli ja sukupuoliroolit (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tilastokeskus
Tuottajat
- Sosiaali- ja terveysministeriö
Ajallinen kattavuus
2017
Aineistonkeruun ajankohta
2017-09-01 – 2017-11-30
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Manner-Suomessa asuvat 15-74-vuotiaat henkilöt (poislukien laitosväestö)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Otoskoko oli 3 000 henkilöä. Otokseen kuuluvat edustivat poimintahetken kokonaisväestöä ikä- ja sukupuolijakaumaltaan sekä asuinpaikaltaan. Otos poimittiin 3.8.2017 SRS-otannalla otantakehikosta, joka muodostettiin Tilastokeskuksen ylläpitämästä väestötietokannasta. Tietokanta perustuu Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmään ja sitä päivitetään säännöllisesti. Tasa-arvobarometrin otannassa käytetyn otantakehikon väestötiedot oli päivitetty heinä-elokuun vaihteessa 2017. Otospoimintaan käytettiin SAS:in SURVEYSELECT-proseduuria (method=srs; n=3 000).
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
56
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
437 muuttujaa ja 1682 havaintoa.
Datan versio
1.0
Painokertoimet
Aineisto sisältää kaksi painokerrointa: analyysipainon ja otospainon. Aineisto (1 682 henkilöä) painotettiin vastaamaan tutkimuksen kohdeperusjoukkoa. Painotuksessa väestötietoina käytettiin vuoden 2017 marraskuun lopun tietoja (4 041 699 henkilöä). Painotus korjaa vastauskadon ja ylipeiton vaikutuksia ja huomioi väestötiedoissa tapahtuneet muutokset otoksen poiminta- ja painotusajankohtien välillä. Aineiston jokaiselle vastaajalle muodostettiin korottava paino ja analyysipaino. Otospaino on korottava, eli laskettaessa kokonaismääräestimaatteja tulokset ovat tarkastelussa kohdeperusjoukon tasolla. Tällöin painokerroin voidaan tulkita niin, että otokseen valittu henkilö edustaa painonsa osoittaman määrän henkilöitä kohdeperusjoukossa. Analyysipaino ei ole korottava, jolloin painon arvot vaihtelevat ykkösen molemmin puolin ja painojen summaksi tulee vastausaineiston koko (1 682 henkilöä). Aineiston painotuksen lähtökohtana oli peruspainot, jotka muodostettiin kunkin poimintayksikön sisältymistodennäköisyyden käänteislukuna. Koska aineistossa oli vastauskatoa, painotettaessa otoskoko korvattiin vastanneiden lukumäärällä ja näin peruspainoksi saatiin 4 041 699/1 682. Painojen kalibroinnissa peruspainoja muunnettiin niin, että estimointipainoilla otospaino ja analyysipaino voidaan tuottaa oikeat väestöjakaumat käytettyjen kalibrointimuuttujien mukaan. Kalibrointimuuttujina olivat sukupuoli, alue, ikäluokka ja tilastollinen kuntaryhmitys. Kalibrointiin käytettiin SAS-makro-ohjelmaa (Ranskassa kehitetty CALMAR2-makro).
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) & Tilastokeskus: Tasa-arvobarometri 2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-04-26). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3345
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Attila, Henna & Pietiläinen, Marjut & Keski-Petäjä, Miina & Hokka, Päivi & Nieminen, Markku (2018). Tasa-arvobarometri 2017. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 8/2018. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-3932-5
Julkaisut aineistosta
Välimäki, Sanni (2021) Isien hoitovapaisiin kohdistuvat näkemykset työpaikoilla ja siihen vaikuttavat tekijät. Kandidaatintutkielma. Turun yliopisto. Sosiaalitiede.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.