FSD3373 Hyvinvointi ja eriarvoisuus Suomessa 2012
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Hyvinvointi ja eriarvoisuus Suomessa 2012
Aineiston rinnakkainen nimi
WEBE 2012
Aineistonumero
FSD3373
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3373https://doi.org/10.60686/t-fsd3373
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kainulainen, Sakari (Diakonia-ammattikorkeakoulu)
- Saari, Juho (Itä-Suomen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin vastaajien hyvinvointia ja eriarvoisuuden kokemuksia. Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Hyvinvointi ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus eriarvoisessa yhteiskunnassa (WEBE) -hanketta (päätösnumero: 252317).
Aluksi vastaajilta kysyttiin, kuinka tyytyväisiä tai tyytymättömiä he ovat elämäänsä, millaiseksi he kokevat mielialansa, ovatko he saavuttaneet haluamiansa asioita ja millaiseen asemaan he sijoittaisivat itsensä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kotitalouden taloudellista tilannetta tiedusteltiin kysymällä nettotuloja ja sitä, miten hyvin vastaajat saavat tavanomaiset menot niillä katetuiksi.
Vastaajien terveydentilaa selvitettiin muun muassa liikkumisen, itsensä huolehtimisen ja masennuksen osalta. Vastaajille esitettiin myös useita väittämiä, joilla kartoitettiin vastaajan suhdetta työelämään, perhe-elämään ja asumiseen, yhteisöön sekä ympäristöön ja luontoon. Kysyttiin myös, millaisia tunteita vastaaja on kokenut viimeisen 12 kuukauden aikana.
Seuraavaksi kysyttiin, kuinka paljon vastaajat välittävät eri ihmisryhmien hyvinvoinnista ja kuinka paljon he luottavat ihmisiin. Heitä pyydettiin myös arvioimaan mahdollisuuksiaan saada apua läheisiltä. Lisäksi tiedusteltiin, millaisia mahdollisuuksia he kokevat yhteiskunnan tarjoavan itselleen verrattuna muihin suomalaisiin.
Lopuksi kysyttiin, kuinka hyvin tai huonosti vastaaja hallitsee elämäänsä ja kuinka läheltä he ovat kohdanneet erilaisia vastoinkäymisiä. Vastaajia pyydettiin arvioimaan toimeentulotukeen ja sosiaaliturvaan liittyviä väittämiä. Haluttiin myös tietää, mikäli joku kotitalouteen kuuluva on saanut joskus toimeentulotukea.
Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, ikä, syntymävuosi, siviilisääty, kotitalouden koko, perhemuoto, asumismuoto, asunnon omistussuhde, koulutus, työmarkkina-asema, kotikunta, maakunta ja tieto siitä, onko kotikunta sama kuin syntymäkotikunta.
Asiasanat
elämänlaatu; eriarvoisuus; hyvinvointi; terveys; toimeentulotuki; tunteet; tyytymättömyys; tyytyväisyys; yhteiskunnallinen asema
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaaliset olot ja indikaattorit (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Hyvinvointi ja eriarvoisuus SuomessaJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Kainulainen, Sakari (Diakonia-ammattikorkeakoulu)
Ajallinen kattavuus
2012
Aineistonkeruun ajankohta
2012-03-19 – 2012-05-15
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
20-64 -vuotiaat suomenkieliset mannersuomalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Aineisto kerättiin postikyselynä kohdistettuna työikäiseen väestöön. Vastaajat saivat halutessaan täyttää kyselylomakkeen internetin kautta. Osoitteet ja henkilöiden perustiedot saatiin poimimalla 5 000 suomalaisen satunnaisotos väestörekisterikeskuksesta. Kyselyyn vastasi 1888 henkilöä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
38
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tietoarkistossa aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu taustamuuttujat kotikunta (bv1), syntymäkotikunta (bv7) ja syntymäkotikunnan nimi (bv8). Kotikunnan nimi (bv2) on luokiteltu suurimpien kaupunkien mukaan. Samasta syystä aineistosta on poistettu ammattia kuvaavat avomuuttujat (V11, V12).
Painokertoimet
Painomuuttujan (bv12) muodostamisesta ei ole lisätietoja.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kainulainen, Sakari (Diakonia-ammattikorkeakoulu) & Saari, Juho (Itä-Suomen yliopisto): Hyvinvointi ja eriarvoisuus Suomessa 2012 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-06-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3373
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Niemelä, Mikko & Saari, Juho (2013) Suomalaisen yhteiskunnan notkelmat. Teoksessa: Huono-osaisten hyvinvointi Suomessa (toim. Niemelä, Mikko & Saari, Juho), 6-21. Helsinki: Kelan tutkimusosasto. Teemakirja; 10.
Julkaisut aineistosta
Yksinäisten Suomi (2016). Toim. Saari, Juho. Helsinki: Gaudeamus.
Heiskanen, Aino (2021) Päätöspuihin perustuvat koneoppimismenetelmät ekonometriassa. Kandidaatin tutkielma, Tampereen yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.