FSD3382 European Values Study 2018-2019: Suomen ruotsinkielisten aineisto

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

European Values Study 2018-2019: Suomen ruotsinkielisten aineisto

Aineistonumero

FSD3382

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3382
https://doi.org/10.60686/t-fsd3382

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • von Schoultz, Åsa (Helsingfors universitet)
  • Himmelroos, Staffan (Helsingfors universitet)
  • Vento, Isak (Helsingfors universitet)

Sisällön kuvaus

Suomessa toteutettu ruotsinkielinen European Values Study 2018-2019 -aineisto on väestötutkimus, joka kartoittaa monipuolisesti suomenruotsalaisten moraalisia, uskonnollisia, yhteiskunnallisia ja sosiaalisia asenteita sekä arvoja. Kyselyssä käsitellään muun muassa eri ihmisryhmien välistä tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä uskonnollista käyttäytymistä, demokratiaa ja kansalaisuutta. Tutkimuskeruuta rahoitti Svenska litteratursällskapet i Finland. Kysely on yhdenmukainen vuoden 2017 kansainvälisen EVS-kyselyn kanssa (Suomen aineisto: FSD3213), pois lukien muutamia erityisesti suomenruotsalaisille suunnattuja kysymyksiä (q63 - q66), jotka käsittelivät terveyspalveluja, ulkomailla asumista sekä suomen ja ruotsin kielen käyttöä.

Kyselyn aluksi vastaajalta tiedustellaan hänelle tärkeimpiä asioita elämässä sekä subjektiivisia kokemuksia onnellisuudestaan ja terveydentilastaan. Seuraavaksi kysytään järjestötoimintaan osallistumisesta ja luottamuksesta sekä ennakkoluuloista eri ihmisryhmien välillä. Tästä seuraa väittämät työnteosta. Vastaajalta tiedustellaan mm. mitkä ovat hänelle tärkeimpiä asioita työssä ja miten suhtautuu työttömyyteen.

Seuraavat kysymykset koskevat uskonnollista käyttäytymistä, parisuhdetta ja perhe-elämää. Vastaajalta kysytään uskontokuntiin kuulumisesta ja sisältyykö hänen elämäänsä uskonnollisia tapoja, kuten rukoilua ja kirkossa käyntiä. Edelleen kysytään parisuhteen onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä, uskosta avioliittoinstituutioon, sukupuolten välisestä työnjaosta ja tasa-arvosta sekä siitä, mitkä ovat lasten toivottavimpia ominaisuuksia.

Seuraavat kysymykset koskevat poliittisia asenteita ja käyttäytymistä, kansanvaltaa ja yhteiskunnan järjestystä. Vastaajalta tiedustellaan osallistumisesta politiikkaan, yksilön ja yhteiskunnan vastuunjaosta, suhtautumisesta vapaisiin markkinoihin ja yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta tärkeimmistä asioista. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin luottamuksesta eri yhteiskunnan instituutioihin ja demokratiasta. Esimerkiksi vastaajalta tiedusteltiin, mitkä ovat välttämättömiä demokratian ominaisuuksia ja miten arvioi demokratian toteutumista Suomessa tällä hetkellä.

Kyselyn lopussa kysymykset koskevat eri asioiden, kuten prostituution ja kuolemanrangaistuksen hyväksyttävyyttä, alueellista identiteettiä ja sen määrittelemistä, vaalikäyttäytymistä ja suhtautumista maahanmuuttajiin. Vastaajalle esitettiin lopussa myös väitteitä liittyen ympäristöasioihin, viranomaisten oikeuksista kansalaisten tietoihin ja sosiaaliseen vastuunkantoon läheisistä ja tuntemattomista.

Aineistossa on runsaasti taustamuuttujia, kuten vastaajan ikä, sukupuoli, siviilisääty, syntymämaa, lasten lukumäärä, koulutus, pääasiallinen toiminta, tulot ja vanhempien koulutustasot. Kyselyssä on tietoja myös vastaajan puolisosta.

Asiasanat

arvot; avioliitto; demokratia; etiikka; kasvatus; luottamus; maahanmuutto; moraali; onnellisuus; parisuhde; poliittinen osallistuminen; poliittiset asenteet; poliittiset järjestelmät; suomenruotsalaiset; tasa-arvo; työ; uskonnollisuus; ympäristönsuojelu; äänestäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

EVS (European Values Study) ja WVS (World Values Survey)

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • von Schoultz, Åsa (Helsingfors universitet)
  • Himmelroos, Staffan (Helsingfors universitet)
  • Vento, Isak (Helsingfors universitet)

Tuottajat

  • Svenska litteratursällskapet i Finland

Ajallinen kattavuus

2018 – 2019

Aineistonkeruun ajankohta

2018-11-26 – 2019-01-31

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

ruotsinkieliset suomalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Otoksen koko oli 3600, joista kyselyyn vastasi 1315. Kaikilla vastaajilla oli mahdollista vastata joko sähköisellä tai paperisella lomakkeella. Vastaajien kesken arvottiin elokuvalippuja.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: ruotsi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistoon on tehty kysymyslomakkeessa olleet filtterit vain vastaajaan liittyen pois lukien kotitaloudessa asuvien henkilöiden määrää, lasten lukumäärää ja ammattiasemaa käsittelevät muuttujat niiden epäselvyyden vuoksi. Filtterit eivät näy datassa muuttujien selitteistä vaan kyselylomakkeesta. Jos kysely tehtiin sähköisenä, filtterit tulivat dataan automaattisesti näiden vastaajien osalta.

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu tunnistamisen mahdollistavia tietoja ammattiavomuuttujista. Tietoarkiston merkinnät on tehty tuplahakasulkein ja tutkijan yksöishakasuluin.

Aineisto ei sisällä muita avomuuttujia kuin ammattiasemaan ja valmistumisvuoteen liittyvät avovastaukset.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

von Schoultz, Åsa (Helsingfors universitet) & Himmelroos, Staffan (Helsingfors universitet) & Vento, Isak (Helsingfors universitet): European Values Study 2018-2019: Suomen ruotsinkielisten aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-12-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3382

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Taipale, Sakari (2019): Technological Drivers and Sociocultural Change. In: Intergenerational Connections in Digital Families, 25-39. Cham: Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-030-11947-8_3.

Brusas, Emilia (2020) Hur miljöattityder påverkar ungas politiska deltagande i Svenskfinland. Kandidatavhandling. Svenska social- och kommunalhögskolan, Helsingfors universitet.

Harjula, Mikael & Himmelroos, Staffan (2020): "En kartläggning av utlandsfinlandssvenskarna - vad kännetecknar svenskspråkiga utlandsfinländare och deras förhållande till Finland?", Finsk Tidskrift (5), s. 25-41.

Karhu, Juha (2020). Rukoilun merkityksestä juutalaisuudessa: Pro gradu -kyselytutkimus Suomen juutalaisten rukoilemiseen liittyvistä käsityksistä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Lähi-idän tutkimuksen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202012155200.

Vento, Isak (2021): Homeland Political Trust Among Emigrants: The Case of Finland-Swedes. In: Frontiers in Political Science 3: 1-7. doi: 10.3389/fpos.2021.642037.

Näsman, Marina and Nyqvist, Fredrica (2022): "Life satisfaction and social capital in different age groups in Finland: Data from the European Values Study". In: Finnish Journal of Social Research 15: 45-62. https://doi.org/10.51815/fjsr.117102

Himmelroos, Staffan and Vento, Isak (2022): "The tie that binds? A comparison of ethnicity-based party ties among emigrated and resident citizens". In: Comparative Migration Studies 10 (1): 1-20.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.