FSD3393 Työttömän tarina -kirjoituskilpailu 2018

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Näre, Lena (Helsingin yliopisto)
  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Arkisto

Asiasanat

aktiivimalli, arki, elämänhallinta, köyhyys, sosiaaliturva, toimeentulo, työ- ja elinkeinotoimistot, työkyky, työttömyys, työttömyysturva, työvoimapolitiikka, työvoimatoimistot, yhteiskunnallinen asema

Sisällön kuvaus

Työttömän tarina -kirjoituskilpailulla kartoitettiin työttömyyttä kokeneiden suomalaisten ajatuksia siitä, millaista on olla työtön Suomessa. Tämä laaja aineisto sisältää 165 vastaajan kirjoitukset koskien työttömyyttä, työnhakua ja toimeentuloa. Kirjoitukset vaihtelevat niin tyyliltään kuin pituudeltaan. Keruu järjestettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Lena Näreen yhteistyönä. Kilpailussa jaettiin raha- ja kirjapalkintoja.

Kilpailukutsussa ohjeistettiin kertomaan omista kokemuksista työttömyyteen liittyen tai miltä esimerkiksi läheisen työttömyys on tuntunut. Useissa kirjoituksissa käydään läpi työttömyyteen johtaneita tapahtumia kuten sairastumista, lomautuksia ja irtisanomisia. Kirjoituksissa kuvaillaan työttömyysjaksojen aikaista arkea sekä mahdollisen työllistymisen aikaansaamaa muutosta kirjoittajan elämänlaadussa. Kirjoituskutsussa pyydettiin näkemyksiä myös työllistämistoimenpiteistä ja työttömille suunnatuista palveluista. Osassa kirjoituksia käsitellään työttömyyttä yhteiskunnallisella tasolla oman arjen tarkastelun lisäksi. Keruu ajoittui niin, että kirjoittajilla on kokemusta myös työvoimapoliittisesta aktiivimallista.

Taustatietoina kysyttiin vastaajan nimeä tai nimimerkkiä, ammattia, syntymäaikaa, postitoimipaikkaa ja sukupuolta. Aineistosta on tehty jatkokäyttäjälle html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.