FSD3408 Velkaantuminen ja häpeä -kirjoitusaineisto 2019-2020

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Syrjänen, Anne (Itä-Suomen yliopisto)

Asiasanat

elämäntilanne, henkilökohtainen talous, häpeä, luottotiedot, maksuhäiriöt, maksukyky, raha, rahankäyttö, stigmat, syyllisyys, talous, tunteet, velat, velkaantuminen

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu vapaamuotoisista kirjoitusvastauksista, joissa kirjoittajat käsittelevät erilaisia tunteita ja kokemuksia velkaantumiseen liittyen.

Kirjoituskutsussa kysyttiin muun muassa, miten velkaantuminen on tapahtunut, miten häpeä liittyy velkaantumisen syihin ja alkuvaiheisiin, ja millaisissa tilanteissa on kokenut tai kokee häpeää. Lisäksi kirjoituskutsussa kysyttiin avun hakemisesta, ja millainen on tilanne velkaantumisen ja häpeän suhteen nyt.

Keskeisiksi teemoiksi kirjoituksissa nousivat esimerkiksi erilaiset velkaantumiseen liittyvät elämäntilanteet ja niiden kuvaukset, lainan otto, pikavipit, taloudellinen ahdinko ja yleisesti toimeentuloon ja velkajärjestelyihin liittyvät asiat.

Taustatietoina on kysytty sukupuolta, ikäryhmää, ikää velkaantumisen alussa ja korkeinta loppuun suoritettua koulutusta. Aineistosta on tehty jatkokäyttäjälle html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.