FSD3425 Kokemuksia itsensä johtamisesta asiantuntijatyössä 2020
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kokemuksia itsensä johtamisesta asiantuntijatyössä 2020
Aineistonumero
FSD3425
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3425https://doi.org/10.60686/t-fsd3425
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Heikkilä, Saara (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu vapaamuotoisista kirjoitusvastauksista, joissa vastaajat kuvaavat kokemuksiaan itsensä johtamisesta työssä. Tutkimukseen etsittiin henkilöitä, jotka työskentelevät asiantuntijaorganisaatioissa.
Kirjoitusohjeessa pyydettiin vastaajia kertomaan muun muassa, mitä itsensä johtaminen tarkoittaa omalla kohdalla ja miten se ilmenee työssä. Lisäksi vastaajia pyydettiin kertomaan, miten vastaajat kokevat esimiehen toiminnan ja kiinnostuksen suhteessa itsensä johtamiseen. Kirjoituskutsussa kysyttiin myös työkykyyn vaikuttavista tekijöistä ja työssä olevista vaikutusmahdollisuuksista.
Kirjoittajilta kerättiin taustatietoina sukupuoli, ikä ja luokiteltuina tietoina asuinpaikka, koulutusaste ja ammattiryhmä. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.
Asiasanat
asiantuntijaorganisaatiot; henkilöstöjohtaminen; hyvinvointi; itsensä johtaminen; itseohjautuvuus; johtajuus; omatoimisuus; työhyvinvointi; työkyky; työtyytyväisyys; työviihtyvyys
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Työolot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työterveys (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Heikkilä, Saara (Tampereen yliopisto)
Aineistonkeruun ajankohta
2020-02-03 – 2020-02-29
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Henkilöt, jotka työskentelevät asiantuntijaorganisaatioissa
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kirjoituskutsua on jaettu asiantuntijaorganisaatioihin.
Aineistonkeruun tekniikka
Oma kirjoitus tai päiväkirja: verkon kautta saatu (Penna-kirjoitusaineistojen keruutyökalu)
Keruuväline tai –ohje
Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje
Aineiston määrä
17 tiedostoa txt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.1
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto on tarkastettu Tietoarkistossa, eikä se sisältänyt tunnistetietoja.
Arkistoidusta aineistosta puuttuu yksi kirjoitus, jonka arkistointiin ei saatu lupaa.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Heikkilä, Saara (Tampereen yliopisto): Kokemuksia itsensä johtamisesta asiantuntijatyössä 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.1 (2020-08-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3425
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Leinonen, Eevi (2021) Työkyvyn rakennuspalikat asiantuntijatyössä : Asiantuntijatyötä tekevien kokemuksia työkyvystä. Yhteiskuntatutkimuksen kandidaatintutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto.
Lumio, Emilia (2021). "On kyllä ihan ykkösasia, että suhde esimieheen on kunnossa": Kokemuksia esihenkilötyön merkityksestä asiantuntijatyössä. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, Tampereen yliopisto.
Kulju, Roosa (2021). Itsensä johtaminen ja työkyky asiantuntijaorganisaatioissa. Johtamisen oppiaineen kandidaatin tutkielma. Jyväskylä: Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu.
Konttinen, Pinja (2022). Itsensä johtamisen haasteet ja mahdollisuudet työelämän muutoksen näkökulmasta. Yhteiskuntatutkimuksen kandidaatintutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto.
Niilo-Rämä, Johanna (2022). "Esihenkilötyön merkitys itsensä johtamisessa". Yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkielma. Yhteiskuntatieteiden- ja filosofian laitos. Jyväskylän yliopisto.
Lehtonen, S. (2023). Itsensä johtaminen asiantuntijatyössä - Esihenkilön toiminnan vaikutukset itsensä johtamiseen. Helsinki: Helsingin yliopisto.
Tietäväinen, Maija. 2023. Esihenkilötyön merkitys itsensä johtamisessa ammatillisen asiantuntijuuden näkökulmasta katsottuna. Aikuiskasvatustieteen proseminaarityö. Jyväskylän yliopisto. Avoin yliopisto.
Joentausta, T. 2024. Itsensä johtamisen vaikutus työhyvinvointiin. Kasvatustieteiden kandidaatintyö. Turun yliopisto:Turku
Sutinen Leena (2023). Asiantuntijoiden itsensä johtamisen mahdollisuudet erilaisten tyyppien valossa. Aikuiskasvatustieteen kandidaatin tutkielma. Jyväskylän yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.