FSD3464 Terveys ja poliittinen kiinnittyminen 2016
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Terveys ja poliittinen kiinnittyminen 2016
Aineistonumero
FSD3464
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3464https://doi.org/10.60686/t-fsd3464
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Mattila, Mikko (Helsingin yliopisto. Valtiotieteellinen tiedekunta)
- Lahtinen, Hannu (Helsingin yliopisto. Valtiotieteellinen tiedekunta)
- Rapeli, Lauri (Åbo Akademi)
- Sund, Reijo (Helsingin yliopisto. Valtiotieteellinen tiedekunta)
- Wass, Hanna (Helsingin yliopisto. Valtiotieteellinen tiedekunta)
Sisällön kuvaus
Aineistossa on kartoitettu vastaajien poliittiseen kiinnittymiseen ja terveyteen liittyviä asioita. Pääteemoja aineistossa ovat äänestyskäyttäytyminen 2015 eduskuntavaaleissa, yhteiskunnallinen osallistuminen ja aktiivisuus, oma terveydentila, luottamus poliittisiin tahoihin sekä mielipiteet terveyspalvelujen järjestämisestä. Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia.
Vastaajilta tiedusteltiin, olivatko he äänestäneet vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, ja mitä puoluetta he olivat äänestäneet. Vastaajat kertoivat, olivatko he tehneet erilaisia yhteiskunnallisen osallistumisen muotoja, kuten toimineet jossakin puolueessa tai allekirjoittaneet kansalaisaloitteen.
Vastaajien terveydentilaa kartoitettiin muun muassa pyytämällä arvioimaan yleistä terveydentilaansa, omaa liikkumiskykyä, kykyä huolehtia itsestä, päivittäisistä toimista suoriutumista, sekä kipujen, ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden tasoa. Tutkittavat kertoivat, vaikeuttaako heidän päivittäistä elämäänsä jokin pitkäaikainen sairaus, vamma tai mielenterveydenongelma. Vastaajat kertoivat pituutensa ja painonsa sekä sen, onko heillä jokin lääkärin toteama sairaus.
Vastaajille esitettiin erilaisia poliittiseen osallistumiseen liittyviä väitteitä. Vastaajia pyydettiin arvioimaan, kuinka paljon he luottavat esimerkiksi eduskuntaan, hallitukseen, poliitikkoihin tai kuntapäättäjiin. Lisäksi kysyttiin yhteiskunnallista tietämystä mittaavia kysymyksiä ja vastaajan omaa sijoittumista vasemmisto-oikeisto-akselille. Lopuksi vastaajat ottivat kantaa terveyspalveluihin liittyviin väittämiin, kuten pitäisikö hyvätuloisten maksaa pienituloisia enemmän julkisista terveyspalveluista, tai pitäisikö terveys- ja sosiaalipalvelut tuottaa ensisijaisesti julkisina palveluina.
Taustatietoja aineistossa ovat syntymävuosi, sukupuoli, äidinkieli, kotitalouden yhteenlasketut bruttokuukausitulot, koulutus, siviilisääty, kotitalouden koko, mahdollisen työttömyyden kesto sekä ammatti.
Asiasanat
hyvinvointi; luottamus; mielipiteet; poliittinen osallistuminen; poliittiset asenteet; politiikka; terveydentila; terveys; terveyspalvelut; äänestäminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Feelback Oy
Ajallinen kattavuus
2016
Aineistonkeruun ajankohta
2016-01-15 – 2016-02-18
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Manner-Suomen kaikki 18 vuotta täyttäneet
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Ositus äidinkielen, ikäryhmän ja sukupuolen mukaan.
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Avokysymyksenä kysytty tulomuuttuja Q51 on muutettu Tietoarkistossa numeeriseksi, ja samalla vaihteluväleinä annetut vastaukset on muutettu keskiarvoksi (esimerkiksi 2000-3000 e = 2500 e). Tällaisia vastauksia oli viisi.
Tunnisteellisuussyistä ammattimuuttujista Q54_1 ja Q55_1 on Tietoarkistossa poistettu tunnisteelliset vastaukset. Muutetut vastaukset on merkitty hakasulkein. Vain yhden vastauksen sisältänyt äidinkielen avomuuttuja on poistettu.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Mattila, Mikko (Helsingin yliopisto) & Lahtinen, Hannu (Helsingin yliopisto) & Rapeli, Lauri (Åbo Akademi) & Sund, Reijo (Helsingin yliopisto) & Wass, Hanna (Helsingin yliopisto): Terveys ja poliittinen kiinnittyminen 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-01-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3464
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Mikko Mattila & Lauri Rapeli & Hanna Wass & Peter Söderlund (2017): Health and Political Engagement. Routledge: Abingdon.
Mattila, Mikko (2020) Does Poor Health Mobilize People into Action? Health, Political Trust and Participation. European Political Science Review 12(1): 49-65.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.