FSD3489 Luontoympäristössä työskentelevien varhaiskasvattajien kokemuksia työhyvinvoinnista 2020

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Luontoympäristössä työskentelevien varhaiskasvattajien kokemuksia työhyvinvoinnista 2020

Aineistonumero

FSD3489

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3489
https://doi.org/10.60686/t-fsd3489

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Tammisalo, Venla (Tampereen yliopisto)

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu 12 haastattelusta, joiden painopisteenä ovat metsäryhmissä toimivien varhaiskasvattajien käsitykset ja kokemukset työstä ja työhyvinvoinnista. Aineisto on kerätty keväällä 2020 koronapandemian aikana Microsoft Teamsin välityksellä.

Haastatteluiden runkona toimivat tietyt kysymykset ja teemat, jotka kartoittavat haastateltavien työtä erilaisissa metsä- ja luontosuuntautuneissa varhaiskasvatusryhmissä. Tällaisissa ryhmissä suurin osa toiminnasta ja opetuksesta tapahtuu luontoympäristössä. Haastatteluissa kysyttiin muun muassa, miten on päätynyt työskentelemään metsäryhmässä, millainen metsä on työympäristönä, ja miten metsä vaikuttaa työyhteisöön. Lisäksi kysyttiin, miten opettajan osaaminen toteutuu metsäryhmässä ja miten metsäryhmässä työskentely vaikuttaa työhyvinvointiin.

Taustatietoina aineistossa on haastattelupäivämäärä, ikäluokka, sukupuoli, koulutus, työkokemus ylipäänsä ja työkokemus metsäryhmässä. Aineistosta on tehty jatkokäyttäjälle html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Asiasanat

ammattitaito; hyvinvointi; luonto; päiväkodit; sosiaalinen tuki; työhyvinvointi; työtyytyväisyys; työyhteisöt; työympäristö; varhaiskasvatus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tammisalo, Venla (Tampereen yliopisto)

Aineistonkeruun ajankohta

2020-04-07 – 2020-05-07

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Varhaiskasvatuksen luontoryhmissä vähintään kaksi vuotta toimineet opettajat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Ei-todennäköisyysotanta: osallistuja-avusteinen poiminta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Haastateltavia etsittiin sosiaalisesta mediasta ja metsäryhmiä koskevista uutisista. Sosiaalisen median kanavista käytettiin Facebookia sekä Facebook Messengeriä. Sosiaalisen median sekä uutisten kautta tavoitetut opettajat neuvoivat ottamaan yhteyttä heille tuttuihin kokeneisiin metsäryhmien opettajiin.

Aineistonkeruun tekniikka

Verkkohaastattelu

Itsetäytettävä lomake: sähköpostilomake

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

12 tiedostoa odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto on anonymisoitu tutkijan toimesta, eli haastateltavan nimi, työpaikka, kollegoiden nimet sekä mainittujen paikkakuntien nimet on kategorisoitu yleisempään muotoon. Myös haastatteluissa mainitut yhdistysten nimet, joista haastateltavan saattaisi tunnistaa, anonymisoitiin. Tietoarkistossa haastateltavien iät luokiteltiin viiden vuoden välein ja muutamia epäsuoria tunnisteita poistettiin tunnisteellisuussyistä. Tietoarkistossa tehdyt anonymisoinnit on merkitty tekstiin [[tuplahakasulkein]].

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Tammisalo, Venla (Tampereen yliopisto): Luontoympäristössä työskentelevien varhaiskasvattajien kokemuksia työhyvinvoinnista 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-07-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3489

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Tammisalo, Venla (2020). Luonto työympäristönä lisää työhyvinvointia - Haastattelututkimus kokeneiden varhaiskasvatuksen opettajien työskentelystä luontoryhmissä. Varhaiskasvatuksen pro gradu -tutkielma. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, Tampereen yliopisto

Julkaisut aineistosta Tooltip

Tammisalo, Venla (2020). Luonto työympäristönä lisää työhyvinvointia - Haastattelututkimus kokeneiden varhaiskasvatuksen opettajien työskentelystä luontoryhmissä. Varhaiskasvatuksen pro gradu -tutkielma. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, Tampereen yliopisto.

Tornberg, Maria (2024) "Me saatetaan siis tutkii vaikka tunnin jotain pientä leppäkerttuu" : luonto oppimisympäristönä luontoryhmissä työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien kertomuksissa. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Oulun yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202406044187

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.