FSD3501 Vertais- ja jakamistalouden ilmiöt kotitaloudessa 2019

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Tilastokeskus

Asiasanat

jakamistalous, joukkorahoitus, kestävä elämäntapa, kestävä kehitys, kestävä kulutus, kiertotalous, kirpputorit, kulutustottumukset, naapuriapu, uudelleenkäyttö, virtuaalivaluutta, yhteiskäyttö

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten kokemuksia jakamistaloudesta ja siihen liittyvien palveluiden käytöstä. Jakamistaloudella tarkoitetaan toimintaa, jossa ihmiset antavat, myyvät, lainaavat tai vuokraavat tavaroita tai palveluita toisilleen sen sijaan, että kaikki pitäisi ostaa uutena tai omistaa itse. Kyselyyn oli mahdollista vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tutkimuksen rahoittivat Tilastokeskuksen lisäksi Kuluttajatutkimuskeskus, Kuluttajaliitto, Sitra, työ- ja elinkeinoministeriö, Helsingin kaupunki ja verohallinto.

Aineisto kattaa sekä perinteiset että uudemmat palvelut jakamistalouteen liittyen. Perinteisillä palveluilla tarkoitetaan mm. kirpputoreja, huutokauppoja, naapuriapua ja kimppakyytejä. Uudemmilla palveluilla tarkoitetaan monia internet-alustojen avulla järjestettyjä palveluja, kuten auton tai asunnon lyhytaikaista vuokrausta tai rahan lainaamista perinteisten pankkien ulkopuolelta. Vastaajilta kysyttiin esimerkiksi käytetyn tavaran ostamisesta ja myymisestä sekä tavaroiden lainaamisesta. Lisäksi kartoitettiin muiden auttamista, hävikkiruuan ostoa sekä kryptovaluutan määrää kotitaloudessa.

Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, luokiteltu ikä, koulutustaso, kotitalouden rakenne, asuinympäristö, tulot sekä vastaajan ja tämän puolison elämäntilanne.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.