FSD3501 Vertais- ja jakamistalouden ilmiöt kotitaloudessa 2019
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Vertais- ja jakamistalouden ilmiöt kotitaloudessa 2019
Aineistonumero
FSD3501
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3501https://doi.org/10.60686/t-fsd3501
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Tilastokeskus
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten kokemuksia jakamistaloudesta ja siihen liittyvien palveluiden käytöstä. Jakamistaloudella tarkoitetaan toimintaa, jossa ihmiset antavat, myyvät, lainaavat tai vuokraavat tavaroita tai palveluita toisilleen sen sijaan, että kaikki pitäisi ostaa uutena tai omistaa itse. Kyselyyn oli mahdollista vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tutkimuksen rahoittivat Tilastokeskuksen lisäksi Kuluttajatutkimuskeskus, Kuluttajaliitto, Sitra, työ- ja elinkeinoministeriö, Helsingin kaupunki ja verohallinto.
Aineisto kattaa sekä perinteiset että uudemmat palvelut jakamistalouteen liittyen. Perinteisillä palveluilla tarkoitetaan mm. kirpputoreja, huutokauppoja, naapuriapua ja kimppakyytejä. Uudemmilla palveluilla tarkoitetaan monia internet-alustojen avulla järjestettyjä palveluja, kuten auton tai asunnon lyhytaikaista vuokrausta tai rahan lainaamista perinteisten pankkien ulkopuolelta. Vastaajilta kysyttiin esimerkiksi käytetyn tavaran ostamisesta ja myymisestä sekä tavaroiden lainaamisesta. Lisäksi kartoitettiin muiden auttamista, hävikkiruuan ostoa sekä kryptovaluutan määrää kotitaloudessa.
Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, luokiteltu ikä, koulutustaso, kotitalouden rakenne, asuinympäristö, tulot sekä vastaajan ja tämän puolison elämäntilanne.
Asiasanat
jakamistalous; joukkorahoitus; kestävä elämäntapa; kestävä kehitys; kestävä kulutus; kiertotalous; kirpputorit; kulutustottumukset; naapuriapu; uudelleenkäyttö; virtuaalivaluutta; yhteiskäyttö
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Kulutus ja kuluttajakäyttäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tietoyhteiskunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tilastokeskus
Ajallinen kattavuus
2019
Aineistonkeruun ajankohta
2019-09-16 – 2019-11-30
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Kotitalous
Perusjoukko/otos
18 - 65-vuotiaat suomalaiset (poislukien vakituisesti laitoksissa asuvat henkilöt)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Satunnaisotokseen valikoitui 3000 henkilöä Tilastokeskuksen Suomen väestöä koskevasta tietokannasta. Ensisijaisesti tavoiteltiin otokseen valikoitunutta henkilöä, mutta kuka vain täysi-ikäinen henkilö kotitaloudesta sai vastata kyselyyn. Otokseen valikoituneille lähetettiin ensin kotiin kirje, jossa ohjeistettiin vastaamaan kyselyyn verkossa. Tarvittaessa otoskohteita tavoiteltiin uudelleen postitse, sähköpostitse tai puhelimitse tarjoten mahdollisuus myös puhelinhaastatteluun.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
45
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tunnisteellisuussyistä Tilastokeskus on luokitellut vastaajan iän kymmenen vuoden tarkkuudella. Tietoarkistossa mikä muu -tyyppisistä avomuuttujista karkeistettiin tietoja tarvittaessa.
Painokertoimet
Tutkimukseen hyväksytysti osallistuneet kotitaloudet saavat painokertoimen, jolla niiden tiedot korotetaan edustamaan perusjoukon tietoja. Kotitalouksille muodostetaan aluksi asetelmapainot käyttäen hyväksi kotitalouden todennäköisyyttä tulla valituksi otokseen. Tämän jälkeen hyväksytyn otoksen asetelmapainoja muokataan siten, että ne ottavat huomioon tutkimuksessa syntyneen vastauskadon. Nämä otostason tietojen perusteella vastauskatokorjatut painot kalibroidaan CALMAR-makrolla vastaamaan perusjoukon keskeisiä tunnettuja jakaumia. Menettelyllä pyritään pienentämään kadon valikoivuuden aiheuttamaa harhaa ja tuottamaan mahdollisimman tarkkoja estimaatteja tärkeimmille tutkimusmuuttujille. Aineiston painojen kalibroinnissa käytettiin seuraavia tietoja: alue, kotitalouden koko sekä jäsenten ikä- ja sukupuoliryhmät. Aineistoa analysoidessa painoa tulisi aina käyttää.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Tilastokeskus: Vertais- ja jakamistalouden ilmiöt kotitaloudessa 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-05-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3501
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Tilastokeskus (2019) Vertais- ja jakamistalous 2019. Keruun kuvaus.
Julkaisut aineistosta
Tilastokeskus (2020) Yli 70 prosenttia kotitalouksista ostanut tavaraa kirpputoreilta. Verkkojulkaisu. https://www.stat.fi/tup/kokeelliset-tilastot/vertais-ja-jakamistalous/yli-70-prosenttia-kotitalouksista/index.html. Viitattu 4.6.2021.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.