FSD3502 Julkinen taide aluerakentamisessa ja -kehittämisessä 2018-2019
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Julkinen taide aluerakentamisessa ja -kehittämisessä 2018-2019
Aineistonumero
FSD3502
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3502https://doi.org/10.60686/t-fsd3502
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore
Sisällön kuvaus
Aineisto sisältää litteroituja asiantuntijahaastatteluita liittyen julkisen taiteen käyttöön aluerakentamisessa ja -kehittämisessä. Haastateltavat ovat Suomessa työskenteleviä yksityisten rakennuttajien edustajia rakennus- tai konsulttiyhtiöistä, julkisen taiteen asiantuntijoita sekä kolmannella sektorilla toimiva kaupunkiaktivisti. Haastatteluissa asiantuntijat kertovat mm. siitä, millaisia perusteita eri taustaorganisaatioihin kuuluvat toimijat 2020-luvulle tultaessa näkevät taidehankinnalle ja kuinka he ymmärtävät taiteen vaikutukset aluerakentamisessa.
Luonteeltaan haastattelut olivat puolistrukturoituja teemahaastatteluita. Teemat lähetettiin haastatettaville etukäteen ja heille kerrottiin, että kokemusperäinen tieto käy hyvin, mikäli heillä ei ole käytettävissään aihepiiriin liittyvää seurantaa tai selvityksiä. Teemojen järjestys ja painotus vaihteli hieman haastateltavasta riippuen. Yksityisen rakennus- tai konsulttiyhtiöiden edustajat toimivat pääkaupunkiseudulla ja heidän haastatteluissansa keskeisenä teemana ovat aluerakentamisen taideinvestointien hyödyt. Taiteen alan edustajat toimivat ympäri Suomea ja heidän haastatteluissa kolme isoa teemaa ovat 1) kaupunkialueiden identiteetti, 2) asukkaiden viihtyminen sekä 3) alueiden ja kaupunkien kilpailukyky ja brändi. Kullekin haastateltavalle esitettiin lisäksi erikseen kysymyksiä alue- ja taidehankkeista, joissa heidän tiedettiin olleen mukana.
Jos haastateltavilla riitti aikaa, heitä pyydettiin haastattelun lopuksi kommentoimaan Laura Uimosen vuonna 2015 tekemästä kyselypohjaisesta selvityksestä 'Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa' talouden näkökulmaan liittyviä tuloksia. Lisäksi heitä pyydettiin esittämään kantansa neljään väittämään, joista kaksi sisältyi Suomen Taiteilijaseuran (STS) vuonna 2016 TNS Gallupilla teettämään kyselyyn 'Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja' ja kaksi laadittiin käsillä olevaa selvitystä varten.
Aineisto on kerätty osana Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tukemaa ja Ornamo ry:n koordinoimaa Luovaa osaamista -hanketta.
Taustatietona on mainittu mm. haastateltavan ammatti, sukupuoli, taustaorganisaation toimiala sekä paikkakunta. Arkistoinnin yhteydessä taustatiedoista tuotettiin erillinen html-hakemisto, jonka avulla aineistoa on helppo selata.
Asiasanat
aluekehitys; aluerakentaminen; arkkitehtuuri; julkinen taide; julkiset rakennukset; julkiset tilat; katutaide; kaupunkikulttuuri; kaupunkisuunnittelu; kaupunkitila; maksuhalukkuus; rakennushankkeet; seinämaalaukset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Maankäyttö, suunnittelu ja kaavoitus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Lähiympäristö, kaupunki- ja maaseutuelämä (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Kulttuuritoiminta ja -osallistuminen, mielipiteet kulttuurista (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Myllyntaus, Oona (Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore)
Aineistonkeruun ajankohta
2018-12-12 – 2019-05-02
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Asiantuntijat, jotka mukana julkista taidetta hyödyntävissä aluerakentamis- ja kehittämishankkeissa
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Haastateltujen asiantuntijoiden valinta perustui tutkimuksen tekijöiden harkintaan, Taide käyttöön -hankkeen työryhmän ja ohjausryhmän suosituksiin sekä haastateltavien omaan suostumukseen.
Aineistonkeruun tekniikka
Kasvokkainen haastattelu
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Aineiston määrä
7 haastattelun litteraatiot odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tekijä on anonymisoinut aineistoa poistamalla litteraatioista haastateltavan suorat tunnistetiedot sekä osan epäsuorista tunnistetiedoista. Lisäksi tekijä on poistanut litteraatioista kolmansien osapuolien, kuten yritysten, organisaatioiden ja taiteilijoiden, nimiä sekä joidenkin kaupunginosien nimet.
Kolmea haastattelua ei arkistoitu, koska haastateltavat eivät antaneet lupaa haastattelunsa arkistointiin Tietoarkistoon.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore: Julkinen taide aluerakentamisessa ja -kehittämisessä 2018-2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-01-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3502
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Aineisto sisältää tunnistetietoja, joita ei ole muutettu (esim. kolmansien henkilöiden nimiä, työpaikkojen ja vastaavien nimiä). Aineisto-otteita julkaistessaan jatkokäyttäjän on tapauskohtaisesti harkittava, mitä tietoja otteesta täytyy poistaa tai muuttaa tutkimuseettisten käytäntöjen mukaisesti.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Myllyntaus, O. & Karttunen, S. (2020). Julkinen taide aluerakentamisessa ja -kehittämisessä: Taloudellisen arvon tunnistaminen ja arviointimenetelmät. Cuporen verkkojulkaisuja 65. Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö. https://www.cupore.fi/fi/julkaisut/cuporen-julkaisut/julkinen-taide-aluerakentamisessa-ja-kehittaemisessae
Myllyntaus, O. & Karttunen, S. (2020). Public Art in Planning and Development: Economic Value and Evaluation Methods, Summary in English. https://www.cupore.fi/en/publications/cupore-s-publications/public-art-in-planning-and-development-economic-value-and-evaluation-methods
Myllyntaus, O. & Karttunen, S. (2021). Passiivisia käyttöarvoja ja sosiaalisia vaikutuksia: Taiteen taloudellisen kokonaisarvon tunnistaminen aluerakentamisessa. Urbaria Summaries, 2021/1. Kaupunkitutkimusinstituutti Urbaria. Helsingin yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.