FSD3521 Työelämässä koettu häpeä -kirjoitusaineisto 2020-2021

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Työelämässä koettu häpeä -kirjoitusaineisto 2020-2021

Aineistonumero

FSD3521

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3521
https://doi.org/10.60686/t-fsd3521

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Lehtonen, Seija (Tampereen yliopisto)

Sisällön kuvaus

Aineisto sisältää kirjoituskutsulla kerättyjä kirjoituksia liittyen työelämässä koettuun häpeään. Aineisto on kerätty alun perin tutkielmaan, jossa selvitettiin, mikä työelämässä aiheuttaa häpeän tunnetta.

Sosiaalisen median kanavilla levitetyssä kirjoituskutsussa vastaajia pyydettiin kirjoittamaan vapaamuotoinen tarina kokemastaan häpeästä työelämässä. Kirjoituskutsussa ohjeistettiin, että tarina sai olla esimerkiksi muisto vuosien takaa tai tapahtuma lähiajalta. Se sai olla yksittäinen tapahtuma tai pidempään jatkunut tilanne, jossa vastaaja oli kokenut häpeää toistuvasti. Kirjoitusohjeissa tarjottiin mahdollisuutta kuvailla kirjoituksessa sitä, mitä vastaajan mielessä tapahtui häpeän hetkellä ja mistä syystä hän tunsi häpeää. Ohjaavissa kysymyksissä kysyttiin esimerkiksi myös, millaisia ajatuksia tilanne vastaajassa herätti, miten hän reagoi ja toimi, sekä sitä, miten häpeän kokeminen vastaajan mielestä vaikutti häneen itseensä ja muihin.

Taustatietona kysyttiin sukupuolta, ikäryhmää, koulutusta sekä sitä, millä alalla vastaaja työskenteli häpeäkokemuksen aikana. Aineistosta on tehty jatkokäyttäjälle html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Asiasanat

alemmuudentunne; häpeä; itsetunto; tunteet; työelämä; työhyvinvointi; työilmapiiri; työpaikkakiusaaminen; työsyrjintä; työyhteisöt; ylemmyydentunne

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Lehtonen, Seija (Tampereen yliopisto)

Aineistonkeruun ajankohta

2020-11-13 – 2021-03-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Henkilöt, jotka ovat kokeneet häpeää työelämässä

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kirjoituskutsua levitettiin sosiaalisen median kanavien kautta.

Aineistonkeruun tekniikka

Oma kirjoitus tai päiväkirja: verkon kautta saatu (Penna-kirjoitusaineistojen keruutyökalu)

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

44 tiedostoa txt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto on kerätty akateemisen ja kirjallisen ilmaisun tarkoituksiin, joten aineistoon on voitu harkinnanvaraisesti jättää jatkokäytölle tarpeellisia henkilötietoja, kuten kirjoittajaan viittaavia epäsuoria tunnisteita.

Kahdesta kirjoituksesta on poistettu tunnisteita kolmansien henkilöiden anonymiteetin turvaamiseksi. Tietoarkiston anonymisoimat kohdat on merkitty [hakasulkein].

Arkistoitavasta aineistosta poistettiin seitsemän vastausta, joiden kirjoittajat eivät antaneet lupaa arkistointiin. Lisäksi poistettiin yksi vastaus, jossa oli vain taustatiedot.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Lehtonen, Seija (Tampereen yliopisto): Työelämässä koettu häpeä -kirjoitusaineisto 2020-2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-09-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3521

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Aineisto voi sisältää epäsuoria tunnistetietoja. Aineisto-otteita julkaistessaan jatkokäyttäjän tulee tapauskohtaisesti harkita, mitä tietoja otteesta täytyy poistaa tai muuttaa tutkimuseettisten käytäntöjen mukaisesti.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Viitamäki, Katariina (2023). "Häpesin olla sellainen kuin olin": Kokemuksia häpeästä ja sen seurauksista työelämässä. Kasvatustieteiden kandidaatin -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202303162961

Nissinen, Kirsti (2023). Häpeä työelämässä. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Amk-opinnäytetyö.

Jääskeläinen, Vilma (2023). "Häpesin kaikkea itsessäni ja ammatillinen itsetuntoni oli murskana." Häpeä työelämässä ja ammatillinen toimijuus. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Kandidaatintutkielma.

Haaranen, Kati & Nyrhinen, Nea (2023). "Kukaan ei ole koskaan puhunut tai kysynyt häpeästä." Häpeän kokemukset työelämässä. Aikuiskasvatustieteen kandidaatintutkielma. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.

Rauhala, Mirella (2024). "Hävettää vielä nykypäivänäkin, että minut henkilöitiin osaksi tällaista toimintaa" : Työntekijöiden kokemuksia esihenkilöihin liittyvästä häpeästä ja työelämässä koetun häpeän seurauksia työntekijöiden työhyvinvoinnille. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto.

Finnberg, Emilia (2024). "Ulospäin pitää esittää että kaikki on hyvin" : häpeän tunteen vaikutus ammatilliseen toimijuuteen. Aikuiskasvatustieteen kandidaatin tutkielma. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202406144643

Pöntinen, Aino (2024). ”Häpeän siis olla/tehdä mielekästä arvokasta työtä": Työelämässä koetun häpeän narratiivinen tarkastelu. Valtiotieteiden maisterintutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202406283599

Riipi, Johanna (2024). Työelämässä koettu häpeä vuorovaikutuksen näkökulmasta tarkasteltuna. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Joona, Elina & Savolainen, Janni (2024). Hyvä työntekijä ei häpeä - Kokemuksia häpeästä työelämässä ja käsityksiä hyvästä työntekijästä. Psykologian pro gradu -tutkielma. Itä-Suomen yliopisto. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20241595

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.